2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Sport / VARiációk a sportban: a vízilabdának jó, a futballt megosztja

Hirdetés

VARiációk a sportban: a vízilabdának jó, a futballt megosztja

Ahol van, és szeretik is

A tokiói olimpián több vízilabdameccshez is volt szerencsém, a magyar válogatott mérkőzései közül a helyszínen néztem a Japán, a Dél-Afrika, valamint az Egyesült Államok ellen aratott győzelmet is. A mieink összecsapásai mellett a tribünről figyeltem többek között az Ausztrália–Horvátország, valamint a Szerbia–Horvátország találkozót – utóbbi kettő igen parázs meccs lett, a videobírónak volt dolga bőven. 

Az eddigi tapasztalatokból kiindulva két esetben használják legtöbbször a videobírót: 

  • annak eldöntésére, hogy áthaladt-e a labda a gólvonalon,
  • valamint annak eldöntésére, hogy a játékos még a dudaszó előtt lőtt-e kapura (ha gól születik a kísérletből).

A bíró játékmegszakításnál jelzi, hogy videózásra kerül sor, ám itt jön a lényeges különbség a labdarúgáshoz (bővebben lentebb) képest: az uszodában amellett, hogy kiírják a VAR használatát, a kivetítőn vissza is lassítják a vizsgált esetet. Többször, több kameraállásból, így a szurkolók is tudják, mi történik. 

Hirdetés

A másik fontos különbség, hogy míg a futballban a visszajátszásnál meghúzzák a vonalat (legyen szó lesről vagy gólról), addig vízilabdában nem. A lassítást láthatjuk az uszodában, de szabad szemmel szinte lehetetlen megállapítani, hogy a labda áthaladt-e teljes terjedelmével a képzeletbeli gólvonalon.

Az olimpián két, a kamerát figyelő játékvezető is van, nekik csak ez a feladatuk, és bármikor közbeavatkozhatnak mérkőzés közben. Ide komoly, elismert bírókat ültetnek a szervezők, hiszen ez egy pluszkontrollt jelent a meccs fölött. A vízilabdában alkalmazott videobíróról és annak megítéléséről Märcz Tamást, a magyar válogatott szövetségi kapitányát kérdeztük Tokióban.

Märcz Tamás és a férfi vízilabda-válogatott

Märcz Tamás és a férfi vízilabda-válogatott

Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Kovács Tamás / MTI

„Összeségében inkább pozitív a tapasztalatom. Sok olyan kétes eset volt az elmúlt időszakban, amit láttam még az olimpia előtt, ahol használták a VAR-t, és jó ítélet született. Ezek sokszor meccseket eldöntő momentumok. Minden ilyen esetet megnéz 3-4 ember, és megpróbálják a legjobb döntést meghozni.

Lényeges, hogy nem állítják meg a játékot olyankor, hanem a passzív helyzettől tekintik vissza, még akkor is, ha eltelt az eset óta akár fél perc vagy egy perc.

Miért ne alkalmazhatnánk technikai dolgokat? Az már más kérdés, hogy a közönség számára is jó volna megmutatni, hogy mi alapján hoznak meg egy bizonyos döntést, szerintem szórakoztató lenne. Biztos, hogy hosszú távon ez egy jó dolog lesz. Fejlődhetünk még ebben. Vannak ebben élen járó sportágak, mint a labdarúgás, úgyhogy ha szeretne a FINA, akkor előre fog lépni ebben. Szerintem fontos és jó lépés, hogy van ilyen, és használják. Nemcsak a kétes eseteknél, hanem például az idő lejártakor is kérhetik, esetleg zsűrihibáknál is közbe lehet avatkozni” – […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/tokio/2021/08/01/videobiro-vizilabda-olimpia-labdarugas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Puskás Akadémia: az első hivatalos képek Mészáros Lőrinc esküvőjéről

Már az első hivatalos fotók is megjelentek a párról Várkonyi Andrea hivatalos FB-oldalán. Az Alcsútdobozon …