2022. július 7., csütörtökMa Appolónia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Appolónia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Úgy játszott, mint akinek a lábán selyemkesztyűk voltak – edzőként tán még jobb lett

Hirdetés

Úgy játszott, mint akinek a lábán selyemkesztyűk voltak – edzőként tán még jobb lett

A háború elől menekült a családja, büszke arab gyökereire

Zinédine Yazid Zidane 1972. június 23-án, algériai származású család ötödik gyermekeként látta meg a napvilágot a dél-franciaországi Marseille-ben. Szülei, Szmail és Malika 1953-ban, az algériai háború kezdete elől menekültek Párizsba, ahol kevés munkát találtak a régióban, így a 60-as évek közepén Marseille elővárosába, La Castellane-ba költöztek.

Kötődöm az arab világhoz, ez a szüleim révén a véremben van. Nagyon büszke francia vagyok, ugyanakkor a gyökereimre és a sokszínűségemre is büszke vagyok

– mondta később Zidane az Esquire-nek.

Apja raktárosként és éjjeliőrként dolgozott, miközben édesanyja háziasszonyként gondoskodott a családról, amely a környék normáihoz képest elég jó körülmények között élt. Marseille-ben hírhedten magas volt a bűnözési és munkanélküliségi ráta, de édesapja szigorú neveltetését egyfajta jelzőfénynek tartotta karrierje során.

Hirdetés

Helyi sztárokat csodált, na meg Maradonát

Ötévesen a környéken kezdett el futballozni, majd tízévesen kapta meg első igazolását a szintén helyi US Saint-Henri együttesénél. Itt másfél évig játszott, amikor az SO Septemes-les-Vallons edzője meggyőzte a klubigazgatót, hogy érdemes lenne elcsábítani a fiatalt, aki 14 éves koráig itt pallérozódott. Ekkor a francia szövetség által szervezett egyik egy háromnapos edzőtábor során a Cannes megfigyelőinek tekintetét vonzotta magára, az övét pedig egy bizonyos Diego Armando Maradona, aki ezen a nyáron (1986) világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat.

Egy teljesen másik szinten járt

– mondta Maradonáról, akinek a teljesítménye kitörölhetetlen nyomot hagyott Zidane-ban.

Maradona 1986-os világbajnoki remeklése

Felnőve amúgy az argentinon kívül marseille-i klasszisokat csodált, Blaz Sliskovicot, Enzo Francescolit, na meg az aranylabdás Jean-Pierre Papint, az együttes 1989 és 1992 között sorozatban négyszer lett bajnok, nyert Francia Kupát, 1993-ban pedig Bajnokok Ligáját, miután két évvel korábban a még BEK néven futó sorozatban ugyancsak döntőzött.

Itt egy fél mondatot muszáj szentelni az OM-nek, ugyanis a 1991-es finálé elvesztése előtt néhány játékos megsérült, ezt megelőzendő pedig 1993-ban a Valenciennes elleni meccset pedig állítólag Bernard Tapie klubelnök megvásárolta, hogy a játékosok nyugodtan készülhessenek a Milan ellen. A vizsgálatok eredményeként az 1993-as bajnoki címet így elvették, egy évre rá pedig hiába lett második az együttes, kizárták az élvonalból is.

Túl kellett élnie az utcán, agresszióval válaszolt a sértegetésekre

Így vagy úgy, Zidane végül sosem játszott a marseille-i klubban, a cannes-i hathetes tervezett időszakból négy év lett, majd itt is mutatkozott be a profik között 1989-ben.

Első edzői azt tapasztalták, hogy a fiatal játékos érzékenyen reagál arra, ha családját vagy az arabokat sértegetik, és hajlamos akár a becsmérlő szurkolóknak nekimenni is ezért. Első heteit főként takarítással töltötte, mivel megbüntették azért, mert megütötte a gettói származásával gúnyolódó ellenfelét. Edzője, Jean Varraud próbálta arra ösztökélni, hogy a haragot fordítsa a játékra való összpontosításra inkább.

Pályafutása későbbi szakaszában is láthattunk tőle agresszív(abb) megnyilvánulást (lásd később), ezt pedig egy belső konfliktus alakította ki nála, mivel algériai franciaként élt a kultúrák között, és így kellett túlélnie La Castellane kemény utcáit felnövése közben.

Cannes-ban lett profi futballista

Cannes-ban lett profi futballista

Fotó: Marc Francotte / Getty Images Hungary

Az első gólja autót ért

No de vissza a játékához, mert szerencsére inkább ezzel hívta fel magára a figyelmet.

Első gólját 1991. február 10-én a Nantes elleni 2–1-es siker során jegyezte, a győzelmi ünneplés részeként pedig egy autót kapott Alain Pedretti klubelnöktől, aki még korábban megígérte neki, hogy első cannes-i találatát ekképpen honorálja majd.

Tehetsége gyorsan feltűnt, rendkívül technikája pedig előrevetítette azt, amit a későbbi évtizedekben megtapasztalhattunk. Első teljes szezonjában negyedik helyen zárt a Cannes, amely így története első európai kupaidényére készülhetett.

A kettős terhelést nem bírta el az 1987-ben élvonalba feljutó kiscsapat, és a következő idényében utolsó előttiként kiesett, ez pedig a legjobb játékosok távozásával járt.

Irány Bordeaux! Pápá, Milan – csak a Bayern állította meg a menetelést

Főszereplőnk is ide tartozott, 1992-ben vitte őt a másodosztályt megnyerő Bordeaux, amely rögvest negyedikként zárt – nem utolsósorban Zizou tíz góljának köszönhetően –, majd ezt a helyezését meg is ismételte.

Az 1995–1996-os évadban az Intertotó-kupából indulva egészen döntőig menetelt az UEFA-kupában, ahol végül csak a Bayern München bizonyult túl nagy falatnak – az út során a Roberto Baggio-féle AC Milant az idegenbeli 2–0-s vereség ellenére sikerült kiejteniük a franciáknak.

Az együttesben együtt szerepelt Bixente Lizarazuval és Christophe Dugarryval, akivel később az 1998-as hazai világbajnokságon is játszott, de erről majd később.

Bordeaux-ban olykor egy fél csapat is kevés volt ellene

Bordeaux-ban olykor egy fél csapat is kevés volt ellene

Fotó: Tony Marshall – EMPICS / Getty Images Hungary

Két angol klub is kikosarazta!

Nem sokon múlt, hogy az európai kupamenetelésről lemaradjon, hiszen 1995-ben a Premier League-győztes Blackburn Roverst irányító Kenny Dalglish szerződtette volna Dugarryval együtt, de állítólag Jack Walker klubtulajdonos a következőkkel hárította el a dolgokat:

Minek akarnád Zidane-t szerződtetni, amikor nálunk van Tim Sherwood?

A futballisták későbbi pályafutását tekintve ez egy igen megmosolyogtató felvetésnek tűnhet…

De aki azt gondolná, hogy csak a Blackburn vezetése nem érezte a Zidane-ban rejlő potenciált, téved, hiszen később jött a Newcastle United válasza.

Barry Silkman futballügynök szerint Zidane játékjogát 1,2 millió fontért felajánlották a „szarkáknak”, de a középpályást megfigyelve arra jutottak, hogy nem lenne elég jó az angol élvonalhoz.

Zidane 1996-ban a Ligue 1 legjobb játékosa lett, a Bordeaux pedig nem is tudta már megtartani.

A Juventusnál és a válogatottnál is együtt játszott Didier Deschamps-pal, róla még később...

A Juventusnál és a válogatottnál is együtt játszott Didier Deschamps-pal, róla még később…

Fotó: Christian Liewig – Corbis / Getty Images Hungary

A BL címvédőjénél kötött ki – de a végső siker kapujában rendre elbotlott

Ekkor viszont már Európa topklubjai versengtek a kegyeiért, és végül a Bajnokok Ligája címvédője, a Juventus kaparintotta meg, alig 3,5 millió euróért, ami ha hinni lehet a transfermarkt.de-nek, alig a fele volt a korábbi vételárának.

A sikerek sem maradtak el érkezésével, megnyerték az Interkontinentális Kupát, majd az olasz bajnoki címet is elhódították 1997-ben, őt pedig a liga legjobb külföldi játékosának választották meg. Ázsiója masszív emelkedésbe kezdett, ez év decemberében olyan sztárokkal szerepelhetett együtt az Európa álomtizenegye és a Világ legjobbai összecsapáson, mint Ronaldo és Gabriel Batistuta.

A Juventusban közvetlenül a támadó Alessandro Del Piero mögött játszott, ő pedig így emlékezett vissza a francia játékára.

Zidane-nak elképesztő tehetsége volt, ami kiegészült azzal, hogy egyedül az érdekelte, hogy a csapatot segítse, az önzőség legkisebb szikrája nélkül. Egyedülálló képességei voltak ahhoz, hogy nagyszerű játékos legyen, miközben remek csapatember is. Nagy szerencsém, hogy vele futballozhattam.

A címvédés a Bajnokok Ligájában viszont nem jött össze az együttesnek, a Puhl Sándor vezette müncheni fináléban a dortmundi Paul Lambert remek védekezését nem lehet kellőképpen kiemelni a francia zsenivel szemben.

Az 1997–1998-as évadban hét góllal járult hozzá a Juventus bajnoki címéhez, az együttes pedig sorozatban harmadszor is bejutott a BL-döntőbe, ezúttal viszont a Real Madrid bizonyult erősebbnek. Zidane ebben a két BL-idényben 21 meccsen 13 gólpasszal, no meg öt találattal segítette az együttest.

Egy évvel később az elődöntőben a Manchester United jelentette a végállomást, ráadásul a bajnoki hetedik hely csak Intertotó-kupa-indulást ért. 2000-ben visszatért az együttes BL-be, de már a csoportkör a búcsút jelentette az olasz rekordbajnok számára, Zidane pedig két piros lappal vétette észre magát, a másodikat azért, mert lefejelte a hamburgi Jochen Kientzet…

Világ- és Európa-bajnok, valamint aranylabdás lett

Eddigre viszont már alaposan feltöltötte a vitrinjét!

Az 1996-os Európa-bajnokságon még nem számított nagy sztárnak, az elődöntőig jutó franciáknál mindkét alkalommal sikeresen értékesítette a büntetőpárbaj első lövését a kieséses szakaszban, de a csehek a négy között így is felülmúlták riválisukat.

A hazai rendezésű világbajnokságon viszont már remekeltek a franciák, és Zizou játékának nagyban köszönhetően csúcsra is értek: a remek középpályás a brazilok elleni álomdöntőben két gólt is fejelt a 3–0-s siker során.

A brazil elleni vb-döntőn két gólt fejelt

Nem csoda, hogy az egészen kivételes 1998-as évére végül megkapta az Aranylabdát, valamint a FIFA év játékosa címet is, ez utóbbit 2000-ban és 2003-ban is kiérdemelte később.

A francia válogatott a 2000-es Európa-bajnokságon a csoportkör zárás ugyan kétszer is vezetve 3–2-re kikapott a társrendező hollandoktól, ezt követően viszont már nem hibázott, a negyeddöntőben Spanyolországot verte meg 2–1-re a rendes játékidőben, majd a portugálokat és az olaszokat egyaránt aranygóllal, ugyancsak 2–1-re. A feszült végjátékot hozó elődöntőt amúgy épp Zidane büntetője döntötte el a 117. percben.

Világrekordért váltott klubot

A Juventust 2001-ben a Real Madrid kedvéért hagyta el, akkori világrekordot jelentő 77,5 millió eurónak megfelelő summáért cserébe.

Mekkora összeget jelentett mindez? Az 50 legnagyobb összegű transzfer között a mai napig megtalálható (jelenleg a 29.), egyedüliként a 2009-es árrobbanás előtti érából. 

Mivel mindenki kíváncsiságát felkeltettük ezzel a mondattal, a 63. helyen áll Luís Figo 2000-es Barcelona–Real Madrid-vonalon történő átigazolása (60 millió euró), Hernán Crespo a 69., aki ugyancsak ekkor váltott a Lazio mezére, 56,81 millióért, a követők képzeletbeli dobogójára pedig még Gianluigi Buffon (77., 52,88 millió) 2001-es megszerzését lehet feljegyezni (ő épp a Juvéhoz került).

A BL-győzelem is összejött – csodagóllal

Ami pedig a Juventusnál kétszer is az utolsó lépcsőnél csúszott el, a Real Madridnál rögvest összejött, 2002-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját – méghozzá az ő egészen csodálatos találatával alakult ki a 2–1-es spanyol siker a Bayer Leverkusen elleni fináléban.

Az európai Szuperkupa és az Interkontinentális Kupa elhódítása után a spanyol bajnoki cím is összejött, valamint két hazai Szuperkupa, 2003 után viszont nem került újabb trófea a vitrinbe.

Az első három madridi évében egyaránt két számjegyű gól és gólpassz díszelgett a neve mögött, majd a sérülések miatt kissé visszaesett, de az utolsó idényében 20 kanadai pontot (9+11) így is termelt a királyi gárdában.

Az utolsó hazai meccsén, a Villarreal elleni 3–3 során a lelátón 80 ezer szurkoló egy emberként fejezte ki háláját a madridi játékáért:

Köszönet a varázslatért.

Nem akármilyen befejezés…

A 2006-os világbajnokság a remek francia játékos hattyúdalának számított, a sorozatban 11 vb-meccset megnyerő címvédő (és többek között Kakával, Ronaldinhóval és Ronaldóval felálló) brazilok elleni negyeddöntős teljesítményét minden idők egyik legnagyszerűbbjének tartották, a torna végén ő lett a németországi viadal legjobbjának megválasztott futballistája is.

A brazilok elleni káprázatos meccse

Az olaszok elleni finálé, karrierje utolsó profi fellépése volt.

Ez pedig emlékezetesre sikeredett…

Már a 7. percben a középpontba került, amikor finom panenkás mozdulattal a lécre pörgetett egy büntetőt, ami a gólvonal mögé pattant, így vezetéshez juttatta a franciákat, de a 19. percben Andrea Pirlo szöglete után Marco Materazzi fejesével egyenlítettek az olaszok.

A két gólszerző az egész meccs során gyakran került szóváltásba, voltak elkésett belépők, veszekedések, a 110. percben pedig eljött a töréspont. Materazzi összeráncolt homlokkal nézett Zidane-ra az újabb találkozásukat követően, amire a francia odaszólt neki, hogy ha ennyire kell neki a meze, a meccs után odaadja neki. Az olasz sem volt rest:

A mezed helyett inkább a nővéred kellene

– vetette oda.

A többi pedig már történelem, Zidane agya elborult, mellbe fejelte az olasz védőt, amiért piros lapot kapott, a squadra azzurra pedig büntetőpárbajban negyedszer is a világ tetejére ért.

Úgy játszott, mint akinek a lábán selyemkesztyűk voltak

Del Piero magasztalására fentebb már kitértünk, de azért lássunk néhány további gondolatot is a futballközegből Zizouval kapcsolatban.

Átment egy, kettő, három, négy, öt, hat játékoson is – fenséges volt. A lába a labdával beszélt

– mondta Jean Varraud, az első cannes-i edzője.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2022/06/23/zinedine-zidane-50-ev-franciaorszag-juventus-real-madrid-portre/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Leimeter Dóra: Nem szeretnénk Párizsig várni, hogy világversenyt nyerjünk!

A világversenyen hosszú évek óta verhetetlennek tűnő amerikaiakat is megszorongatta női pólóválogatottunk a telt házas …