2023. december 10., vasárnapMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Öt magyar jutott ki a világbajnokságra, de nincs pénz az utazásukra

Hirdetés

Öt magyar jutott ki a világbajnokságra, de nincs pénz az utazásukra

Kezdjük a tényekkel. December 2. és 10. között rendezik a Darts Világszövetség (WDF) világbajnokságát Lakeside-ban, Anglia északi részén. Öt magyar játékos – Kovács Patrik, Takács Gábor, Ihász Veronika, Borbély András, Turai Krisztina – kvalifikálta magát, és a magyar éremszerzés is biztos, hiszen az ifjúsági lány kategóriában csak döntőt rendeznek, így Turai Krisztina arannyal vagy ezüsttel a nyakában térhet haza. Az ifjúsági fiúknál négyfős a mezőny, így Borbély András is legalább bronzérmes lesz.

Magyarország az egyetlen olyan vb-résztvevő, amelynek mind a négy kategóriában (férfiak, nők, ifjúsági fiúk és lányok) lesz legalább egy versenyzője a világbajnokságon.

Hirdetés

Lapunk úgy értesült, egyelőre bizonytalan a magyar csapat utaztatása, ugyanis nincs meg rá a fedezet. A finanszírozás még nem biztosított, a szövetség várja az állami támogatást – amit jó eséllyel meg fog kapni, bár még nincs róla információ –, és szponzorokat is keres ezzel egy időben. Az elmúlt tizenhárom évben, mióta a kormány szakadatlanul önti a pénzt a sportba, viszonylag kevés olyan sportág van, ahol kijut a magyar csapat a világbajnokságra, és a szövetség nem tudja – vagy csak nagyon nehezen – finanszírozni a versenyzők útját.

A magyar csapat állami támogatásával kapcsolatban megkerestük a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságát, ha választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Miért van ilyen nehéz helyzetben a (magyar) darts?

A magyar darts egyre sikeresebb. Idén júniusban a soft szakág Európa-bajnokságán Kovács Tamara U19-es kategóriában bronzérmes lett, a steel szakág ifjúsági Európa-bajnokságán párosban bronz-, csapatban ezüstérmet nyertek a magyar versenyzők. Szeptemberben a WDF Világkupán a Kámán Lehel, Rucska József páros bronzérmes lett, ez Magyarország első érme felnőtt vk-versenyen. Ráadásul ugyanitt a Baranyi Zsombor, Borbély András ifjúsági páros is a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Emellett a hétvégén rendezik a 25. Hungarian Opent, amelyre 22 ország több mint 300 versenyzője érkezik.

A 2022-es világbajnokságra való kijutásával – és az ott elért 164-es kiszállójával – sporttörténelmet író Ihász Veronika edző-férje, Rucska József az Index érdeklődésére elárulta: tavaly ilyenkor már biztosítottak voltak a kiutazás feltételei, amihez nagyban hozzájárult Balázs Gábor, a Magyar Darts Szövetség elnökének fellépése is.

„Ha ő kér valamit, annak nagyobb súlya van” – indokolta Rucska József.

Az elnökön idén sem múlik, a vk-bronzérmes versenyző szerint a szövetség mindent megtesz, de mivel öt játékos utazását kell finanszírozni, jóval nagyobb összeget kell előteremteni.

Az öt magyar versenyző világbajnoki részvételéhez mintegy 6,5 millió forintra lenne szükség.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár év elején jelentette be, hogy közvetlen állami sportfinanszírozásra idén 14,5 milliárd forintot fordít a kormány, igaz, ez főként az olimpiai sportágakra vonatkozik. A látványsportágak körében a lehívható taotámogatás keretösszege idén is 124,9 milliárd forint. A világbajnokságra készülő magyar dartscsapatnak ehhez mérten „egy kis aprópénzre” lenne csak szüksége.

Rucska József arról is beszélt: nagyon nem mindegy, hogy egy játékos nyugodt, rendezett körülmények között készülhet a világbajnokságra, vagy adott esetben a saját zsebébe kell nyúlnia, hogy finanszírozza az utazását. Ez kihatással lehet bárki játékára, ráadásul Ihász Veronikán kívül ekkora versenyen még egyik magyar versenyző sem szerepelt korábban, így különösen fontos lenne az anyagi háttér mielőbbi rendeződése.

A nemzetközi színtéren is bonyolult a darts helyzete, az olimpiai programba való kerülésre egyelőre nem mutatkozik esély. Rucska szerint erre egyszerű a magyarázat: az alkoholfogyasztás. Ez szolgáltatja a sportágon belüli megosztottság és ellentmondás alapját is. A PDC – a másik nagy profi szervezet – engedélyezi alkohol fogyasztását a versenyzőknek, ugyan nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2023/10/29/magyar-darts-szovetseg-wdf-vilagbajnoksag-utazas-nehezsegek-sportert-felelos-allamtitkarsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tovább tart Harry Kane átka, 3. ligás csapat ejtette ki a Bayern Münchent

Harminc év találkoztak ismét a felek, akkor az élvonalban a Bayern 6–0-ra kiütötte ellenfelét, és …