2021. december 3., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.03. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Voltunk már esélyesebbek az elmúlt száz évben

Hirdetés

Voltunk már esélyesebbek az elmúlt száz évben

Varsó klassz hely. 1975 óta, amikor először jutottam el frissen leszerelt katonaként a lengyel fővárosba, és megálltam a Kolumna Zygmunta III Wazy, a Zsigmond oszlop alatt, és az előre megbeszélt időpontban felbukkant a főtér szélén az akkori barátnőm, még sohasem csalódtam a lengyel fővárosban.

Két és fél éve sem, amikor a lányaimat vittem ki Poznanba Varsó érintésével, és eddig most is csak a legkellemesebb élményekről tudok beszámolni. Igaz, alig hat órája vagyok itt, és az idő is pocsék – hét fok van, a napot még nem láttam, és hűvös szél süvít a Visztula felől –, de nem ez a lényeg, hanem az emberek kedvessége.

A 9-es villamoson átadtam a helyemet egy idős hölgynek, majd odébb mentem két lépéssel, amikor hallom ám, hogy a hátam mögül valaki fennhangon kiabál. „Proszę panie! Proszę panie!” (Kérem, uram!) Megfordultam, hátha hozzám szólnak, és tényleg, nekem integetett a hölgy, akinek átadtam a helyemet. És miután felvettük a szemkontaktust, kétszer mélyen meghajolt, úgy köszönte meg a figyelmességemet.

Hirdetés

Ilyesmit el tudnának képzelni a Nagykörúton, a 6-os villamoson?!

Minden fiatal tud angolul – az idősebbek csak lengyelül… –, készségesek, pedig nem is tudják rólam, hogy magyar vagyok, ráadásul cseppet sem bizalomgerjesztő a fizimiskám. De nagy-nagy türelemmel igazítanak útba, és a szívélyességüknek köszönhetően hamarosan meg is találom a szállásomat két saroknyira a Nemzeti Stadiontól, a hétfői Lengyelország–Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtező színhelyétől. (Érdekes adalék: rengeteg fehér-piros zászlót lenget a szél a házak falán, a markáns nemzeti érzés megnyilvánulásaként, ugyanakkor az is feltűnő, hogy sok a szivárványszínű lobogó és molinó, már legalábbis Pesthez képest, ahol ilyesmit egyet sem láttam…)

A PGE Narodowyt 2012. január 29-én adták át, a kilenc évvel ezelőtti lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-re építették, és itt vívta a nyitómeccset Lengyelország és Görögország, 1-1 volt az eredmény, és vajon ki rúgta a lengyelek gólját?!

Talált, elsüllyedt: Robert Lewandowski.

Lewa azóta már 128 válogatottságnál tart és 74 gólt szerzett nemzeti színekben, nem örülnénk, ha hétfőn érne kerek számhoz, a 75-höz.

Robert Lewandowski

Robert Lewandowski

Fotó: Kirill Kudrjavcev / MTI / EPA

Ha már itt vagyok a szomszédban, délután körbefutottam a stadiont.

A bejáratnál legendás figura, a lengyelek Sebes Gusztávja, Kazimierz Górski többszörös embermagasságú bronzszobra magasodik.

Górski idén lett volna száz éves, 1972-ben a müncheni olimpia megnyerésére vezérelte a lengyel válogatottat – mi voltunk a szenvedő fél a döntőben –, majd az 1974-es világbajnokságon bronzérmet szerzett a keze alatt az a fantasztikus lengyel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/11/13/voltunk-mar-eselyesebbek-is-az-elmult-szaz-evben…/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Válaszlépés Kínának: felfüggesztették a női tenisztornákat

Válaszlépés Kínának: felfüggesztették a női tenisztornákat

Nem tudom, miként kérhetnénk a sportolóinkat, hogy ott játsszanak, miközben Peng Suaj nem kommunikálhat szabadon …