2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Tíz lány, akiknek két és fél perc a világ

Hirdetés

Tíz lány, akiknek két és fél perc a világ

A helyszín a Duna Aréna, a nagymedence partján csinos, fiatal lányok edzésre gyülekeznek, a magyar szinkronúszó-válogatott versenyzői. Szinte valamennyien tizenéves diákok, gyakorlatilag amatőrök, akik egy fillér fizetség nélkül űzik ezt a – látszattal ellentétben – borzasztóan nehéz és embert próbáló sportágat.

Főnökük egy náluk alig valamivel idősebb, tűzrőlpattant, felvágott nyelvű hölgy, Árkovics Petra. A szövetségi kapitány  sokszoros országos bajnok és Magyar Kupa-győztes a sportág minden korosztályában és versenyszámában. 1999–2007 között minden évben tagja volt a magyar szinkronúszó-válogatottnak.

Közben a lányok beugranak a medencébe, és megkezdődik az edzés. Petra pedig beavat a sportág pontozásának és a hazai szinkronúszás fejlődésének rejtelmeibe.

Hirdetés

Az Európa-bajnoki bronzérmünknek az igazi értéke a pontszámemelkedés, amit a 2019-es kvangdzsui világbajnoksághoz képest produkáltunk. A koreai vb-n nyolc csapat között Thaiföldet megelőzve hetedikek lettünk 77,5667 ponttal, most bronzérmesek 79,10-zel. Átalakult a csapat, bár maradtak többen a kvangdzsuiak közül. Új edzővel álltunk fel, új szakmai stábbal, én még csak szövetségi edző voltam akkor, a szövetségi kapitány az orosz Natalja Taraszova volt.

Utóbbi 2015-ben érkezett Magyarországra, ő kezdte el felépíteni a csapatot, csak hát a jelentős kulturális különbségek miatt az az edzésmodell, amelyet ő alkalmazott, nem feltétlenül passzolt a magyar lányok lehetőségeihez.

„Ezek a lányok szinte kivétel nélkül iskolába járnak – magyarázta a szövetségi kapitány. – És gimnázium mellett ezek a négy-öt órás edzések nagyon megterhelők. Én elsősorban ebben láttam a problémát. Natalja főállásban, fizetésért volt szövetségi kapitány, miközben a lányok szerelemből, amatőrként, önmagukat motiválva edzenek és versenyeznek a saját maguk által felállított célok elérése érdekében.

Szerintem ugyanolyan értékes és megbecsülendő álom az, ha valaki önmagához képest előre akar lépni, mint hogyha történetesen világbajnok lenne az illető.

Igazából önmagukat akarják legyőzni. Persze én megértem azokat is, akik azt mondják, hogy a pontozásos sportágak nem annyira objektívek. A FINA azon dolgozik, hogy objektívebb és érdekesebb legyen a sportág, hogy kiszámíthatatlanabb legyen az eredmény. Ami nekünk, egy olyan országnak, amely nem tartozik a sportág élvonalába, hanem inkább a középmezőnyébe, valamelyest kinyitja a lehetőségeket. Most már jók az edzéskörülményeink, de amikor én gyerek voltam, nem volt egész medencénk, nem tudtunk ennyit tréningezni. Én még a 2006-os budapesti Eb-n válogatott voltam!”


Árkovics Petra


19

Árkovics PetraGaléria: Mit ér a bronz, ha csak hárman indultak?!(Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Petra a Testnevelési Egyetemen a sportág hazai apostolánál, Szauder Gábornál tanult, sőt a korábbi görög szövetségi kapitány – aki jelenleg Kanadában dolgozik szövetségi kapitányként – még edzője is volt a fiatal szakembernek.

Összesen tíz olyan ország volt a huszonötből, amely képes volt csapatot kiállítani – méltatta a magyar eredmények értékét a kapitány. – És ahhoz, hogy mi a profikkal szemben megálltuk a helyünket, heti 25 órát kell edzenünk, ahogy mondtam, tanulás után. Nagyon komoly emocionális és kognitív képességeket igényel ez a sportág, ráadásul fix koreográfiát kell betanulni. Nekünk rengeteget számít, hogy Kvangdzsuhoz képest highlightban két pontot javultunk, és hosszúcsapatban is egyet. 

Felmerül a kérdés, hogy miért csak három csapat indult a highlightban.

A Covid–19 a legtöbb válogatottat megviselte, nem olyan egyszerű egy tizenkettes keretet kiállítani. A highlightban tíz lány van egyszerre a vízben, és akrobatikus elemeket, továbbá vízen végrehajtott alakzatváltásokat mutatnak be. Ez egy közönségbarát, látványos, mindössze két és fél perces kűr, szemben a hosszúcsapat négyperces gyakorlatával. Amit sokszor elunnak a nézők. 

A magyar szinkronúszók felkészülési körülményei egyre […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/06/10/tiz-lany-akinek-ket-es-fel-perc-a-vilag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Christian Eriksen először üzent közvetlenül az érte aggódóknak

Christian Eriksen először üzent közvetlenül az érte aggódóknak

Egyre jobban van Christian Eriksen, aki a szombati Dánia–Finnország Európa-bajnoki találkozó 43. percében összeesett a …