2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Portugália kritikán aluli teljesítménnyel kiejtette Magyarországot az Eb-ről

Hirdetés

Portugália kritikán aluli teljesítménnyel kiejtette Magyarországot az Eb-ről

Az élet úgy hozta, hogy az utolsó meccsekig izgulhattunk…

Azt a Skócia elleni mámoros 1–0 lefújásakor is tudtuk, önmagában a Csoboth Kevin 100. percben lőtt góljával megszerzett három pont nem biztos, hogy sokat ér majd. Kell, hogy legalább két másik csoportban kedvezően alakuljanak számunkra az eredmények. Az olaszok megtették, amit reméltünk, az angolok nem, de az utolsó két csoport, az E és az F zárultára is maradt két esélyünk – ezek közül az F-ben, azaz a késő estére maradt párosításokra a több. S mivel sem a románok, sem a belgák nem segítettek be egy számunkra ideális eredménnyel, ebbe kellett belekapaszkodjunk.

A szikár tényeknél maradva abba, hogy Portugália nem kap ki Georgiától, és Törökország sem szenved vereséget Csehországtól. Így ugyanis az F jelű kvartett harmadik helyén záró együttes – legyen az bármelyik – nem gyűjthet több pontot kettőnél, és a csoportharmadikok összevetésében sem kerülhet Szoboszlai Dominikék elé.

Hirdetés

Az Eb-rajt előtt el tudtunk képzelni ennél nagyobb diadalmenetet is, de azt is tudtuk, a realitás azért valahol a kontinesbajnokság középmezőnyébe helyez minket. A világranglistás helyünk a 14. legjobb volt a 24 induló között, a keretünk becsült értéke pedig a 19. Vagyis egy kis szerencsével az egyenes kieséses szakaszba jutó tizenhat közé, kicsit kevesebbel épp azon kívülre…

Georgia a második percben torkunkra tette a kést

A cseh–török meccs kezdőin érződött, egyik csapat sem mehet biztosra, még ha Hakan Calhanogluék éppenséggel egy vereséggel is továbbjuthattak volna, ha Portugália hozza az „országos egyest” Georgia ellen. Utóbbi mérkőzés azonban nem véletlenül tűnt sötét lónak az oddsmesterek számára is. Történetesen Cristiano Ronaldóék a 2008-as Európa-bajnokságon, majd a 2022-es világbajnokságon is elvesztették két megnyert mérkőzés után a harmadik csoportmeccsüket. S bizony ezúttal sem mondhattuk, hogy a legerősebb kezdővel álltak volna fel – már biztos csoportelsőként – az ibériaiak. Roberto Martínez a tornán eddig csak perceket vagy még annyit sem kapó kerettagok közül Antonio Silvát, Danilo Pereirát, Joao Nevest, Goncalo Inaciót, Joao Palinhát, Pedro Netót és Joao Félixet is a kezdőbe jelölte…

Szívhattuk a fogunkat a névsort látva, hát még a második perc jeleneteit figyelve a képernyő előtt: Georges Mikautadze felfutása és asszisztja után Khvicha Kvaratskhelia váltotta gólra a ziccert, 10 méterről, kissé balról a hosszú alsóba tekerve a kivetődő Diogo Costa mellett (1–0).


Khvicha Kvaratskhelia


13

Khvicha KvaratskheliaGaléria: Georgia vs Portugália(Fotó: Szabó Bernadett / Reuters)

A folytatás aztán inkább hasonlított a két csapat erőviszonyáról szóló előzetes elképzeléseinkre, Portugália jelentős mezőnyfölényben, ám nagy ziccer nélkül futballozta végig az első húsz percet. Különösebb izgalmat a georgiai kapunál csak egy Cristiano Ronaldo-féle, jó 30 méterről eleresztett szabadrúgás, majd egy Joao Félix által, kisodródott helyzetből kapu fölé fejelt labda jelentett.

Barák eszetlensége miatt nem panaszkodhattunk legalább

Hamburgban minimális török mezőnyfölénnyel indult a meccs, de a csehek is nagy elánnal vetették magukat a játékba. Jó 15 perc alatt négy lövőhelyzetet is kidolgoztak a piros-kékbe öltözött közép-európaiak, csak épp ezek egyikénél sem kellett komolyabb védést bemutatnia a rutinos török kapusnak, Mert Günoknak. Eközben Calhanogluék labdakihozatalai is tetszetősek voltak, noha az utolsó 20-25 méterre elfogyott a tudomány. Még úgy is, hogy Arda Güler azért jó százalékban hozta a támadóharmadban kierőltetett egy az egy elleni párharcait.


Kenan Yildiz és Tomas Holes


13

Kenan Yildiz és Tomas HolesGaléria: Csehország vs Törökország(Fotó: Annegret Hilse / Reuters)

Hogy a csehek nem fognak egykönnyen beletörődni a csoportutolsó szerepébe, azt Antonín Barák agresszivitása is jól mutatta, aki a középpályán már az első percekben is kemény belemenéseket vállalt fel, majd a 11. percben sárga lapot kapott Ferdi Kadioglu mezének megrángatásáért. Kovács István játékvezető döntése pedig kilenc perccel később még jelentősebbé vált: Barák ugyanis nyilvánvaló ütemkésés mellett letalpalta Salih Özcant, ami a mai, videobírós világban akár önmagában is megérhetett volna egy narancssárgát, ám így, hogy már volt lapja, egy második sárgával egyértelmű volt a helyzet. Igen korán megfogyatkoztak a csehek.

Ronaldo pocsék kudarctűrő képessége adott reményt

Gelsenkirchenben továbbra sem találta a georgiai védelem feltörésének módját Portugália. Pedig billent a pálya rendesen, 35 perc után 74 százalékon állt Ronaldóék labdabirtoklási mutatója. S a támadásépítések terén sem volt oka panaszra Martínez kapitánynak: három vörös mezes akcióra 41 jutott a 2016-os Európa-bajnok részéről. Csak ugye az a fránya helyzetkihasználás! Kilenc gólszerzési kísérletből csupán kettő találta el a posztján az Eb egyik, ha nem a legjobb összteljesítményét nyújtó Giorgi Mamardashvili kapuját. Beszédes: összesen 0,34-es xG (helyzetminőség-mutató) mellett.

Az, hogy ebben az összeállításban a portugál támadógépezet kissé összeszokatlannak tűnt, egy dolog, de a játékrész hajrájához közeledve Martínez dühe leginkább annak szólhatott, mintha a most esélyt kapó középpályások közül senki sem akarná bizonyítani, rossz döntés volt őt az első két körben a kispadon jegelni… Labda nélkül minimális volt a mozgás, a passzjátékba pedig alig-alig vegyült valami kreativitás. Palinháék egyértelműen nem érezték a torkukon azt a kést, amit mi, magyarok érezhettünk Kvaratshkelia találata óta. Nem túlzás kijelenteni, a játékosok testbeszéde alapján a 40. életévét taposó Cristiano Ronaldo akart még a leginkább. Mondjuk róla messze földön köztudott, genetikailag képtelen a lötyögésre, annyira rossz a kudarctűrő képessége.

Rövid életű öröm a törököktől…

Az első félidő végül sem a Ruhr-vidéken, sem az Eb legészakibb rendezővárosában tartott meccsen nem hozott olyan gólt, aminek Budapesten örülhettünk volna. Sőt, a ráadáshoz közeledve Hamburgban még azon kellett izgulnunk, a tíz emberrel élet-halál harcot vívó csehek nehogy meglepjék a kissé elkényelmesedő török védelmet. David Jurásek 11 méterről eleresztett löketénél védett nagyot a kapujából kiszökkenő Günok.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/eb/2024/06/26/europa-bajnoksag-csoportkor-3.-fordulo-portugalia-gruzia-torokorszag-csehorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Michael Phelps: Kicsit edzenék, és 39 évesen is hazavágnám a világot 200 vegyesen

Michael Phelps pénteken a Pat McAfee Show vendége volt. Az apropót az adta, hogy az …