2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Unokáik is emlékezni fognak a messinai hősökre

Hirdetés

Unokáik is emlékezni fognak a messinai hősökre

Húsz év múlva már senki sem fog emlékezni, hogy ki volt most a harmadik a kontinens legrangosabb sorozatában, de mondtam a lányoknak, hogy a minket elkísérő rengeteg emberért kutya kötelességünk győzni.

Abban a varázslatos 2000-2001-es idényben Rátgéber László, a MiZo-Pécsi VSK vezetőedzője nem sokszor fogott mellé, de a fenti nyilatkozatát, amit 2001. április 22-én Messinában, az Euroliga final four megnyert bronzmérkőzése után tett, kézből kontráznánk. Pont ma van húsz éve, hogy Károlyi Andreáék 66-58-ra legyőzték a cseh BK Gambrinus Brnót, és ezzel a magyar női kosárlabdázás történetében nemcsak először jutottak be az Euroliga négyes döntőjébe, hanem ott még érmet is szereztek. (Nota bene: két Euroliga-éremmel és három final four-részvétellel a pécsieken kívül más magyar klub máig sem dicsekedhet.) És bizony, nagyon sokan emlékszünk a két évtizeddel ezelőtti bravúrra, olyannyira, hogy a baranyai megyeszékhelyen össze is vágtak egy remek videót – rendező: Halmos Ádám – a jubileum alkalmából, amit a szerzőknek köszönhetően alább becsatoltunk a cikkünkbe. 

Utólag azt mondom,  az a mérkőzés meghatározta a sorsunkat – emlékezett lapunknak Iványi Dalma, a Pécs akkor még csak 24 éves válogatott irányítója. – A csapat is elhitte, hogy van keresnivalója az Euroligában, miután egy meglepetésgyőzelemmel indítottunk. A sorozat egyik esélyesét idegenben 56-49-re megvertük, és ez meghozta az önbizalmunkat. Egyénileg ugyan nem az én meccsem volt, de ez egy nagyon fontos összecsapás volt.

És beindult a pécsi henger. A Wuppertalt 63-47-re verték, majd Athénban 84-53-ra lelépték a Panathinaikoszt. Ezen a meccsen a csapatkapitány Jolanta Vilutyté úgy szerzett 16 pontot, hogy mezőnyből 8/8 volt a mutatója. 

Hirdetés

Jolkát – ez volt a beceneve – felhívtuk litvániai otthonában.

Nekem is eszembe jutott, hogy pont húsz éve játszottunk Messinában a final fourban – mondta hibátlan magyarsággal az egykori nagyszerű center-bedobó, aki egyedül neveli két gyermekét, miután Pécsett is jól ismert és szeretett férje, Szergej rákbetegségben elhunyt. – Tizenegy évig játszottam a MiZo-Pécsi VSK együttesében, de ennek a tizenegy évnek talán Messina volt a legszebb élménye. Úgy mentünk ki Szicíliába, hogy meg akarjuk nyerni a tornát, és volt is erre esélyünk, de talán a tapasztalatlanság miatt alulmaradtunk a Bourges-zsal szemben az elődöntőben. 

De vissza az alapszakaszhoz. A Brnót odahaza is kitömték (85-69), és akkor már mindenki a final fourról álmodozott a Mecsekalján. Ezen a meccsen történt, hogy „Nyuszia saját térfele közepéről beküldte a labdát a Brno gyűrűjébe. Következett a wuppertali győzelem, majd otthon 52 pont különbségű sétagalopp a Panathinaikosz ellen. 

Januárban a Bourges házhoz jött a pofonért, mert a Lauber Dezső Sportcsarnokban kapott ki 66-52-re. Moszkvában a Dinamót a betegeskedő Rátgéber nélkül verték meg 79-54-re, ekkor Fűzy Ákos ült a kispadon. A negyeddöntőben a Galatasarayt búcsúztatták, és máris ott voltak a négyes döntőben.

Talán pont ekkor jött el az ideje, hogy odakerüljünk a legjobbak közé, ahová már évek óta vágytunk. Abban az idényben nagyon összeérett a csapat – mondta Csák Magdolna, az edző felesége, akkor már ifjabb Rátgéber László anyukája. 

A tréner ma is meghatódik, amikor beszél azokról a hősi napokról.

Szavakkal leírhatatlan az az összefogás, ami a messinai négyes döntő előtt megnyilvánult a városban – idézte fel Rátgéber a két évtizedes emlékeket. – Egyik reggel Halmos Péter, a neves pécsi ügyvéd, klubunk résztulajdonosa és intézőbizottságának vezetője irodájának ablakán egy ismeretlen férfi beadott egy diplomatatáskát, benne kétmillió forinttal, és azt kérte, hogy ebből a pénzből béreljenek chartergépet a csapatnak, hogy méltó körülmények között tudjunk kiutazni a final fourra. Így is történt, és hogy ez így történt, a mai napig nem tudjuk, kinek köszönhetjük.

És útnak indult a fél város. Ezerkétszázan keltek útra vonattal, autóval, buszokkal, repülőgéppel. pedig Messina nincs a szomszédban, Szicília északi csücskében fekszik, és nem is volt két fillér az út, de nem számított. Sokan a spórolt pénzüket áldozták fel, sőt, volt, aki kölcsönt vett fel, csak hogy ott lehessen a nagy eseményen. 

Voltak, akik jegyet váltottak a chartergépünkre, szerencsére köztük volt egy fiatalember is, aki később a férjem lett. Őt azon a járaton ismertem meg, szurkolóként jött velünk, és az udvarlómként […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/04/22/mizo-pecsi-vsk-messina-euroliga-final-four-bronzerem-huszadik-evfordulo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elbúcsúztatták Igaly Diánát, Athén olimpiai bajnokát

Elbúcsúztatták Igaly Diánát, Athén olimpiai bajnokát

A szertartáson részt vett többek között Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kulcsár Krisztián, a Magyar …