2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Semmilyen szakmai koncepció sincs – ezért nem indul a magyar élsportoló az olimpián

Hirdetés

Semmilyen szakmai koncepció sincs – ezért nem indul a magyar élsportoló az olimpián

A kiváló sportoló novemberben írt nyílt levelet, amiben segélykiáltást intézett a honi szövetséghez, hogy a meglévő problémákra megoldást találjanak a viadal előtt. 

Most szomorú bejegyzésben taglalja az elmúlt hónapok eseményeit, kiemelve, hogy amatőr szemlélet, érdektelenség és időhúzás jellemzi a szövetséget, és hogy semmilyen szakmai koncepció nem fedezhető fel. Hosszú posztjában részletesen leírja, miért nem indul végül a tornán, amelyen lelkes szurkolóként szorít honfitársainak a sikeres szerepléshez.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Gara Anita gondolatait:

Hirdetés

„Miért nem…

Sokan kérdeztétek, miért nem játszom az olimpián. A tavaly novemberi Facebook-posztom nagy visszhangot keltett, sokan egyetértettek és gratuláltak a felszólalásomhoz. Ezek után úgy érzem, tartozom annyival a nagyobb nyilvánosságnak, hogy elmondjam, mi vezetett odáig, hogy nem szerepelek a csapatban. Felkészültem rá, hogy egyedüli megszólalóként kaphatok majd hideget-meleget, de »Itt állok, másként nem tehetek«.

Bíztam abban, hogy a novemberi, »segélykiáltásos« levelem eljut a legfelsőbb szintig. Az ’illetékesek’ majd az élsakk segítségére sietnek az olimpia előtt, és végre elindulunk a pozitív változás felé. A férficsapatban meg is történt a szenzációs sportpolitikai fordulat, hiszen Rapport Richárd és Lékó Péter visszatér a válogatottba. Szeretném azt hinni, ebben a levelemnek is volt némi szerepe, de bizonyára ez csak hiú ábránd.

Ami az én történetemet illeti, itt sajnos nincs happy end. 2023 májusában új elnöksége lett a Sakkszövetségnek. A sakktársadalom abban reménykedett, hogy az új vezetőség majd végre profi szemlélettel, megfelelő anyagi támogatással biztosítani fogja a sportág fennmaradását, fejlődését, és valóban érdemi változások következnek be. Jogosnak tűnt az a feltételezés, hogy ebben a folyamatban egy hazai rendezésű olimpia hatalmas ösztönzőerőt fog adni.

Augusztus közepén ültem le először beszélgetni dr. Polyánszky Zoltán elnök úrral. Már az első egyeztetésünk során világossá tettem: nyitott vagyok arra, hogy sok év után visszatérjek a válogatottba, jóllehet rendkívül rossz tapasztalatom van a Szövetséggel. Ennek ellenére úgy álltam hozzá, hogy a közös cél érdekében indítsunk tiszta lappal. Egy ideje már – látva az élsakk reménytelen helyzetét, én is, mint oly sokan – visszább vettem a versenysakkból, és inkább az oktatás felé fordultam. Jeleztem az Elnök úrnak – figyelembe véve a versenyzés, edzés hiányát –, ahhoz, hogy a lehető legjobb formában legyek az olimpia idejére, legalább egy évvel előtte el kell kezdenem az intenzív munkát. Nem titkoltam, hogy a saját magammal szemben támasztott elvárásaim magasak, így kizárólag profi felkészüléssel tudom vállalni a játékot. Próbáltam megvilágítani, hogy más sportágakkal összehasonlítva a sakk miért speciális, és mit is jelent egy profi sakkozó felkészülése. Szerencsére ebben a sportban nincsenek óriási infrastrukturális költségek (pl. stadion, uszoda, sportpálya stb.), és fizikai korlátai sincsenek az edzéseknek, mert egy sakkozó napi nyolc vagy akár még több órában is tud edzeni, így tevékenysége nem sokban különbözik egy alkotó jellegű, értelmiségi munkától.

Anita Gara

Anita Gara

Fotó: Wikipedia

Minden sportszövetségnek elemi érdeke megteremteni azokat a feltételeket, amelyekkel profi, erős, ütőképes válogatott csapatok állhatnak ki a világversenyeken, méltóképpen képviselve hazánkat. Ezért az ehhez szükséges támogatást az államon (vagy akár a szponzorokon, alapítványokon, klubokon) keresztül a szövetségnek kellene előteremteni. Ha ez nem történik meg, nincs esélyünk felvenni a versenyt a világ legjobbjaival, ahogy ez a többi sportágban lehetséges. Sajnos a döntéshozók nem értik a sakkozók alapvető problémáit. Ha az éljátékosok megélhetése, versenyeztetése, edzése nincs biztosítva, akkor nem tudjuk megállítani az élsakk drámai hanyatlását.

Elmondtam az Elnök úrnak, ha ebben a profi szemléletben partnerek tudunk lenni a Szövetséggel, akkor örömmel vállalnám az ezzel járó, nehéz, szellemi munkát. Szívesen szentelném ezt az egy évet újra a profi versenysakknak, abbahagynám az oktatást és a többi tevékenységet, amelyek ugyan a megélhetést biztosítják, de egyben rontják a sakkozói kvalitásokat. Kitértem arra is, hogy az időtényező kulcskérdés lesz, mert ha nem tudom időben elkezdeni a felkészülést, az utolsó pár hónap már nem lesz elegendő.

Vannak páran, akiknek a hazai olimpia valószínűleg egy szép búcsú lesz a válogatottságtól, ahogy talán nekem is az lehetett volna.

Sok kérdésben egyetértettünk az Elnök úrral, és felcsillant a remény, hogy talán egy olyan, új vezetőség vette át az irányítást, amely végre megérti, hogy be kell temetni a szövetség és az éljátékosok közti árkokat. A szavai bizakodásra adtak okot, de az augusztustól márciusig (!) eltelt idő sajnos megmutatta a keserű valóságot. Azt tapasztaltam, hogy teltek-múltak az értékes hónapok, és nem történt semmi a válogatott körül. Én vártam, először türelmesen, később már türelmetlenebbül, aztán egyre csüggedtebben. Közben véget ért az Eb, ahol csapataink nem szerepeltek jól, az idő meg tovább […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/07/11/gara-anita-sakk-sakkolimpia-budapest-sakkszovetseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Michael Phelps: Kicsit edzenék, és 39 évesen is hazavágnám a világot 200 vegyesen

Michael Phelps pénteken a Pat McAfee Show vendége volt. Az apropót az adta, hogy az …