2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Több mint 50 éve működő szabályt módosítana az UEFA

Hirdetés

Több mint 50 éve működő szabályt módosítana az UEFA

Egészen pontosan az 1965/66-os BEK-szezonban vezették be a máig is fennálló rendszert – többek között amiatt, hogy az addig érvényben lévő újrajátszást és az ezzel járó felesleges terheket levegyék a csapatok válláról.

Próbálkozások persze azóta is akadtak, hogy még igazságosabbá tegyék az adott párharcok végkimenetelét, olyan döntés azonban, ami mindenkinek maradéktalanul megfelel, alighanem soha nem fog születni.

Az mindenesetre tény, hogy a pénzfeldobásnál minden igazságosabb – márpedig arra is akadt  példa a történelemben, hogy így jutott Európa-bajnoki döntőbe egy válogatott, nevezetesen Olaszország. Az 1968-as kontinensviadal olasz-szovjet meccse ugyanis gól nélküli döntetlennel zárult, a rendes játékidőt és a hosszabbítást követően sem találtak a kapuba a csapatok. 

A szabályok értelmében büntetőpárbaj helyett azonban a két kapitány, Giacinto Facchetti és Albert Seszternyov bement a játékvezetőkkel az öltözőbe, előbbi fejet, utóbbi írást választott, a feldobott érme és a szerencse pedig a házigazda Olaszországnak kedvezett, így ők kerültek a fináléba.

Hirdetés

Egy anekdota szerint azonban tévesen, egy magyar játékvezető, Zsolt István is ott volt ugyanis a firenzei stadionban az ominózus pénzfeldobásnál, és elmondta, hogy az első érme begurult a zuhanyzó rácsa alá, így meg kellett ismételni a procedúrát. Amikor aztán a helyiség kiürült, felfeszítette a rácsot, a pénz pedig írással felfelé hevert a földön, vagyis a Szovjetuniónak kellett volna döntőt játszania.

Egy nemzeti tornán persze nem számítanak az idegenben szerzett gólok, ám a 90-es években hozott módosítás ezeket ugyanúgy érintették, mint az európai kupasorozatokat: 

beköszöntött a hirtelen halál, vagyis az aranygólok korszaka.

A képlet egyszerű volt: ha egy párharc (vagy egy válogatott torna egyenes kieséses szakaszban játszott meccse) a rendes játékidő után döntetlenre állt, ahogy eddig is, következhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás. Amelyben viszont ha valamelyik együttes gólt szerzett, véget ért az összecsapás.

Az 1996-os Európa-bajnokság döntőjét speciel így nyerték meg a németek, Oliver Bierhoff […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2021/06/01/uefa-idegenben-lott-gol-szabaly-eltorles-aranygol-ezustgol-penzfeldobas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Thiem nem indul Wimbledonban, Murray címet védhet Tokióban

Thiem nem indul Wimbledonban, Murray címet védhet Tokióban

A kétszeres aranyérmes Murray – aki pályafutása negyedik olimpiájára készülhet – a brit szövetség döntése értelmében az egyes mellett …