2022. január 18., keddMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Papp Laci a névadó, fel kell nőni a legendához

Hirdetés

Papp Laci a névadó, fel kell nőni a legendához

Bajkai István napra pontosan két éve a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke. A vele készített interjú elején felütésképpen arra kértük az elnököt, vonja meg ennek az új érát nyitó nehéz időszaknakamérlegét.

Szervezeti és sportszakmai megújulás, valamint az ezeknek az alapját képező pénzügyi stabilizáció lebegett a szemem előtt, amikor 2019. december 15-én megválasztottak a szövetség elnökének. Mindezt megvalósítani emberes feladat, hát még úgy, hogy 2020 – mintha mindez nem lett volna elég – elején jön a koronavírus-világjárvány, mint nehezítő körülmény. Lehetetlen vagy nagyon komplikált lett edzeni, versenyezni, versenyeket rendezni. Ezzel együtt sikerült anyagilag stabilizálni a szövetséget, a magyar ökölvívást, egyetlen kifizetetlen számlánk sincs. Bertók Róbert szövetségi kapitányi kinevezésével pedig sportszakmai értelemben is nagyot léptünk előre, jó úton járunk – kezdte az elnök.

Ez mind dicséretes, de ha azt nézzük, hogy az 1997-es budapesti világbajnokság óta, amikor Kovács István és Erdei Zsolt személyében két aranyérmesünk volt, a nemzetközi eredményességünk szakadatlanul romlik, illetve alacsony szinten stagnál, akkor nem rózsás a kép. Hogyan lehetne megfordítani ezt a tendenciát?

Hirdetés

Kétségtelen, az anyagi gondokat megfelelő támogatássalmeg lehet oldani, az edzőképzés és a sikeres versenyzők nevelése azonban hosszadalmas folyamat. A leépülés nyolc-tíz, adott esetben tizenöt éves folyamat volt, hosszú évek késedelmei és hibái vezettek ide, ahol most tartunk. Ebből a helyzetből kell felállnunk. Alapfeltétel a kiváló edzők képzése, nem véletlen, hogy ezt a kérdést kiemelten kezeljük. Ezért is kötöttünk együttműködési megállapodást a Testnevelési Egyetemmel, nagyszabású programba kezdtünk az edzőkkel, mert pontosan tudjuk, hogy jó edzők nélkül nem lesznek jó ökölvívóink.

A másik súlyos gond, hogy kevés a fiatal – és nem csak a fiatal – ökölvívó. Bár a mostani bajnokság indulói létszáma, a 101 versenyző némi növekedés a 2020-as adathoz – 86 induló – képest, de ha ezt 13 súlycsoportra osztjuk el, akkor alacsony szám jön ki.

Részben a sportág támogatásával, részben a népszerűsítésével vonhatunk be nagyobb tömegeket, azzal, hogy levittük az ökölvívás alsó korhatárát 12 évre, azaz bevezettük az U12-es korosztályt, szélesíteni szándékozunk az ökölvívás bázisát. A létszámnövekedésnek már határozott jelei mutatkoznak. Másfelől pedig anyagilag is igyekszünk megbecsülni a sportolókat, és ez is vonzó a fiataloknak.

Egyetlen tokiói olimpikonunk, Gálos Roland profinak állt – nem vagyok biztos benne, így több pénzhez jut, mint amatőrként… –, s a jobb megbecsülés irányába mutat, hogy pénzdíjas lesz a bajnokság.

Valóban, az aranyérmesek százezer, az ezüstérmesek ötvenezer, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/12/15/papp-laci-a-nevado-fel-kell-noni-a-legendahoz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Angol élvonalbeli klub igazolhatja le Christian Eriksent

Angol élvonalbeli klub igazolhatja le Christian Eriksent

A The Athletic című szaklap online kiadása hétfőn írt arról, hogy a Brentford a következő …