2020. október 25., vasárnapMa Bianka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.25. Bianka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Sport és politika: térdre kényszerített ráció

Sport és politika: térdre kényszerített ráció

A sportra régóta úgy tekintettünk, mint az utolsó lehetőségek egyikére, ahol nem kell politikával foglalkoznunk, együtt szórakozhatunk gondtalanul, pártpolitikai hozzáállástól és ideológiai nézetektől függetlenül. Nem került állandóan szóba a polgármester vagy az elnök, kinyithattunk egy sört, és szurkolhattunk kedvenc csapatunknak vagy versenyzőnknek. Amerikában kiváltképp így volt ez, és ráadásul a profi ligák mellett hihetetlenül népszerűek az egyetemi bajnokságok is, nemegyszer több tízezer nézővel a lelátókon. Ez nem elírás, a Michigan Egyetem amerikaifutball-csapatának meccsein például nemritkán százezernél is több néző van jelen. A sport tehát az a terület volt, ahol legfeljebb a csapat-összeállításon, vagy játékvezetők ítéletein vitatkozott a közönség. Ez azonban ma már nem így van.

Ennek egyik első előjele azonban nem a klubcsapatok vagy egyetemi bajnokságok résztvevőit érintette, hanem a nemzetközi sporteseményeket, azok közül is mindjárt a legnagyobbat.

Ronald Reagan amerikai elnök ugyanis bojkottálta az 1980-as moszkvai olimpiát a Szovjetunió afganisztáni bevonulása elleni tiltakozásul, megsértve a sport, és különösen az olimpia szellemiségét.

Ennek későbbi hatásait akkor még nehéz volt felmérni, aki pozitívan szeretett volna hozzáállni, az akár arra is fókuszálhatott volna, hogy a magyar olimpiai csapatból jelentősen nőtt néhány versenyző éremesélye, például Wladár Sándoré, aki így lett olimpiai aranyérmes (ma a Magyar Úszószövetség elnöke). A dolog persze itt nem ért véget, mivel a következő olimpiát Los Angeles rendezte, amit szinte magától értetődően a volt szocialista országok bojkottáltak, Románia kivételével.

Wladár Sándor

Wladár Sándor

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az olimpiák politikai célra történő kihasználása azóta többé-kevésbé megszűnt, de  sajnos megtaláljuk a folytatást máshol. 2016-ban egy ígéretes amerikaifutball-játékos, a San Francisco 49-ers tagja,

Colin Kaepernick egy előszezoni mérkőzésen letérdelt az amerikai himnusz alatt,

amivel az afroamerikaiak rendszerszintű elnyomása, illetve a feketéket ért rendőri brutalitás ellen kívánt tiltakozni.

A szezon többi meccsén sem volt hajlandó felállni a himnusz alatt, innentől féltérden hallgatta azt végig, amit azzal indokolt, hogy továbbra is szeretne tiszteletet mutatni a hadsereg veteránjai iránt. Akkor talán még ő maga sem gondolta, de gyakorlatilag új korszakot nyitott, és nemcsak az NFL, vagy az amerikaifutball történetében. 

Tiltakozása azonnal megosztotta a sportolókat és sportrajongókat, akik közül sokan egyetértettek vele, sokan azonban helytelenítették a sport, de különösen a himnusz ilyen célokra történő felhasználását.

Akcióját ugyanis egyre több NFL játékos követte, a sportág nézettsége viszont jelentősen visszaesett, és a következő évben már az ország elnöke, Donald Trump is foglalkozott a kérdéssel, egyenesen a csapatok tulajdonosait megszólítva követelte a térdelő játékosok kirúgását. Ez ugyan nem történt meg, viszont Kaepernick azóta sem kapott szerződést egyetlen profi csapattól sem.

Kapott viszont a Nike sportszergyártó óriástól, amely üzletet láttak a dologban, és elindult egy hirdetési kampány a volt NFL játékos-részvételével, és a „Believe in something. Even if it means sacrificing everything”, vagyis „Higgy valamiben, akkor is, ha ezért mindent fel kell áldoznod” szlogennel.

Pillanatok alatt tehát teljes volt a káosz, és örökre megszűnt a sport politikamentessége. Beindultak a nyilvános Nike póló- és cipőégetések Amerikában, ami sokakban az egykori könyvégetések szomorú emlékét is felidézhette…

A Nike nem sokkal később még jobban belekeveredett az ügybe, mivel később piacra dobott egy sportcipőt a függetlenség napjára időzítve a korabeli, 1776-os zászló képével. Ez ellen viszont Kaepernick tiltakozott, mert szerinte a rabszolgatartók előtt tisztelgett a cég ezzel a gesztussal. A Nike végül visszavonta a cipőt, kiváltva ezzel az arizónai kormányzó haragját, aki egy 2 millió dolláros támogatást meg is vont a cégtől.

2019-ben tehát teljes volt az amerikaifutball és a politika keveredése, sőt, egymás elleni harca, amibe már a sportszergyártók is belekeveredtek.

Colin Kaepernick

Colin Kaepernick

Fotó: Michael Zagaris / Getty Images Hungary

És a többi sport?

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
http://index.hu/sport/2020/10/08/sport_es_politika_terdre_kenyszeritett_racio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Nurmagomedov fojtással nyert, majd könnyek között bejelentette visszavonulását

Nurmagomedov fojtással nyert, majd könnyek között bejelentette visszavonulását

A szombat éjszakai könnyűsúlyú ütközetben Nurmagomedov a második menetben földre vitte kihívóját, az amerikai Justin …