2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Valter Attila sorozatban harmadszor, Vas Blanka ötödször országúti bajnok

Hirdetés

Valter Attila sorozatban harmadszor, Vas Blanka ötödször országúti bajnok

Vasárnap az 53 fős – U23-as és felnőtt – mezőny a Pannonhalma környéki 170 kilométeres távot teljesítette. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört kilencszer tették meg a bringások, hogy aztán három pannonhalmi kis kör után – amelyekben már feltekertek az apátsághoz – egy negyedik mászást követően a bencés monostor előtt érjenek célba – írta tudósításában a Magyar Távirati Iroda.

A rajtot megelőzően a bringások A betűt formáltak, kifejezve támogatásukat a szerdán, a bocskaikerti időfutam országos bajnokságon súlyos edzésbalesetet szenvedett Antal Attilának, egyúttal mielőbbi gyógyulást kívánva a sérültnek. Valter az indulás előtt úgy fogalmazott, az egész mezőny erősödött, így nem lehet a tavalyi forgatókönyv szerint versenyezni, amikor hosszú szóló szökés után diadalmaskodott. Az éles rajtra 14 órakor, 26 fokban került sor, már az első körben kialakult egy háromfős szökevénycsoport, amelyben Rózsa Balázs, Popovics Gergely és Szatmáry András tekert.

Többen, a többi között a címvédő Valter, valamint Dina Márton és Fetter Erik is sikertelenül próbált meg utánuk eredni, a sorozatos támadási kísérleteknek és a szökésnek köszönhetően 41,7 kilométer/óra volt az első hatvan perc átlaga. Fetter Eriket is biztató magyar zászló és egy „Hajrá, szökevények!” feliratú molinó fogadta a versenyzőket, míg más hangszóróval készült a bringások buzdítására. A frissítő zónában történt bukás okozott zavart, az élen haladó hármas előnye hat percnél tetőzött. Száz kilométer elteltével a nagy tempó miatt sok csoportra szakadt a mezőny, az első boly pedig, amelyben ott volt minden nagy esélyes, gyorsan megfelezte a különbséget. Az olimpikon Valter Attila gyomorproblémák miatt rövid időre leszakadt, de önerőből visszazárkózott az utolsó nagy kör elejére, ami után sokáig két perc körül mozgott az élen állók előnye.

Hirdetés

A kis körökhöz érve másfél perc különbség volt már csak a két csoport között, az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő első mászása morzsolta az élbolyt és a mezőnyt is. A szökevényeket befogta az esélyesek csoportja, amely tovább rostálódott, Peák Barnabás, Fetter, Dina és Valter az utolsó előtti körben elszakadt a többiektől, ők döntöttek a bajnoki elsőségről. Végül a Visma-Lease a Bike versenyzője bizonyult a legerősebbnek, aki – Fettert az utolsó métereken lehajrázva – 2022 és 2023 után harmadszor diadalmaskodott, a harmadik helyet pedig Dina szerezte meg.

A díjátadót követő sajtótájékoztatón Valter úgy fogalmazott: nem volt jó napja, így a taktika nagyobb szerepet kapott, mint az erő. Kiemelte: örül, hogy Peákkal négyen érkeztek meg a kis körre, „onnan már biztos volt, hogy olyan versenyző nyeri meg, aki megérdemli”.

„A forma megvan és ki is tart az olimpiáig, csak ki kell pihenni ezt a mai napot” – mondta az MTI kérdésére. Valter egy hét pihenő után visszatér Andorrába, ahol lakik, majd magaslati edzőtáborba megy, amit már nagyon vár. Kiemelte, idén ez az 54. versenynapja, a szerdát és ezt leszámítva mind World Tour, azaz a legmagasabb szintű volt, így elfáradt, ráfér a pihenés. Hozzátette, az általános formája nagyon jó, „látszott, hogy nem tudtak még egy ilyen probléma után sem elnyűni”, a frissesség viszont már nagyon régóta hiányzik belőle, akárcsak az, hogy beépüljön az elvégzett munka, amire eddig a folyamatos edzés-versenyzés ritmus miatt nem volt mód. „Ahhoz, hogy fejlődni tudjak és újra szintet lépni, kell a pihenés. Bőven van még időm felkészülni” – mondta.

Fetter Valterről úgy fogalmazott: „nehéz lerázni ezt a srácot, a végsőkig el tud menni”„Picit még […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/parizs/2024/06/23/kerekpar-orszaguti-orszagos-bajnoksag-valter-attila-vas-kata-blanka/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tavaly összetörte, idén Herendi-mintás sisakban áll rajthoz Lando Norris a Hungaroringen

Lando Norris az Instagram-oldalán jelentette be a hírt, hogy a Herendi porcelán manufaktúra által gyártott …