2021. szeptember 20., hétfőMa Friderika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.20. Friderika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Szvitacs Alexa: Az amputáció egy új kezdet volt, nem a vég

Hirdetés

Szvitacs Alexa: Az amputáció egy új kezdet volt, nem a vég

Magyarországon kevesen ismerik a toxikussokk-szindrómát, önnél jobban viszont sajnos kevesen tudnának hitelesebben beszélni erről a szörnyű betegségről.

Sajnos én is csak akkor hallottam róla először, amikor megtámadta a szervezetemet. Ez egyfajta vérmérgezés, amit esetemben egy tampon okozott. A karomat és a lábujjaimat viszont orvosi műhiba miatt kellett amputálni, erről viszont nem szívesen beszélek, mert több eljárás is zajlik az ügyben.

A mai napig kísérti, amikor ez az egész elkezdődött?

Hirdetés

Nem igazán, úgy indult az egész, mint egy vírusos megbetegedés. Budapesten voltam, együtt lakom a nővéremmel, reggel pedig arra ébredtem, hogy fájnak az ízületeim, fáj a hasam, nem érzem jól magam. Később kihívtuk az ügyeletet, kaptam gyógyszereket, valamint egy beutalót, de nem akartam a fővárosban kórházba kerülni, a szüleim ugyanis Hajdúszoboszlón élnek, és úgy voltam vele, ha már kórházról van szó, a közelükben szeretnék lenni. Délutánra viszont romlott az állapotom, kihívtuk a mentőket, nézzék meg, hogy egyáltalán szállítható állapotban vagyok-e, kibírom-e a hazautat. Megvizsgáltak, kaptam fájdalomcsillapító injekciót, az valamennyire használt, és végül másnap a nővérem elvitt Hajdúszoboszlóra.

Mire hazaértünk, már olyan rossz állapotban voltam, hogy nem is tudtam a saját lábamon kiszállni a kocsiból.

Végül rohammentő, 40 perces ellátás a szüleim háza előtt, csak ezután vittek be a klinikára.

Azt az imént említette, hogy nem akar a kórházi nehézségekről beszélni, de már a korábban megjelent nyilatkozataiban is tett rá utalást, hogy nem csak a kórral kellett megbirkóznia…

Először a sürgősségi osztályra kerültem, ahol annyit mondtak, hogy valamilyen vírus támadhatott meg, kapok infúziót, és lehet, hogy utána mehetek is haza. De azért az ember érzi, ha nagyon rosszul van, úgyhogy biztos voltam benne, hogy ennél sajnos komolyabb lesz a helyzet – megjöttek az eredmények, fel is kerültem a fertőzőosztályra. Ott kérdezték meg, hogy nem menstruálok-e, mondtam, hogy de, és hogy tampont használok. Szóltak, hogy azonnal vegyem ki, mert vélhetően attól fertőződtem meg, akkor már gyanakodtak a toxikussokk-szindrómára. Éjszaka aztán súlyosra fordult az állapotom, felkerültem az intenzívre, majd mesterséges kómába helyeztek, mert a létfontosságú szerveim kezdtek leállni. Ráraktak egy 72 órás dializálógépre, átmosták a véremet, aztán amikor felébresztettek a kómából, láttam, hogy durván be vannak kékülve a végtagjaim. Kérdezgettem, hogy mi lesz, mert mindkét kezem, illetve mindkét lábam be volt rajzolva vállig, illetve térdig, de megnyugtattak, hogy nem lesz baj, fel fognak szívódni az elszíneződések.

Aztán bejött hozzám egy orvoscsapat, egy dopplerrel elkezdtek vizsgálni, és mintha ott sem lettem volna, közölték, hogy akkor a bal kart könyök alatt, valamint a lábujjakat levágjuk.

Senkinek nem kívánom azt az érzést, sokkoló volt, de ők is megdöbbentek, mert azt hitték, hogy velem ezt az intenzíven már közölték. Teljesen összetörtem, de ez nagyjából 10 percig tartott, mert tudtam, hogy a szüleim úton vannak, és nem láthatnak ilyen állapotban, már az addig történtek is rendkívül megviselték őket. Úgyhogy próbáltam a pozitívumokat keresni: 

nem az ütőkezemet veszítem el, nem kerülök tolószékbe, élek. Ott döntöttem el, hogy paralimpikon leszek.

Szvitacs Alexa

Szvitacs Alexa

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Honnan merített erőt? Ilyen helyzetben szinte hihetetlen, amiket mond, mert leginkább az szorul támogatásra, aki elszenvedi a megpróbáltatásokat, nemhogy még ő próbálja vigasztalni a szeretteit…

Nagyon-nagyon szeretem a családomat, hihetetlenül fontosak nekem, és nem bírom elviselni, ha nekik valami rossz, azt hiszem, ebből. Amikor megtörtént az amputáció, akkor is leültünk, és kifejezetten kértem, hogy minden menjen úgy, mint régen, nehogy engem sajnáljanak, vagy bármi ilyesmi.

Szakértők szerint a gyógyulásnak hét stádiuma van: tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás, újjászületés és az új élet megteremtése. Tapasztalta önmagán ezt a folyamatot?

Nem. Illetve csak az utolsó kettőt, mert én a legelejétől úgy fogtam fel ezt az egészet, hogy ez nem valaminek a lezárása, hanem valaminek a kezdete. Foglalkozott velem pszichológus is, nagyon nem szerettem, mert pont ezeket a fázisokat akarták rám erőltetni, és nem hitték el, hogy én tényleg boldog vagyok.

Amíg figyeltem edzés közben, többen odajöttek hozzám, és elismerő szavakkal beszéltek önről. Belegondolt abba, hogy mekkora inspirációt jelent nemcsak a parasportolóknak, hanem az egészséges embereknek is?

Remélem, hogy tényleg így van, bár azért furcsa és új helyzet ez nekem is, mert nem olyan régen történt ez az egész. Igazából sokszor én is elfelejtem, hogy parasportoló lettem, hiszen a bajnokságban ép játékosok ellen pingpongozom, nők és férfiak ellen is, és utálok veszíteni, mérgelődöm, ha kikapok. Egyébként érdekes, mert éppen az olimpiai eskütétel napján, augusztus 11-én volt három éve, hogy bekerültem az intenzív osztályra.

Hisz a sorsban?

Abszolút! És nem csak emiatt: 

például amikor az Európa-bajnokság megnyerésével 2019 szeptemberében kvalifikáltam magam a tokiói paralimpiára, az napra pontosan egy évvel az után történt, hogy újra lábra álltam, és elkezdtem járni.

Augusztus 24-én lesz az olimpia megnyitója, éppen a műtétem évfordulóján. Nincsenek véletlenek, minden okkal történik. Egészségesen nem jutottam ki olimpiára, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/tokio/2021/08/21/paralimpia-tokio-szvitacs-alexa-asztalitenisz-interju/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Chelsea erőt demonstrált a Tottenham otthonában

A Chelsea erőt demonstrált a Tottenham otthonában

Két teljesen eltérő félidőt produkált a Chelsea a Tottenham otthonában. A Bajnokok Ligája címvédője az …