2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Tizenhat évesen letette a hokibotot, ma már a diszkoszt hajigálja a világbajnok

Tizenhat évesen letette a hokibotot, ma már a diszkoszt hajigálja a világbajnok

Svédországban az van, hogy az általános iskolában és a középsuli alsóbb osztályaiban az összes létező sportággal megismertetik a srácokat. Ez lett Daniel Stahl „végzete” is. A solnai óriás, aki már akkoriban is kimagaslott társai közül, szenvedélyes jégkorongozó volt, és 16 éves koráig – mint a svéd srácoknál úgy általában – a pakk és a hokibot volt a mindene. Csakhogy a svéd iskolarendszer nem engedi, hogy szakbarbárok váljanak a kölykökből, és Danielnek második gimiben meg kellett ismerkednie az atlétikával is. 

Az pedig szerelem volt első látásra.

Logikus módon a súlylökés és a diszkoszvetés mellett tette le a garast a hatalmas termetű fickó, de jó darabig elkerülték a sikerek. Első nagy versenye 2009-ben, 17 évesen az U20-as világbajnokság volt Brixenben, be kellett érnie a 16. hellyel mind a súlylökésben, mind a diszkoszvetésben. Egy évre rá már csak súlylökésben indították, még jobban leégett, 27. lett. 2011-ben a korosztályos Európa-bajnokságon megint a „futottak még” mezőnyben végzett súlylökésben, diszkoszban megint nem nevezték.

Daniel Stahl 2023. augusztus 19-én

Daniel Stahl 2023. augusztus 19-én

Fotó: Patrick Smith / Getty Images Hungary

Vagy feladja, vagy edzőt vált

Két út állt Stahl előtt: vagy abbahagyja, vagy edzőt vált. Utóbbit választotta, Vesteinn Hafsteinsson lett a mestere, aki korábban a 2004-es olimpiai ezüstérmes súlylökő Joachim Olsen és a 2008-as diszkoszvető olimpiai bajnok Gerd Kanter szakmai programját rakta össze.

A váltás fényesen bevált. Három hét leforgása alatt hat métert javított, 49 méteres egyéni csúcsát 55,60 méterre tornászta fel Hafsteinsson irányításával, és svéd felnőtt bajnok lett.

2013-ban felhagyott a súlylökéssel, és teljesen a diszkoszvetésre összpontosított. Az U23-as Eb-n már negyedik lett 61,29 méteres egyéni csúccsal.

Stahl első felnőtt vb-je a 2015-ös pekingi volt, ötödik lett egy  64,73 méteres dobással, ahogy a 2016-os Eb-n is – egy négy centivel hosszabb kísérlettel. A riói olimpián padlót fogott, nem sikerült továbbjutnia a selejtezőből. Minden volt ez, csak nem diadalmenet.

A riói kudarc felpaprikázta, pár nappal az olimpia után hatalmas egyéni csúccsal,  68,72-vel megnyerte a svéd bajnokságot. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/atletika/2023/08/22/atletika-vilagbajnoksag-budapest-2023-dabiel-stahl-sved-diszkoszvetes-vilagbajnok-portre-jegkorong/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Hová fajul a világ? Nem engedték be az aligátort a mérkőzésre

Hová fajul a világ? Nem engedték be az aligátort a mérkőzésre

A világ számos pontján lehet terápiás állatokat, vakvezető kutyákat, rendőrlovakat látni a sportrendezvényeken, most azonban …