2020. október 30., péntekMa Alfonz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 345,00 Ft
2020.10.30. Alfonz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 345,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Shane Tusup: A magyar sport új szintre emelése a célom

Shane Tusup: A magyar sport új szintre emelése a célom

Közösségi oldalán önmagát High Performance Specialistként definiálja. Beavatna minket abba, mit is csinál egy ilyen szakember?

A célom az, hogy kihozzam a sportolókból a legtöbbet, sportágtól függetlenül – kezdte egy nagyon határozott kijelentéssel az Indexnek adott interjút Shane Tusup. – Minden munka egy teljesítmény, például az is, milyen interjú készül most velem, vagy hogyan bonyolítanak egy sajtótájékoztatót. Mindenre munkaként tekintek, amit maximalizálni kell. Ezt tanultam, ehhez értek a legjobban. Vegyük a futballt, ahol az a legfontosabb, hogy a kapuba juttassuk a labdát, gólt szerezzünk. Hogyan lehet ezt elérni? Dolgozni kell a játékosok helyezkedésén, a csapattársakkal való kommunikáción, az összjátékon. Fizikai és mentális aspektusból is tanulmányoztam a sportolókat, edzőként ez is része a munkámnak. Olyan ez, mint egy startup vezetőjének lenni: a marketingtől kezdve a pénzügyön át a gyártásig mindenbe bele kell látni, és döntéseket hozni. Tudod, hogy hová akarsz eljutni, és ennek érdekében látni akarod a teljes képet. Én sosem úgy tekintettem magamra, az üzleti példánál maradva, mint egy pénzügyi vagy marketinges munkatárs. Az úszóedzői tevékenységem csak egy puzzle a sok között.

Milyen képesítése van az úszóedzői diplomája mellett?

Pszichológiát és kineziológiát végeztem, sőt, sportpszichológiát is tanultam – ez indított el azon az úton, hogy folyamatosan fejlődjek, és kihívások elé állítsam magam és a sportolókat, akikkel együtt dolgozom.

Az Ön személyes fejlődése egyet jelent azzal, hogy folyamatosan képezi magát?

Igen, mindig tanulok, általában hetente egy könyvet elolvasok, kutatásokat végzek napról napra. Együtt dolgozom úszókkal, labdarúgókkal, akiktől szinte folyamatosan kapom a kérdéseket és az információkat. Én tanulok tőlük, ők pedig tőlem. A III. Kerületnél nagyon nyitottak felém. Ha nem értem, mi történik a pályán vagy az edzéseken, elmagyarázzák – és ez fordítva is működik. Mindig megbeszéljük, mit miért csinálunk.

Egyre több sportolóval dolgozik együtt. Ők keresik meg, vagy Ön ajánlja fel a segítségét?

Minden helyzet más, Szoboszlai Dominik például megkeresett a menedzsmentjén keresztül. Eddig is követtem a pályafutását és szurkoltam neki, ahogy ő is képben volt velem kapcsolatban, így minden működött. A legtöbb úszónak megvan a telefonszámom, ez egy szűk család. A legfontosabb, hogy egyezzenek az elképzeléseink, akkor sikeres lehet a közös munka. Bárkinek állok a rendelkezésére, aki a segítségemet kéri. Nyilván minden egyes sportolóval nem tudok együtt dolgozni, a Magyarországot képviselők előnyt élveznek.

CER 4708

Fotó: Czerkl Gábor

A magyar sport új szintre emelése – ezért a közös célért dolgozunk mindannyian. Fontos, hogy a következő generációt sportolásra inspiráljuk, és hogy maradandó élményt adjunk az embereknek.

Ahogy például a Ferencváros, amely csoportkörbe jutott a Bajnokok Ligájában, és az egész ország szurkolt neki. Egyre több sportoló felhív, hogy üljünk le beszélgetni, rengeteg kérdésük van.

Mi a leggyakoribb kérdés, amit feltesznek Önnek?

Változó, az adott sportoló helyzetétől függ. A legtöbbször az, hogyan juthatunk el a következő szintre, hogyan lehetünk nagyobbak, erősebbek, gyorsabbak. De olyan is volt, aki nem tudta, a kirakós melyik darabja hiányzik ahhoz, hogy kihozza magából a legtöbbet. Sokszor nincs is specifikus kérdés, csak beszélgetni akarnak, mert valami nyomja a szívüket, és ezt el akarják mesélni. Sőt, sok esetben inkább én kérdezek, hogy mindent megtudjak és megértsek.

Felhőkarcolót akarunk, nem egyszintes házat, de az alapoknál kell kezdeni minden építkezést.

Az úszók, akikkel együtt dolgozik, azt emelik ki, hogy teljesen más módszereket alkalmaz. Kaphatunk egy kis betekintést ezekbe?

A kulcsa az egésznek a sportolóval való szoros együttműködés, a partnerként való kezelés. Nem úgy, hogy én létrehozok egy céget, és nyújtok egy szolgáltatást neked. Mi, együtt csinálunk egy céget és építünk fel egy projektet. Közösen dolgozunk azon, hogy valami különlegeset érjünk el. Meg kell értetni a sportolókkal, hogy tőlem nem utasításokat kapnak, hanem társak vagyunk ebben az egészben. Nekik folyamatosan visszajelzéseket kell adniuk, nekem pedig bíznom bennük, és minél jobban megismerni őket. Fontos az őszinteség és a bizalom is. Ha valaki azt mondja, hogy fáj valahol, akkor tudnom kell, hogy azt nem lustaságból mondja. A legfontosabb az, hogy egyenlő félként kezeljük a sportolókat.

Négyszer választották az év edzőjének…

…ez még mindig hihetetlen – nevetünk egyszerre az egyébként száraz tényen.

Korábban a Magyar Úszószövetség testületi véleménye volt, hogy viselkedése miatt nem engedik be a közegbe, bár igazán nem is nyitott a MÚSZ afelé, hogy megismerje Önt. Ebben történt azóta változás?

Leültem beszélgetni a szövetség elnökével, Wladár Sándorral, valamint Török Enikővel. Pozitív változások történtek az elmúlt időszakban. A koronavírus-járvány megnehezíti a teljes úszósport dolgát, alig vannak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2020/10/15/shane_tusup_interju_3._kerulet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Bulgária lehet Thomas Doll következő állomása

Bulgária lehet Thomas Doll következő állomása

A német szakember 2013 és 2018 között irányította a budapesti zöld-fehéreket, legutóbb pedig a ciprusi …