2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Sztárok és milliárdos büdzsé nélkül is lendületben a Haladás

Hirdetés

Sztárok és milliárdos büdzsé nélkül is lendületben a Haladás

Ellátogatni Szombathelyre a Haladáshoz, az NB II meglepetésszerű éllovasához olyan, mintha hazatérne az ember. A régi szép idők Savaria Kupái, a világszínvonalú röplabda-mérkőzések beleégtek az újságíró memóriájába, de futballemlékek is bőséggel tolulnak fel a szebb napokat látott klub történetéből.

Bár a napok szépségével most sincs baj, egyfelől melegen süt a nap, amikor leszállok az Intercityről, másfelől még veretlen a Hali, és nem kizárt, hogy – mivel öt győzelemmel és három döntetlennel éllovas az NB II-ben – visszakerül az élvonalba. Oda, ahová játékosai szerint tartozik is a 102 éves klub.

Gőbl Gábor klubmenedzser vár a pályaudvaron, a sokoldalú sportember a kétezres évek közepén az FC Sopron ügyvezetőjeként bajnoki ötödik helyezett és Magyar Kupa-győztes futballklubot irányított, jelenleg pedig a Haladással párhuzamosan a pécsi NB I-es női kosárcsapat egyik ügyvezetője, de ami talán a legfontosabb:

Hirdetés

a 40 éves fennállását megérő, Moby Dick nevű rockbanda basszusgitáros-menedzsere.

Mielőtt eljutnánk a klubirodára – ami az Illés Akadémia második emeletén van –, megtekintjük a 2015 és 2017 között állami beruházással épült impozáns, kilencezer nézőt befogadó, négycsillagos UEFA-besorolást élvező stadiont.

Most februárban az UEFA U21-es Európa-bajnokság mérkőzéseinek adott otthont az aréna. Legutolsó hazai meccsünkre 2200-an jöttek el, a pandémia első és második hulláma között tavaly ilyenkor elértük a háromezres átlagot. Jó lenne rövid időn belül ide visszajutni – magyarázza a menedzser, miközben azért megvitatjuk a kemény rock helyzetét is. – Nagyon kellene egy országos sugárzású, rockzenére specializálódott rádió – mondja. Rengeteget lendítene a műfajon. Közép-európai példa: Csehországban a Def Leppard négy telt házas koncertet ad tízezres sportcsarnokokban, míg Magyarországon egyet 2500 rajongó előtt… Egyszerű a magyarázat. Csehországban három rockrádióadó is működik, miközben nálunk egy sem.

Persze nem azért jöttünk Szombathelyre, hogy a rockzene áldatlan magyarországi helyzetéről polemizáljunk. 

Visszatérve a Haladáshoz, olyan értelemben kedvező a helyzetünk, hogy a stadiont nem nekünk kell működtetnünk és fenntartanunk, ezt átvállalta a Nemzeti Sportközpontok. A büdzsénkből, ami a második vonalban a legalsó harmadban van, erre már nem futná – teszi hozzá.

Aztán lassan megérkezünk az Illés Akadémiára, amely bizonyos értelemben a Haladás hátországa, hiszen onnan áramlanak felfelé szép számmal a tehetségek, akik közül sokan a jelenlegi csapatnak is immár a törzstagjai, még innen vagy alig túl a húszon.

Séllei Árpád és Gőbl Gábor

Séllei Árpád és Gőbl Gábor

Fotó: Haladás FC / Illés Sportakadémia

Közben a lófarkas hajviseletű rocker sportvezetőtől azt is megtudom, hogy milyen a klubot működtető gazdasági társaság tulajdonosi szerkezete: 81 százalékban az Illés Akadémiáé, 9 százalékot az ügyvezető, Séllei Árpád cége, a Haladás Marketing Kft. birtokol, a maradék 10 százalék pedig az önkormányzaté.

A továbblépés szempontjából nem a legideálisabb a tulajdonosi kör. Nyitottak vagyunk tehetős befektető érkezésére – fogalmaz Gőbl, ami persze abszolút logikus is, hiszen a jelenlegi költségvetésből aligha lehetne NB I-es klubot működtetni.

Odabent, a klubirodán a tősgyökeres szombathelyi ügyvezető igazgató, Séllei Árpád azonnal korrigálja is a fenti megállapításokat.

Az élvonalban nyilván nem négyszázötven millió körüli büdzséből működnénk, de ha sikerülne a feljutás, az MLSZ részére átadott központi marketingből és tévés jogdíjakból már önmagában jóval nagyobb összegű forráshoz juthatnánk, mint amennyiből jelenleg gazdálkodunk. Az élvonalban maradáshoz tehát lényegében meglennének a pénzügyi alapok. És további forrásbővülést jelentene, ha a Haladásnak is lenne ambiciózus többségi tulajdonosa! Az üzleti életben megtanultam, hogy addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Nem vagyok híve a pénzégetésnek, mert azt tapasztaltam az évek során, hogy a profi futballban számottevően sok pénz elcsorog kézen-közön, nem gondolnám, hogy szükség van ezekre a többmilliárdos büdzsékre még az élvonalban sem! Én csak magunkból indulok ki: a klub iránt elkötelezett, lelkes munkatársi hozzáállással és kisebb létszámmal, reális pénzügyi ráfordítással is meg tudjuk oldani az NB II-t.

Az utóbbi évek meglehetősen viharos története is megér egy misét.

Miután 2019 májusában kiesett a Haladás az élvonalból, a 2019-2020-as szezonban majdnem sikerült az NB II-ből is kipottyanni.

Ha Séllei a téli szünetben nem szerződteti Mátyus Jánost, aki egy bravúros győzelmi szériával benntartotta a csapatot, akkor megesett volna az a szégyen, hogy két év alatt két osztályt zuhan a Hali. De szerencsére nem így történt, és amikor 2020 tavaszán berekesztette az MLSZ a covid idényt, 4 ponttal a vonal fölött a 17. helyen állt a csapat.

A 2020-2021-es szezont a jó kezdés után a 11. helyen fejezte be a Haladás, a klub és Mátyus útjai elváltak, de amikor június 4-én Németh Szabolcsot szerződtették vezetőedzőnek – már-már alkalmazási feltétel volt a szombathelyi születés és a kötődés a klubhoz –, kevesen számítottak ilyen parádés rajtra.

Sokakkal összhangban én is úgy vélem, a mai magyar futballban, főleg az NB II-ben elegendő lehet az a sikerhez, hogyha kiemelkedő a csapat erőnléte, és szervezett a gárda. Nálunk ez megvan, valamennyi ellenfelünknél többet futunk, és ott vagyunk a tabella élén – mondta Séllei úr, aki egyszer már másfél évtizede is vállalkozott a Haladás megmentésére. – Akkoriban úgy volt, hogy plázát építenek a Rohonci úti régi stadion helyére, és egy barátommal úgy döntöttünk, hogy ezt a lobbit nem engedjük célba érni. Nem is engedtük, így 2006-ban mi lettünk az első magántulajdonosai a Haladás labdarúgó klub működtetését vállaló gazdasági társaságnak. Szakmailag is sikeressé tettük a klubot, mert tizenegy pont előnnyel megnyertük az NB II-es bajnokságot, de az MLSZ akkori alelnöke, a Siófok tulajdonosa nyomására éppen tizenkét pontot levontak tőlünk, mert két 18 éves játékosunk igazolásából valamilyen pecsét hiányzott. Így nem került vissza akkor a csapat az NB I-be… Ez mélyütés volt… A városunk vezetésénél pedig kopogtatott a Kóbor László, Illés Béla, Halmai Gábor, Kuttor Attila, Csertői Aurél fémjelezte team, amely aztán tulajdonosi pozícióba kerülve átvette a klub irányítását! Egy évre rá már visszakerült a csapat az élvonalba, 2009-ben pedig nagy sikert elérve bronzérmes lett a Haladás! Én egyébként azóta kilenc százalékos tulajdonos vagyok.”

Miközben épült az új stadion, két évig Sopronban játszotta a hazai meccseit a Hali. Sajnos az infrastrukturális fejlesztéssel párhuzamosan öt éve megindult a kezdetben még lassú, majd egyre gyorsuló hanyatlás folyamata, aminek a 2019-es kiesés lett a vége.

A klub 2019 nyarán 400 milliós tartozással küszködött. Ha nem sikerült volna a pénzügyi konszolidáció, és kiesik a Haladás az NB II-ből, értelemszerűen az NB III-ban, de még a megye I-ben sem indulhatott volna!

Mocsi Attila, a Csallóközből érkezett középhátvéd.

Mocsi Attila, a Csallóközből érkezett középhátvéd.

Fotó: Haladás FC / Illés Sportakadémia

Voltak erők, akiknél az is felmerült, persze nem a mi részünkről, hogy a Haladás szűnjön meg, és a megye II-ből induljon újra. Miközben volt egy pazar, négycsillagos UEFA-besorolású a stadionunk.

Én azért léptem színre – hangsúlyozta Séllei –, mert az volt az álláspontom, hogy meg kell menteni a Haladást, amely megszakítás nélkül 100 szezont teljesített a magyar futballban! (61-et az élvonalban, 39-et a másodikban.) És mint a példa mutatja, sikerült is! A város közgyűlési döntéssel, három évi klubtámogatást azaz 150 millió Ft-ot, az Illés Akadémia 210 milliós, az én cégem pedig 40 milliós részt vállalt a felhalmozott tartozások kiegyenlítésére, így maradt meg az NB II-es licencünk. Aztán pár hónappal később 2019 novemberben lemondott Tóth Miklós korábbi ügyvezető, és én vettem át a helyét. A 2019 őszi szezonban […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/09/25/sztarok-es-milliardos-budzse-nelkul-is-lenduletben-a-haladas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Közel 80 percnyi emberelőny is kevés volt: kikapott a Fehérvár Újpesten

    LABDARÚGÓ NB I10. FORDULÓÚjpest–Mol Fehérvár 1–0 (Csongvai 50.) Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 1508 …