2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Szilágyi Áron nemes gesztusa a sport hőskorát hozta vissza

Hirdetés

Szilágyi Áron nemes gesztusa a sport hőskorát hozta vissza

Szakemberek segítségével idéztük fel a szombati történéseket, és jártuk körbe a született gentleman gesztusát. A BOK-csarnokban rendezett verseny egyéni döntőjében a háromszoros olimpiai és egyszeres világbajnok Szilágyi Áron, valamint az aktuális Európa-bajnok, világranglista-éllovas georgiai Sandro Bazadze találkozott. Szilágyi, a címvédő 8–4-re vesztésre állt, amikor Bazadze fejen megvágta. Tisztának tűnő találat, a georgiai már fordult is vissza, hogy 9–4-es vezetése birtokában felálljon a következő akcióra.

Nem kell az érdemtelen tus!

De nicsak, villant a sárga, majd a piros lap, a gép ugyanis nem jelzett, hivatalosan tehát nincs találat, a megfordulásért pedig sárga lap járt, és mivel Bazadzénak már volt egy, előkerült a piros is, ami magával hozta a büntetőtust. A 9–4 helyett lett 8–5, Szilágyi így egy lépéssel közelebb került a felzárkózáshoz.

Indult a következő akció, Bazadze támadott, Szilágyi pedig… Fel sem emelte a kardját… Szinte odatette a fejét, felkínálva, hogy „Ide vágjál!”. A georgiai találata ült, ezt már megadták: 9–5. Talán eldőlt a csörte. Bazadze nem akart hinni a szemének, majd megölelte Áront, és a saját kardja markolatán tapsolva fejezte ki csodálatát a nagyúri gesztusért. 

Hirdetés

A történetnek azonban még nincs vége. Bazadze 14–10-re elhúzott, egyetlen tusra volt a világkupaverseny megnyerésétől, de azt az egyet már nem tudta beadni, mert Szilágyi sorozatban ötször megvágta. A magyar fordított, 15–14-re győzött, és tavaly után idén is övé lett a trófea.

Nagyon sportszerű, kicsit anakronisztikus

Ennyi a történet, gondolhatnánk, csakhogy ez nem ennyi. Mert Szilágyi egyszerre csodálatra méltó és anakronisztikus gesztusa önálló életre kelt. Szombat óta mindenki erről az átengedett tusról beszél a vívóvilágban.

Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója  –  mondhatni magától értetődően  ott volt a BOK-csarnokban a kardvívók világkupáján.

„Láttam Áron döntő asszóját, és a látottakhoz annyi hozzátennivalóm van, hogy a mi időnkben evidens volt, hogy bemondjuk a tust, amit kapunk  mondta a 86 éves sportember, olimpiai ezüstérmes, világbajnok tőröző. – A mi időnkben, teszem hozzá, mert ma már sajnos ilyesmi csak ritkán fordul elő. Annak idején, amikor még a hétvégi verseny egyik névadója, Gerevich Aladár maga is vívott, a mestere Italo Santelli volt. A Semmelweis utcai vívóteremben rendeztek egy viadalt, amit Gerevich annak rendje s módja szerint meg is nyert. Santelli odament hozzá, és a maga tört magyarján, olasz szavakkal keverve, ezt mondta neki: »Nem gratulálhatok a győzelméhez, mert volt egy eset, amikor nem mondta be a tust. Ez megengedhetetlen. Ma nem mondja be a tust, holnap meg lehet, hogy már váltót hamisít.« Hát ilyen világ volt annak idején a vívásban, és Áron a szombati cselekedetével ezeket az időket hozta vissza, még azt is vállalva, hogy esetleg kikap, és ezzel a hazai közönség előtt megtépázódik a glóriája.”

Benevezik fair play díjra

Kamuti arról is beszélt, hogy nemcsak szurkolóként, a vívás szerelmeseként nézte a versenyt, hanem úgy is mint a Nemzetközi Fair Play bizottság elnöke. 

Nem is lehet vitás, javasolni fogom a bizottságunknak, hogy Áront terjesszük fel fair play díjra ezért a gesztusáért. Megjegyzem, hála istennek, mi, magyarok élen járunk az efféle nemes cselekedetekkel. A nem is olyan távoli múltból Boczkó Gábor párbajtőröző, a jelenlegi magyar szövetségi kapitány cselekedetét tudom példaként citálni – mondta Kamuti.

Beszéltünk Boczkóval, aki felidézte a tizenhárom évvel ezelőtti eseményt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2023/03/27/szilagyi-aron-gesztus-kardvivas-sportszeruseg-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Soha nem látott, exkluzív felvételek az Everestről

Soha nem látott, exkluzív felvételek az Everestről

Zolcer János producer a kilencvenes évek második felében Münchenben élt, és az az ötlete támadt, …