2021. április 21., szerdaMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Rendőr verte a bekket, Sárosi kilencesével ontotta a gólokat

Hirdetés

Rendőr verte a bekket, Sárosi kilencesével ontotta a gólokat

Kezdjük az elején. 1900. április 15-ét írtuk, és húsvét vasárnapján négyezer néző verődött össze a kor Népstadionjában, a Millenárison. A nagy érdeklődés a kontinens – Anglia, ugye, nem a kontinensen van… – legjobb klubcsapatának tartott Slavia Praha vendégszereplésének szólt. A cseh labdabűvészeket a MÚE, a Magyar Úszó Egylet gárdája fogadta az alábbi összeállításban: Aschner – Cservenka, Bodor Ödön – Kiss Gyula, Medveczky, Halmay Zoltán – Szerémy, Klein, Pettyán, Friedmann, Fischer Flórián.

Ha valakinek ismerősen cseng Halmay Zoltán neve, az nem véletlen, mert az 1904-es St. Louis-i olimpia 50 és 100 yardos gyorsúszóbajnokáról van szó.

Hirdetés

Halmay a mérkőzés idején még csak 19 éves volt, és vérbeli all-round-sportoló lévén az úszás és a labdarúgás mellett vízilabdában, atlétikában és evezésben is jeleskedett. Azt azonban ő sem tudta megakadályozni, hogy a Sparta 8:0-ra lehengerelje a magyar úszókat.

Másnap, húsvéthétfőn megint pályára lépett a Millenárison a Sparta – akkoriban még simán kibírtak 24 óra leforgása alatt két meccset a gladiátorok –, immár nyolcezer néző előtt! Az ellenfél ezúttal a BTC, az 1901-ben először kiírt nemzeti bajnokság majdani győztese, az akkori idők legerősebb magyar futballcsapata volt. 

Képernyőfotó 2021-04-03 - 22.21.29.png

Fotó: Sporthirlap, 1925. április 12. / Arcanum

Pluhár István, a későbbi nagyszerű rádióriporter Magyarországi sportegyesületek története című könyvében így idézte fel a várva várt meccset:

Külön érdekessége volt a mérkőzésnek, hogy a BTC új kapustehetséggel vonult fel. A piros-fehérek Ponoryt, a budai Ferenc József Nevelőintézet növendékét állították a háló elé, ez azonban az akkori időkben nem volt olyan könnyű dolog. A középiskolások nyilvános egyesületben való szereplését rendelet tiltotta, s Ponory Other álnéven játszott. Hogy pedig ne ismerjék fel, álszakállt és bajuszt ragasztott…

A mérkőzést egyébként 3:1-re megnyerték a csehek, de amikor Manno Miltiádesz finom passza után Ray Ferenc ívelt lövéssel berúgta a magyar becsületgólt, a Sport-Világ tudósítása szerint „a közönség percekig tartó tapsviharban tört ki, a lelkesebb sportladyk kendőiket lengetik, a férfiak kalapjaikat a levegőbe dobálják. Felejthetetlen szép jelenet volt ez, amilyet Budapesten sportünnepélyen vagy versenyen soha nem láttunk, ez a lelkesedése a tömegnek képezi a footballjáték meghonosodásának biztosítékát.

2008-tól már a Húsvéti Serlegért folytak a mérkőzések, ahogy a Pesti Hírlap 1908. április 21-i száma írja, óriási érdeklődés mellett.

Kitűnő idea volt a húsvéti ünnepeket labda-rugó-sporttal foglalkozó egyleteinknek olyan módon felhasználni, mint ahogy az az idén történt. A szokásos angol mérkőzések helyett, melyek ugyancsak próbára tették az  egyesületek anyagi erejét, a négy legjobb magyar csapat között rendezett serleg-mérkőzések kitűnően beváltak, úgy anyagilag, mint erkölcsileg. Mindkét napon óriási közönség lepte el a tribünöket, mely a játék szépségeit élvezve egészen megfeledkezett arról, hogy 4 órán keresztül állnia és fagyoskodnia kellett.”

Húsvétvasárnap az MTK a BTC-t, az FTC a MAC-ot verte 2:0-ra, másnap előbb a BTC a MAC-ot 3:2-re, majd az FTC 6:0-ra legázolta az MTK-t, és ezzel elhódította az első ízben kiírt Húsvéti Serleget.

A Pesti Hírlap természetesen közölte a mérkőzés jegyzőkönyvét:

1908. április 20., 16:00, Millenáris, FTC – MTK 6:0 (2:0). Vezette: Fehéry Ákos (BTC). Nézőszám: 5-6000.

FTC: Fritz  Rumbold, Manglitz  Weinber, Bródy, Gorszky  Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler

MTK: Domy  Révész, Csüdör  Bob, Szűcs, Virág  Sebestyén, Károly, Kertész, Szántó, Vida

Gól: Weisz (12., 43.), Weinber (22.), Korody (42., 88.), Schlosser (48.)

Az összeállításokat böngészve feltűnik, hogy már bontogatta a szárnyait a következő másfél évtized kiemelkedő magyar csatára, a 18 éves Schlosser Imre, ő rúgta a találkozó utolsó gólját. 

1926 húsvétján a három nagy klub (FTC, MTK, UTE) mellett a prágai Slavia volt a kupa negyedik résztvevője.

Képernyőfotó 2021-04-03 - 22.01.23.png

Fotó: Nemzeti Sport / 1926. április 6. / Arcanum

Világraszóló botrány az Üllői úton

Nagycsütörtökön az MTK 4:0-ra legyőzte az újpestieket, a Slavia 1:1-es döntetlent harcolt ki a Fradi ellen. Húsvét vasárnapján az FTC és az UTE erősen tartalékosan állt ki egymás ellen, a találkozó a zöld-fehérek 2:1-es győzelmével végződött, a másik mérkőzésen a Slavia meglepetésre 2:1-re legyőzte az MTK-t. Így a húsvéthétfői játéknap előtt három csapatnak is esélye volt megnyerni a serleget. A Slavia azonban csak 3:3-as döntetlent ért el az UTE ellen, így az MTK és a Fradi meccse döntőnek is beillett. A ferencvárosiaknak a döntetlen is elég lett volna a kupagyőzelemhez, az MTK-nak viszont mindenképpen győznie kellett az Üllői úton. Aztán világraszóló botrány lett az ünnepinek szánt mérkőzésből.

A durvaságokkal tarkított meccs a 72. percben még 0:0-ra állt, amikor elszabadult a pokol.

A fradista Blum megrúgta Nádlert, akit a pálya szélén kellett ápolni. Pár perccel később a kék-fehér Braun bosszúból hasba vágta Blumot, Himler Oszkár bíró kiállította az MTK játékosát. A szabálytalanságot követően ketten is a pályára léptek, az ápolás után visszatérő Nádler és Kiss Árkád, az ügyeletes rendőr. Az MTK egyébként is heves vérmérsékletűként ismert játékosa kérdőre vonta a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/04/04/husveti-tornak-botrany-sarosi-9-golja-ries-istvan-1964-bucsu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sima győzelem a derbin, ismét bajnok a Fradi

Sima győzelem a derbin, ismét bajnok a Fradi

A ferencvárosi kaput a hétvégi, kisvárdai mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is Bogdán Ádám védte, Dibusz Dénes …