2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Vele esett ki, de nem ő ejtette ki az MTK-t

Hirdetés

Vele esett ki, de nem ő ejtette ki az MTK-t

Igaz, hogy tősgyökeres fradista? 

Tény, hogy ferencvárosi nevelés vagyok, hattól huszonkét éves koromig a Fradiban futballoztam, U19-ig bezárólag valamennyi korosztályos válogatottba bekerültem, és még az NB I-ben is bemutatkoztam, Gellei Imre, László Csaba, Zorán Kuntics volt az edzőm. 

László Csaba? Ezek szerint játszott a MATÁV Sopron elleni 2005-ös Magyar Kupa-döntőn? Amikor a taktikai utasítások között állítólag a lábtörés is szerepelt?

Szerencsére azt a meccset csak a lelátóról nézhettem Fehérváron, mert éppen nem voltam kerettag…

Hirdetés

Mindegy, most nem ezt akarjuk körbejárni. Könnyen ment fradista létére a beilleszkedés az MTK-ba?

A helyzet az, hogy huszonkét éves koromtól kezdve folyamatosan távolodtam a Ferencvárostól, és mára az egykori szenvedély, a klubszeretet erős tiszteletté alakult át. Nagyon jól érzem magam az MTK-ban, amikor 2020-ban idekerültem, lassan már tizenöt éve nem voltam a Ferencváros kötelékében.

Honnan került az MTK-hoz?

Monorról. 2012-ben kezdtem edzősködni, 27 évesen. Négy évig az utánpótlásban dolgoztam, 2016-ban kaptam meg a felnőttcsapatot, akkor az NB III-ban voltunk, rögtön ezüstérmet szereztünk, alig maradtunk le a feljutásról a Kazincbarcika mögött. Viszont a következő évben feljutottunk az NB II-be, veretlenül nyertük meg az NB III-at, de azzal a lendülettel ki is estünk a másodosztályból. 

Akkor ez most egy ismerős történet az MTK-nál.

Nem teljesen, mert nem egy, hanem két évet töltött a csapat az NB I-ben… De az igaz, hogy volt hasonlóság, és az is igaz, hogy most az utolsó négy fordulóban tudtam valamit hasznosítani azoknak az időknek a pszichológiájából. De vissza Monorra: a félbeszakadt, úgynevezett Covid-bajnokságban az NB III-ban bronzérmet szereztünk. Összességében mindhárom éremből van egy a monori éveimből. Ezek után hívott 2020-ban az MTK.

Horváth Dávid

Horváth Dávid

Fotó: Nagy Tamás / Index

Hogy került a kék-fehérek látókörébe?

Úgy, hogy a Monor régóta együttműködésben áll az MTK-val, sok kölcsönjátékost adott a klub az alsóbb osztályú együttesnek, így játszott nálam Palincsár Martin, Szuhodovszki Soma, Szerencsi Miklós, Szabó Dominik. Innen jött a kapcsolat, többször jártam a Hungária körúton beszélgetni a vezetőkkel a játékosokról. Így kerültem két éve az U19-es csapat élére. 

Rögtön a felnőttek után a második garnitúrához!

Akkor igen, de most már közéjük ékelték az NB III-as együttest. Itt ismerkedtem meg a nagy stábmunkával, az NB I-es körülményekkel. Komoly felelősség egy elit akadémián dolgozni, mert a Sándor Károly Akadémia az a javából. Mi már nem Agárdon voltunk, hanem a Csömöri úton, a Lantos Mihály Sportközpontban, sőt most már épül az új otthonunk az egykori józsefvárosi piac helyén. 

Az MTK mégiscsak az MTK, másfelől viszont vezetőedzőből egy korosztályos csapat trénere lett.

Igen, sokaktól megkaptam, hogy ez visszalépés, de erről szó sincs, jóval komolyabb szervezetnek lettem a tagja az MTK-nál. Szakmailag rengeteget gazdagodtam, gyarapodtam az itt eltöltött két év alatt. 

Mit tudhatunk az edzői filozófiájáról, ha szabad ilyen fennkölten fogalmazni?

Próbálom a magam útját járni. Nem mondanék konkrét neveket, példaképeket, minden nagy edzőtől megpróbálom azokat az elemeket átvenni, beépíteni, amelyek megtetszenek. Az edzőképzésünk az elmúlt években több irányt követett, ez tagadhatatlan, amikor én tanultam, a németes stílus volt a hangsúlyos, ami jó, hiszen ha megnézzük a világfutballt, most a német edzők dominálnak, az FA-kupa döntőjében is Jürgen Klopp és Thomas Tuchel ült a két kispadon. De az olasz edzőkre is felnézek, Carlo Ancelotti a Real Madrid élén fantasztikus dolgokat művel. Sokat olvasok, igyekszem követni a nemzetközi trendeket. Ugyanakkor, amikor idekerültem az MTK-hoz, belemerültem a klub történelmébe, igyekszem követni a Jimmy Hogan-i, Bukovi Márton-i tradíciókat. Azt is pontosan tudom, hogy az utóbbi évek legendás mesterének, Garami Józsefnek a holland iskola volt a sajátja. 

Szóval a kreatív, rövid passzos stílust akarja tovább éltetni.

Igen, persze folyamatosan modernizálni kell a hagyományos játékmodort.

Például az adatalapú elemzésekkel, ahogy azt a Debrecen elleni bajnokit követő sajtótájékoztatón is hangsúlyozta.

Próbáljuk a stábommal a technika vívmányait felhasználni. A játékosok élettani mutatóit – a lokomotorikus és a mechanikus értékeket, a keringési rendszer számait – folyamatosan rögzítjük, az Instat segítségével pedig minden apró mozzanatot regisztrálunk a mérkőzés folyamán. Olyan játékosokat építettem be a csapatba, akik képesek 12-13 kilométert futni, akik megtestesítik az általam megálmodott profilt. Játékoskarakterekben és feladatokban gondolkozom. Az a komoly intenzitású futball, amelyet az utolsó négy fordulóban bemutattunk, és amivel a lehetséges tizenkét pontból tízet megszereztünk, az ideálom. Úgy vélem, ezzel a világtrendet tudtuk követni. Sok magas intenzitású futás, sok helyezkedés, sok kitámasztás, lehetőleg minél többször tudjon cselezni az illető egy meccsen… Akik az edzéseken ezt tudják hozni, azok jutottak szóhoz az utolsó négy bajnokin. 

Horváth Dávid

Horváth Dávid

Fotó: Nagy Tamás / Index

Milyen állapotban volt a csapat, amikor átvette? De kérem, ne legyen kíméletes az elődjével, Márton Gáborral, hanem mondja meg őszintén!

Vegyes volt a kép, a játékosok állapota. Mivel nem voltam ott az első csapat valamennyi edzésén, felelősséggel nem tudok beszélni az okokról. De akik játszottak nálam az utolsó négy fordulóban, azért kerültek be a csapatba, mert képesek voltak 12-13 kilométert futni, sprintelni, regenerálódni a mérkőzések között. Az általam kiválasztott 14-15 játékossal hoztuk le ezt a négy fordulót, és szereztünk tíz pontot. Ezek a játékosok megütik a mai magyar élvonal szintjét. 

A Fradi legyőzése 3–0-ra – a 32. fordulóban – kisebbfajta csoda volt. 

Aki szakértő szemmel nézte azt a meccset, láthatta, hogy az első félidőben akadtak szerencsével megúszott szituációink. Ha akkor vezetést szerzett volna a Ferencváros, valószínűleg sohasem nyerünk. Meg kell jegyeznem ezen a ponton, hogy az utolsó négy fordulóban egyszer sem kerültünk hátrányba. Hátrányból játszani sohasem jó, főleg nem egy olyan csapatnak, amely az életéért küzd, és a szétesés szélén állt a 28. és a 29. fordulóban elszenvedett két 4–0-s vereség után. Oké, volt egy kis szerencsénk, de abban viszont biztos voltam, hogy ha a hatvanadik percig kihúzzuk, lesz keresnivalónk. Mert ilyen a hangulata, a forgatókönyve egy ünnepélynek induló mérkőzésnek. Akkor már nem annyira az eredmény a fontos, már ünnepelni akarnak. És mit tesz isten, Futács Márkó hajszálpontosan egy óra elteltével szerezte meg nekünk a vezetést. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2022/05/19/vele-esett-ki-de-nem-o-ejtette-ki-az-mtk-t/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sorsdöntő évek elé néznek vb-ezüstöt nyerő kéziseink

Sorsdöntő évek elé néznek vb-ezüstöt nyerő kéziseink

Golovin Vlagyimir: Előjöttek szép emlékek Mennyire fogta el a nosztalgia a magyar–norvég vb-döntőt figyelve? Nem …