2021. június 19., szombatMa Gyárfás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.06.19. Gyárfás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Szívszaggató történet egy apáról, akit halálos beteg kislánya küldött vissza az Eb-döntőre

Hirdetés

Szívszaggató történet egy apáról, akit halálos beteg kislánya küldött vissza az Eb-döntőre

Small is beautiful, a Kicsi a szép. Ez volt az 1992-es labdarúgó-Európa-bajnokság szlogenje, állítólag Lennart Johansson, az európai szövetség akkori svéd elnöke találta ki, hogy a német származású brit közgazdász, Ernst Friedrich Schumachernek a közgazdaságtanban valóságos forradalmat kiváltó esszéjének címét átvéve egy torna rendezése is igazolhatja: rendezhető a sportban emberléptékű világesemény.

S valóban, a svédországi határvonalat jelentett az Európa-bajnokságok történetében. Ez volt az utolsó nyolccsapatos torna, a későbbieknél sokkal lazább biztonsági előírásokkal. Még oda lehetett férni a játékosok közelébe, még előfordulhatott, hogy a csoportszakaszban egy kötelező sajtótájékoztató után Peter Schmeichel, a dánok kapusa egy magyar újságíróval sétáljon hátra a rá váró autóhoz, miközben azon viccelődnek, hogy a dánok kapitánya body buildingezik, mert hát kell az erő a végére, fel kell majd emelni a nagy kupát. Annyira valószínűtlennek tűnt mindez, hogy viccelni lehetett rajta. De jellemző volt az is, amit évekkel később Lennart Johansson mesélt Budapesten: a megnyitón az egyik oldalán a királyi család tagjai ültek, a másikon Jean Fournet-Fayard, a francia szövetség akkori elnöke. Egyszer csak valahonnan előkerült az unokája, aki persze rögtön az ölébe mászott, s aztán a fülébe súgta: „Nagypapa, én ezeket már láttam a tévében…”

Nemcsak az előző gondolatsor folytatásaként írom, de a svédek családias Eb-t akartak rendezni. Igazából egyetlen faktortól, tényezőtől tartottak: az angol huligánoktól. Naivak voltak, azt gondolták, hogy ha – például Stockholmban – sörrel és szíves vendéglátással fogadják őket, akkor szelíden viselkednek majd. Az angol sportminiszter előre figyelmeztette őket, hogy nem így lesz – és sajnos neki lett igaza. Már a csoportmérkőzések alatt, ameddig versenyben volt a háromoroszlánosok csapata, több mint száz angol huligánt tartóztattak le a rendőrök, aztán jött még a tetejébe a hagyományos német–holland csata a másik csoportban, amelyet 1580 göteborgi rendőr tudott csak megfékezni.

Hirdetés

Hadiállapot – de ez a kifejezést a torna előtt is gyakran említették. Két torna között ritkán (sem) történt annyi változás a nagypolitikában, mint az 1990-es olaszországi Mondiale és az 1992-es svédországi Eb között. Létrejött a német egység, aminek hatására három egykori NDK-s futballista, Thomas Doll, Matthias Sammer és Andreas Thom is bekerült a világbajnok Nationalelfbe. Szétesett a Szovjetunió, a Szbornaja az Eb-n a Független Államok Közössége csapataként szerepelt, mégpedig húsz benevezett játékosából tizenegy nyugat-európai légióssal.

S akkor még ott volt a jugoszláv kérdés. Az Eb előtti 1991-es őszön a hajdani (titói) Jugoszlávia egységes válogatottja felbomlott, miután a horvát futballisták nem kívántak többet a régi színekben játszani. Előtte, az 1991. május 16-i, utolsó tavaszi Eb-selejtezőn a feröeriek ellen még hat horvát – Dražen Ladić, Zvonimir Boban, Robert Jarni, Robert Prosinečki, Davor Šuker és Zoran Vulić – szerepelt, de a jugoszláv válogatott már nélkülük szerezte meg novemberben a csoportelsőséget, 2–1-re megverve a bécsi Práterben az osztrákokat. Az 1991-ben BEK-győztes Crvena zvezda nem szerb vagy montenegrói csillagai közül Prosinečki addigra már a Real Madridhoz igazolt, nem is játszott korábbi klubtársai között a válogatottban, a macedón Darko Pancsev viszont igen. Aztán miután biztossá vált 1992 tavaszának vége felé, hogy a milánói Internazionaléhoz igazol, fáradtsága miatt lemondta az Eb-szereplést.

Egészen 1992. május 29-ig a selejtezőcsoportját megnyerő jugoszláv csapat készülhetett a kontinensbajnokságra. A csapat addigra már el is utazott Svédországba. Ám a FIFA akkor felfüggesztette a Jugoszláv Labdarúgó-szövetség tagságát, ezzel eldőlt, hogy a Kékek az UEFA tornáján nem indulhatnak el.

Villámgyorsan kiderült, hogy a megüresedett helyet a jugoszlávok mögött csoportmásodik dánok kapják meg. Közismert legenda, hogy a Richard Möller Nielsen szövetségi kapitány – a világbajnoki ezüstérmes Toldi Géza egykori tehetséges ifjúsági játékosa – a strandról hívta be játékosait, ez jól hangzik, még ha nem is igaz. Az ellenben tény, hogy hosszú közös felkészülésre nem volt lehetőség, tizenegy nappal a döntés kézhez vétele után már meccset kellett játszaniuk az angolokkal.

A dán Kim Vilfortot csapattársai leteperik, miután megszerezte a második és egyben győztes gólt az UEFA Dánia - Németország 1992-es Eb-döntőjén, amelyet az Ullevi Stadionban rendeztek 1992. június 26-án, Svédországban

A dán Kim Vilfortot csapattársai leteperik, miután megszerezte a második és egyben győztes gólt az UEFA Dánia – Németország 1992-es Eb-döntőjén, amelyet az Ullevi Stadionban rendeztek 1992. június 26-án, Svédországban

Fotó: Shaun Botterill / Getty Images Hungary

Nehezen is lendültek játékba, az első két mérkőzésükön (Anglia ellen 0–0, Svédország ellen 0–1) nem tudtak gólt szerezni. A fordulópontot a franciák elleni 2–1 jelentette, amellyel a svédek mögött másodikként továbbléptek a csoportjuktól, kiejtve az angolokat és a franciákat. A háromoroszlánosoknál nagy botrány tört ki a kudarc után. Gary Lineker, aki a torna előtt egyetlen gólra állt attól, hogy Bobby Charltont beérve az angol válogatott történetének (addigi) leggólerősebb játékosa legyen, nem tudta megemészteni, hogy a svédek ellen, a továbbjutásról döntő mérkőzés 64. percében Graham Taylor szövetségi kapitány lecserélte. „Megalázott” – mondta később, s aztán tartotta magát döntéséhez: soha többé nem játszott az angol válogatottban.

A másik csoportban érvényesült a papírforma, de ez részben a skótoknak volt tulajdonítható. Továbbment az egymást követő harmadik tornán (1988 Eb, 1990 vb, 1992 Eb) is találkozó holland és a német csapat, de csak azért, mert az első két fordulóban mindkettővel döntetlent játszó FÁK-csapat harmadjára kikapott a skótoktól. A FÁK nem nőttek az égig.

Az elődöntőben a svédek elvéreztek a torna során legjobb napjukat kifogó németek ellen (2–3), a dánok ellenben, tizenegyesekkel, kiejtették a címvédő hollandokat. A szétlövésben egyetlen futballista hibázott: a kor legnagyobb sztárja, Marco van Basten.

A döntőben a dánok feltették a koronát addigi szereplésükre, 2–0-ra megverték a németeket. Peter Schmeichel szenzációsan védett, Lars Olsen parancsnokként vezényelte a védelmet, John „Faxe” Jensen kihasználta az első adandó helyzetet, előnyhöz juttatta a csapatát, Kim Vilfort pedig… Ő döntötte el a finálét, belőve a dánok második gólját.

Az a futballista, aki a franciák elleni döntő csoportmérkőzés előtt kénytelen volt elhagyni a társakat, hazautazott, miután tudatták vele, hogy hétéves leukémiás kislányának, Linének rosszabbra fordult az állapota.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2021/eb/2021/06/01/szivszaggato-tortenet-egy-aparol-akit-halalos-beteg-kislanya-kuldott-vissza-az-eb-dontore/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

José Mourinho Eden Hazard-ról: Elképesztő játékos, az edzésen viszont szörnyű

José Mourinho Eden Hazard-ról: Elképesztő játékos, az edzésen viszont szörnyű

José Mourinho 2013 és 2015 között dolgozott együtt Eden Hazard-ral a Chelsea-nél, és megvan a …