2021. május 15., szombatMa Zsófia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.15. Zsófia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Szuperliga nem lesz, de küszöbön a forradalom

Hirdetés

Szuperliga nem lesz, de küszöbön a forradalom

A dátum, amikor minden kezdődött: 1992

A futball gazdasági reformigénye az 1989-es Hillsborough-i katasztrófa után fogalmazódott meg, ezt követően vezették be, hogy nem lehetnek állóhelyek a stadionokban. Emiatt a klubok jelentős jegybevételtől estek el, amit sürgősen pótolni kellett. Ráadásul Angliában a helyi labdarúgóliga (EFL) ekkoriban az élvonal televíziós pénzeit a négy profi liga között (ez ma 72 klub) osztotta szét. Az első osztályú csapatok többet akartak, ezt ismerte fel a London Weekend Television igazgatója, Greg Dyke. A kereslet találkozott a kínálattal, 1992-ben létrejött a Premier League, ami azóta a világ legjobban márkázott, legeladhatóbb és legtőkeerősebb bajnokságává nőtte ki magát.

Szintén 1992-ben alakították át a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK), és megszületett a Bajnokok Ligája. Előbb csak kibővítették a kontinentális sorozatot, majd 1998-ban kezdték alkalmazni a ma is használt csoportkörös lebonyolítási formulát 32 csapattal. A cél itt is egyértelmű volt: színvonalasabb mérkőzésekkel növelni a szurkolói bázist, ezáltal a televíziós jogdíjakból származó bevételt. Mindezt segítette egy bizonyos Jean-Marc Bosman ügye: a belga futballista precedenst teremtett, 1995-ben elindult a szabad játékosmozgás Európában, a globalizáció pedig felgyorsult.

Az angolszász sajtó emlékeztet rá, hogy már 1998-ban zajlottak olyan háttérbeszélgetések a topklubok vezetői között, hogy egy új, globális ligát kellene megalkotni. Harminc évvel később újra előkerült a fiókból a tervezet: 2018 áprilisában Gianni Infantino, a FIFA elnöke a nemzetközi szövetség kongresszusán prezentálta egy interkontinentális kupasorozat vázlatát. Akkor a klubvilágbajnoksághoz hasonló, négyévente megrendezendő tornára adott volna 25 milliárd dollárt egy ázsiai befektetőket tömörítő konzorcium. A tagság azonban ezt az elképzelést megvétózta.

Hirdetés

A szuperliga gondolata tehát nem újkeletű, de egészen 2021. április 18-ig kellett várni, mire realizálódott. A „piszkos tizenkettő” összefogása azonban tiszavirág-életű volt, három nap alatt gyakorlatilag minden klub kihátrált a gigászi terv mögül. De miért pont most léptek elő az árnyékból és vágtak bele egy ilyen vakmerő kezdeményezésbe? És milyen hatással lenne ez az európai klubfutballra?

A veszteség óriási, de az olló tovább nyílik

Fontos kiemelni, hogy a klubok nem egyik napról a másikra adósodtak el. A játékospiac megnyílása és a szabad tőkeáramlás épp oly ösztönző hatással volt a költésekre, mint a labdarúgás globálizációja. A szurkolói bázis egyre nőtt, a merchandising virágzott (a világ gyakorlatilag bármelyik pontján lehet találni egy Real Madrid- vagy Manchester United-mezt) ezzel egyidőben a televíziós jogdíjakból befolyó összegek is exponenciálisan növekedtek. Az egyesületek annyi pénzt költhettek a legjobb játékosokra és azok fizetésére, amennyit csak akartak – gondoljunk például Neymar 222 millió eurós átigazolására, vagy Alexis Sánchez heti 600 ezer fontos bérére a Manchester Unitednél. És ezt meg is tették, hiszen a szurkolók évről évre a legjobbakat akarják látni saját csapatukban, és trófeákat várnak. Ez a spirál azonban átfordult, a klubok elveszítették valóságérzetüket, a megfontolt, racionális költések helyett a takarójukon jócskán túl nyújtózkodtak.

És akkor jött koronavírus-járvány, a gazdasági válság atlaszi teherként nehezedett a csapatokra, és sokan ezt nem bírták el. Az elitcsapatok – érthető módon – nem akarták elveszíteni domináns szerepüket, ezért költségeiket sem voltak hajlandóak csökkenteni – padlógázzal indultak el a csőd felé.

A bajnokságokból, valamint a nemzetközi kupasorozatokból (BL, El) befolyó pénz már nem elég a kiadások fedezésére. Hiába […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2021/04/22/szuperliga-bajnokok-ligaja-uefa-elemzes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Módosul az F1-es versenynaptár, nincs Török Nagydíj

Módosul az F1-es versenynaptár, nincs Török Nagydíj

A Kanadai Nagydíj helyére beugró Törökország mégsem tudja megrendezni a Formula–1-es világbajnoki futamot júniusban, így …