2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Rémületes oka volt a futballtörténelem legabszurdabb megmozdulásának

Hirdetés

Rémületes oka volt a futballtörténelem legabszurdabb megmozdulásának

Joseph Ilunga Mwepu ötven éve, 1974. június 22-én bevonult a labdarúgás történetébe. Meglehet, ma már nem sokat mond a játékos neve még a sportág szerelmeseinek sem, de negyven évvel ezelőtt egy megmagyarázhatatlan és évtizedekig érthetetlen megmozdulása miatt az 1974-es, NSZK-beli világbajnokságon átmenetileg a figyelem középpontjába került.

Másképpen fogalmazva: rászakadt a tizenöt perc hírnév.

Hirdetés

Azon a júniusi napon Zaire (a mai Kongói Demokratikus Köztársaság) az aktuális világbajnok Brazíliával játszott csoportmérkőzést Gelsenkirchenben. A történelemben először jutott ki a világbajnokságra az afrikai ország válogatottja. (Akkor még nem tudták, hogy mindeddig utoljára). Akkoriban már 14 éve egy diktátor, Mobutu Sese Seko irányította Zaire-t. Mobutu, mint oly sok önkényúr a történelemben, a futballt a rendszere felsőbbrendűsége és a nemzetközi elismertség elérése eszközének tekintette, ezért a válogatott játékosait tejben-vajban fürdette.

Küzdelem az életért

Igen ám, de miután kijutott a nemzeti együttes a vb-re, ott már elfogyott a sportági tudomány. A csoportban előbb 2–0-ra alulmaradt Skóciával szemben, majd a világbajnoki történelem egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el Jugoszláviától.

A soron következő ellenfél pedig egy igazi nagy csapat, a minden vb-n a favoritok közé sorolt, akkor történetesen éppen címvédő Brazília volt. Bőven kinézett az újabb katasztrofális vereség. 

A világ azonban akkor mit sem tudott arról, hogy a 9–0-s vereség után Mobutu megüzente a játékosoknak: hogyha 3–0-nál súlyosabb vereséget szenvednek, ne is térjenek haza Zaire-ba, mert kivégezteti őket!

Ezzel a lelki teherrel állt ki a csapat a brazilok elleni meccsre. És a 85. percben már 3–0 volt a mérkőzés állása Jairzinho, Rivellino és Valdomiro góljaival. Akkor a zaire-i kaputól mintegy 22 méterre, ígéretes pozícióból szabadrúgáshoz jutottak a dél-amerikaiak…

A labda mögé Rivellino, a világ talán legfélelmetesebb szabadrúgáslövője állt oda. Ha berúgja, ezzel – tudtán kívül természetesen – „aláírja” a zaire-i játékosok halálos ítéletét. 

Ebben a pillanatban olyasmi történt, amire senki sem számított. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/06/22/labdarugas-vilagbajnoksag-1974-vb-brazilia-zaire-szabadrugas-sorfal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Harry Kane hatodszor is nekifut a döntőnek, hogy végre-valahára nyerjen egy trófeát

Bő egy éve foglaltuk össze Harry Kane vesszőfutását, kiemelve, hogy hiába vált az angol klub- …