2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Volt, hogy kukásként kereste a kenyerét a vb szenzációjának kovácsa

Hirdetés

Volt, hogy kukásként kereste a kenyerét a vb szenzációjának kovácsa

Ha esetleg eddig nem ismerte volna a világ Hervé Renard-t, a szaúdi labdarúgó-válogatott francia szövetségi kapitányát, kedd óta biztosan ismeri. Hiszen a topfavoritok közé sorolt, Lionel Messi nevével fémjelzett Argentína 2-1-es legyőzése ráirányította a reflektorfényt a minden meccsét hófehér ingben levezénylő szakemberre. 

Mondjuk, Renard sohasem volt nagy futballista, dacára annak, hogy 22 éves korában együtt játszott az akkor 19 éves Zinedine Zidane-nal a Cannes csapatában. Cannes-ból a Stade de Vallauris, majd az SC Draguignan együtteséhez vezetett az útja, és végül a francia hatodik (!) osztályban fejezte be játékospályafutását. 

Ekkor, a Draguignannál már olyan keveset keresett, hogy reggelente és délelőttönként szemetesként egészítette ki a jövedelmét, hajnali háromkor kelt, tologatta a kukákat, maga vezette a szemetesautót.

Hirdetés

Olyan jól ment neki a kukázás, hogy hamarosan beindította saját szemetes (kis)vállalkozását. 

31 évesen befejezte a futballt, és utolsó csapata, a Draguignan edzője lett. Nem egy álommeló, de valahol el kellett kezdeni… Itt két évig dolgozott, amikor Claude Le Roy, a barátja elhívta maga mellé másodedzőnek a kínai Shanghai Cosco csapatához. Ezzel el is indult Renard Szaúd-Arábiáig és a világhírnévig ívelő edzői karrierje.

A következő állomás az angol League One-ban, vagyis a harmadosztályban bolyongó Cambridge United volt, innen Vietnámba (!) vezetett a világvándor útja, majd hazatért Franciaországba a Cherbourg együtteséhez. 

2008 májusában hívta Zambia, és ő ment. A válogatottat 14 év után eljuttatta az Afrika Kupa negyeddöntőjébe, de 2010 áprilisa már Angolában találta a világcsavargót. Itt sem melegedett meg, következett az USK Alger, egy algériai klubcsapat, ám Zambiában valószínűleg szép emlékeket őriztek a franciáról, mert 2011. október 22-én visszahívták a válogatotthoz. 

Na, ez volt Renard számára az ősrobbanás.

Ugyanis 2012-ben megnyerte a válogatottal az Afrika Kupát, amire még nem volt példa az ország történelmében, és a diadalt, az 1993-as repülőgép-katasztrófa áldozatainak emlékére dedikálta. Akkor a teljes zambiai válogatott, 18 játékossal, odaveszett az óceán habjaiban. 

2003 októberében a Sochaux hívta Renard-t, és ő ment, kilépett zambiai szerződéséből. Itt nem volt sikeres, kiejtette a csapatot, és azonnal tovább is állt, az elefántcsontparti válogatott élére. Kiderült, a fekete kontinens az ő igazi terepe, mert megnyerte a 2015-ös Afrika Kupát, és ezzel ő lett az első szakvezető, aki két különböző válogatottal meg tudta valósítani ezt a bravúrt. 

Ám pechjére megint visszahúzta a szíve szülőhazájába, a Lille csapatához, de miután 13 fordulóban csak 13 pontot tudtak szerezni, megkapta a felmondólevelét. Egészen Marokkóig repült, és ki is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2022/vb/2022/11/23/volt-hogy-kukaskent-kereste-a-kenyeret-a-vb-szenzaciojanak-kovacsa-renard-szovetsegi-kapitany-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dráma a pályán, dráma a lelátón: a német és a belga válogatott is kiesett

Dráma a pályán, dráma a lelátón: a német és a belga válogatott is kiesett

Horvátország–Belgium Fotó: Ozan Kose / AFP Hirdetés Horvátország–Belgium Fotó: Michael Steele / Getty Images Hungary …