2021. szeptember 19., vasárnapMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Vasas: ahol megfér két dudás egy csárdában

Hirdetés

Vasas: ahol megfér két dudás egy csárdában

A római és a görög költészet egy-egy híres képviselője, Vergilius, valamint Homérosz már időszámításunk előtt előszeretettel használta az in medias res, vagyis a dolgok közepébe vágva írói technikát. Bár már 2021-et írunk, mi mást kérdezhettünk volna elsőként a Vasas sportigazgatójától, Nagy Miklóstól, mint hogy végre sikerül-e a hőn áhított feljutás.

Ez a bajnokság még kiegyensúlyozottabb lesz, mint a tavalyi, pedig tudnék mesélni az előzőről, ahol hiába szereztünk ugyanannyi pontot, mint a második Gyirmót, sajnos nem jutottunk fel… Most viszont az az érzésem, még nagyobb verseny lesz, még kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, de a Vasasnak nem lehet más a célja, minthogy újra az NB I-ben szerepeljen. Szerencsére ezúttal nem ragadtunk be a rajtnál, mint az előző évben, ott vagyunk az élmezőnyben, de az látszik, hogy pokolian nehéz lesz és a legvégén kell majd olyan pozícióban állnunk, hogy legyen okunk az örömre.

A szakember szerint az előző szezonban a Vasas mindent alárendelt az eredményeknek, talán túlságosan is, a célfutball pedig sokszor a látványos játék rovására ment. Ezúttal viszont külső szemlélőként sem lehet azzal vádolni az angyalföldieket, hogy ne törekednének az utóbbira, 6 fordulót követően 11 pontot szereztek és bár egyelőre hatodik helyen állnak a tabellán, hátrányuk mindössze két egység a listavezető Nyíregyházával szemben.

Hirdetés

Az előző szezonban elsősorban a célfutball jellemezte a játékunkat, ami a pontok gyűjtögetése szempontjából eredményes volt ugyan – még ha végül sajnos nem is eléggé –, de a szurkolók számára enyhén szólva sem volt látványos és élvezhető, valamint ezzel a stílussal nem használtuk ki a játékoskeretünkben rejlő lehetőségeket sem.

A középpályánkat gyakran átívelgettük, így a „második labdák” felszedésére az ellenfeleinknek ugyanannyi esélye volt, mint nekünk, a játékunk így esetlegessé vált, gyakran csak az egyéni villanásoknak köszönhettük, hogy hoztuk a mérkőzéseket. Az idei szezonban inkább a sok rövid passzos, labdabirtokláson alapuló játékfelépítésre törekszünk. Véleményem szerint, az igazság mint mindenben, valahol félúton van, ebben is az aranyközépútra kell törekedni. 

Csupán játékkal, hosszútávon a másodosztályban nem lehetünk eredményesek.

Nagy Miklós

Nagy Miklós

Fotó: Vasas FC

Meg kell találnunk az arányokat a kombinatív és a célfutball között, ez a Kecskemét elleni legutóbbi bajnoki mérkőzésen is látszott. A rövid passzos, domináns, labdabirtokláson alapuló játékstílus jobban illeszkedik a keretünk képességeihez, mint a másodosztály csapatait többnyire jellemző célfutball, de a labdatartás természetesen nem lehet cél, csupán eszköz annak érdekében, hogy türelmesen keressük és megtaláljuk a réseket az ellenünk általában betömörülő ellenfelek védelmén. Gyors átmenetekkel, fordításokkal, ritmusváltásokkal létszámfölényes szituációkat kell kialakítanunk, amelyeket aztán igyekszünk hatékonyan lejátszani és az így kialakított helyzeteket koncentráltan kihasználni. 

Amit viszont a legjobban szeretnék és talán a legfontosabb, hogy a szurkolóink mindig azt érezzék, a pályán lévők megfelelő akarattal, szívvel-lélekkel küzdenek és mindent megtesznek a győzelemért.”

Győzelemből egyelőre három áll a Vasas neve mellett, valamint két döntetlen és egy vereség, de mekkora szerepe van a jó rajtban a nyáron kinevezett új vezetőedzőnek, Kuttor Attilának?

Rengeteg összetevőn múlik, hogy egy adott csapat élén, egy adott helyzetben ki a legmegfelelőbb edző. Úgy érzem, a Vasas kispadján jelenleg a megfelelő szakember ül, aki élvezi a bizalmunkat. Illetve szakemberek, mert én sohasem edzőben, sokkal inkább stábban gondolkozom és Attila, valamint az őt körülvevő stáb egészének közös munkája az igazán lényeges.

De vajon – pestiesen szólva – megfér-e két dudás egymás mellett, hiszen mind Kuttor Attila, mind Nagy Miklós karakán, határozott személy hírében áll. 

Olyan nincs az életben, vagy csak nagyon ritkán, hogy két ember pontosan ugyanúgy gondolkodik mindenről. Ha viszont az elképzeléseinket közös nevezőre tudjuk hozni, abból a csapat csak profitálhat.

A sportban, főleg a futballban különösen fontos, hogy markáns egyéniség legyél, mert ha nem, akkor elnyom a közeg. Ha nincs meg benned ez a tulajdonság, akkor azt megérzik a játékosok, a stábtagok és valamennyi érintett szereplő, ez pedig azt jelenti, hogy egyszerűen nem leszel alkalmas a vezetői szerepre.

Kuttor Attilában megvan ez, és úgy gondolom – valamint a visszajelzések is megerősítenek abban –, hogy talán bennem is. De a hangsúly megint csak a középút, a metszet, a tapasztalataim alapján pedig egyelőre megfelelően tudunk együttműködni.  A stábban mindenki elmondhatja a véleményét, ütköztetjük azokat, közösen gondolkodunk, vagyis valódi stábmunka zajlik, ettől léphetünk előre. És ha döntésre jutottunk, kifelé egységesen, következetesen képviseljük  azt . Be kell tartani a szereposztást, az öltözőben és a pálya mellett az edző a főnök, azon kívül én. Ő felel a felkészítésért, az összeállításért és a taktikáért, én pedig többek között a mindenkori edzővel egyeztetett keretalakításért, a hosszú távú stratégiáért, a klubfilozófia megvalósításáért. 

Ezek persze szervesen összefüggenek egymással, a rövid- és hosszú távú döntések kihatással vannak egymásra, így összehangoltan kell dolgoznunk. és ha ez megvalósul, közös munkánk végső soron a csapat, a klub sikerét jelentheti.”


Nagy Miklós

Nagy Miklós

Fotó: Vasas FC

Az elhangzott rengeteg pozitívum után ideje egy kis sötétséget vinni a beszélgetésbe: a Vasast ugyanis gyakran vádolják azzal, hogy a játékosok – főleg a rutinosabbak, tapasztaltabbak – elsősorban a pénz miatt választják a XIII. kerületieket. Mit mond erről a klub sportigazgatója? 

„A keretalakítás mindig egy hosszútávú, soha véget nem érő folyamat, amelynek vannak állomásai. Jelenleg a Vasas a negyedik szezonját kezdte az NB II-ben, az én vezetésem alatt a harmadikat. Ebből az első félszezonban, a téli szünetben vettük át a csapatot és a pandémia miatt a vége előtt félbeszakadt a bajnokság, tavaly pedig, mint ismert, pontazonossággal nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2021/08/30/vasas-nb-ii-nagy-miklos-kuttor-attila-interju/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felemás félidők után nyert a Ferencváros a női kézilabda BL-ben

Felemás félidők után nyert a Ferencváros a női kézilabda BL-ben

A Ferencváros 33-27-re legyőzte a horvát Podravka Koprivnica csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének …