2024. április 23., keddMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.23. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Történelmet írt a kaukázusi ország, komoly problémát okozhat a korábbi Fradi-edző csapata

Hirdetés

Történelmet írt a kaukázusi ország, komoly problémát okozhat a korábbi Fradi-edző csapata

magyar labdarúgó-válogatott már tavaly novemberben, egyenes ágon, méghozzá csoportelsőként kijutott az Európa-bajnokságra, így márciusban két felkészülési mérkőzésen lépett pályára – egyébként mindkettőt megnyerte, kapott gól nélkül. Voltak viszont olyan válogatottak, akik az utolsó pillanatban harcolták ki a részvételt a kontinenstornán. A kedden véget ért pótselejtezők után kiderült, hogy az utolsó három kiadó helyet Lengyelország, Ukrajna és Grúzia szerezte meg. 

Kezdjük legutóbbival, azzal a grúz válogatottal, amely történelmet írt fővárosában, Tbilisziben, mivel először kvalifikált világeseményre: Grúzia korábban soha nem szerepelt labdarúgó-Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon, ez idáig. 

A grúz válogatott története a kilencvenes években kezdődött, előtte ugyanis az ország a Szovjetunió része volt, első mérkőzését pedig 1990 májusában játszotta, az ugyancsak volt tagállam Litvánia ellen. Az ország labdarúgó-szövetsége 1992-ben lett tagja az európai (UEFA) valamint nemzetközi (FIFA) szövetségnek, és négy évvel később, az 1996-os kontinenstorna selejtezősorozatában már önálló országként mutatkozhatott be. Sok babér viszont sem akkor, sem később nem termett számukra, mivel egészen a 2024-es tornáig egyetlen selejtezősorozatot sem vettek sikerrel, legyen szó Európa-bajnoki vagy világbajnoki kvalifikációról. 

Hirdetés

A 2002-es világbajnoki selejtezőtornán például többek között a magyar válogatottal is találkozott a grúz csapat, hazai pályán győzedelmeskedett is, de végül nem jött össze a kijutás, mivel Olaszország és Románia mögött a csoport harmadik helyén végzett 10 ponttal. Legközelebb a hőn áhított sikerhez egyébként a 2020-ról 2021-re halasztott Európa-bajnoki selejtezősorozatban járt, ahol pótselejtezőn, hazai pályán fogadta Észak-Macedóniát, de a vendégválogatott Goran Pandev góljával győzött. 

A három évvel későbbi pótselejtezőn viszont összejött a végső siker: előbb Luxemburgot győzte le a csapat 2–0-ra, majd a mindent eldöntő mérkőzésen, 120 perc gól nélküli játék után, tizenegyespárbajban múlta felül Görögországot. Drámai pillanatok után népünnepély kezdődött a pályán, majd Tbiliszi utcáin folytatódott a grúz labdarúgóhősök ünneplése.

GettyImages-2115716336

Fotó: Getty Images

De mégis, mennyire erős ez a grúz válogatott, mire lehet képes az Európa-bajnokságon? 

Fontos gyorsan leszögezni, hogy Willy Sagnol szövetségi kapitány csapatától nem várhatunk újabb csodát. A játékoskeret összértéke a mértékadó Transfermarkt szerint 150 millió euró, de ebből 80 millió eurót egymaga Hvicsa Kvarachelia, a Napoli labdarúgója tesz ki. Nemzetközi szinten ismert játékos az olasz bajnoki címvédő szélsőjén kívül a kapus, Giorgi Mamardasvili, őt 35 millió euróra taksálja a portál, és a Valencia hálóőre. 

Összességében egy nagyon szívós, fizikális futballt játszó válogatottról beszélünk Grúzia esetében, és ugyan szinte csak légiósok alkotják keretét, az európai klubfutball legnagyobb színpadán közülük csak kevesen fordulnak meg. A Luxemburg elleni pótselejtezőn két gólt szerző, korábbi Fehérvár-játékos Budu Zivzivadze mellett a Metz támadója, Georges Mikautadze jelenthet még gólveszélyt a tornán, de már az is bravúr lenne, ha pontot, pontokat szerezne a grúz válogatott a csoportkörben. 

Willy Sagnol szövetségi kapitány csapata az Európa-bajnokság F jelű kvartettjében sorrendben Törökország, Csehország és Portugália ellen lép pályára. 

Tizenegyesek döntöttek Walesben is 

Időrendben utolsóként Lengyelország kvalifikált a tornára, mivel éjszakába nyúló mérkőzésen, szintén tizenegyespárbajban múlta felül a walesi válogatottat. Robert Lewandowskiék az első mérkőzésen magabiztos, 5–1-es sikert arattak Észtország ellen, a mindent eldöntő feladat viszont sokkal nehezebb volt. Sokan azt gondolták, amennyiben a lengyel válogatott nem kvalifikál az Európa-bajnokságra, úgy Lewandowski nemzetközi karrierje címeres mezben a végéhez érhet, de mint kiderült, a kontinenstornán – ha csak nem üt be egy sérülés – még egészen biztosan láthatjuk a lengyel futball kiemelkedő alakját. 

GettyImages-2117367927

Fotó: Getty Images

Lengyelország számára immár nem szokatlan dolog Európa-bajnokságon szerepelni, de nem volt ez mindig így. A kontinenstornák 1960 óta íródó története során az ország nemzeti csapata […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/03/28/europa-bajnoki-potselejtezok-2024-gruzia-lengyelorszag-ukrajna-csapatbemutato/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Második meccsét is megnyerte a magyar válogatott a világbajnokságon

Pat Cortina szövetségi kapitány csapata a dél-koreaiak elleni 2–0-s sikerrel kezdte a tornát, míg a …