2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Tisztába tettük Shane Tusup olimpiaijáradék-igényét

Hirdetés

Tisztába tettük Shane Tusup olimpiaijáradék-igényét

Hivatalos dokumentum nincs róla, de több helyről – többek között a Magyar Olimpiai Bizottságtól – úgy értesültünk hogy Shane Tusup, Hosszú Katinka egykori edzője és férje igényt tartana a tanítványa/exfelesége után járó edzői olimpiai életjáradékra, amely igénynek az „Iron Lady” által a riói olimpián megszerzett három arany- és egy ezüstérem az alapja.

Mint köztudott, 2012-től 2018-ig Shane Tusup volt Hosszú Katinka edzője, 2012 és 2019 között még a férje is. Szóval, elviekben Tusupnak járna az apanázs, amelynek összege jelen állás szerint 2 112 400 forint az ő esetében – nettóban, havonta. Ennél kisebb összegért is pereltek már, Magyarországon mindenképpen, de alighanem a világban is. 

De vajon jár-e Tusupnak az edzői életjáradék, amit annak idején Hosszú Katinka nagypapájának, Bakos Lászlónak ítéltek oda? Mivel az idős úr tavaly év elején elhunyt, jelenleg „pénz az ablakban”.

Hirdetés

Idézzük a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságától kapott hivatalos levélből, amit azok után kaptunk, hogy cikkem megjelenése után az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában faggattak az edzői életjáradék kérdéséről. A műsorban elhangzottak információhiányból eredő pontatlan megfogalmazások voltak, ezeket most az Államtitkársággal közösen korrigáljuk:

Az olimpiai edzői járadékra való jogosultság törvényi feltételeit képező előírásokat a sportról szóló 2004. évi I. törvény (Sporttörvény), a járadékkal kapcsolatos részletszabályokat pedig a 41/2004. (III. 12.) Korm. rendelet határozza meg. A Sporttörvény az edzői járadékra való jogosultság feltételeinél többek között előírja a magyar állampolgárságot, amely feltételnek a járadék megállapítására irányuló hatósági eljárás lefolytatása idején kell fennállnia.

Vajon a „járadék megállapítására irányuló hatósági eljárás lefolytatása” milyen időpontra vonatkozik? 2016-ra, közvetlenül a riói olimpia utánra? Igen ám, de akkor Tusup még nem volt magyar állampolgár, két éve viszont már az! Miután eligazítást kaptunk a jogértelmezésre vonatkozóan, megtudtuk: nem a szóban forgó olimpiai érmek megszerzésének időpontja, azaz 2016 számít, hanem az a pillanat, amikor az edző, jelen esetben Shane Tusup, megindítja az eljárást.

Idézzünk tovább a törvényből:

A Sporttörvény nem tiltja, hogy a sportoló a családtagját jelölje meg edzőjének, amennyiben az ténylegesen a sportoló felkészítő edzője vagy nevelőedzője volt. A jelölést a sportoló saját maga teszi meg, befolyástól mentesen. Az edzői járadékra való jogosultság törvényi feltételeinek fennállása minden esetben ugyanúgy vizsgálandó, függetlenül attól, hogy az érintett edző a sportoló családtagja-e vagy sem. Így az említett magyar állampolgárságon kívül az edzőnek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/06/29/shane-tusup-hosszu-katinka-olimpiai-eletjaradek-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Leclerc balesete után Norris vitte a második szabadedzést Mogyoródon

Nico Hülkenberg az első szabadedzést kihagyta, 17:00 óra előtt aztán visszakapta az autóját a rutinos …