2023. szeptember 30., szombatMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Orosz állampolgárok mostantól nem indulhatnak magyarként műkorcsolya-világversenyeken

Orosz állampolgárok mostantól nem indulhatnak magyarként műkorcsolya-világversenyeken

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség új sportigazgatójától egyebek mellett azt kérdeztük,

  • mi lett az eddigi ágazati sportigazgató, a sokat bírált Gurgen Vardanjan és volt neje sorsa;
  • miért nincs szükség szövetségi kapitányra;
  • volt-e tudomása a sportágon belül uralkodó mérgező légkörről;
  • kik használhatják a jövőben a Vasas-csarnok jégfelületét;
  • lehet-e objektív követelményrendszer egy pontozásos sportágban;
  • hogyan lehet, illetve szándékozik-e gátat vetni az orosz inváziónak a sportágban.

Mi van most Gurgen Vardanjannal, a sokat támadott örmény szakemberrel, akinek a május negyedikei elnökségi ülést követően a MOKSZ közös megegyezéssel megszüntette műkorcsolya-ágazati sportigazgató megbízatását? És mi van egykori feleségével, Ipakjan Jeranjakkal, a volt szövetségi kapitánnyal, Sebestyén Júlia valamikori edzőjével?

Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, nem tudom, mi van velük. Én jeleztem az elnökségnek, hogy a szövetségi kapitányi funkcióra nincs szükség, ezt a posztot fölöslegesnek tartom. Lehetséges, hogy vezetőedzői funkciókat létrehozunk az egyes számokhoz. Gurgennel azóta nem találkoztak, hogy három hete felmentették. Tudtommal Magyarországon vannak, de hogy dolgoznának a magyar műkorcsolyasportban, arról nincs tudomásom.

De ugye nincsenek kitiltva a honi műkorcsolyasportból?

Nincsenek. Majd az élet eldönti, hogy fognak-e még dolgozni edzőként.

Egyébként miért érzi ön úgy, hogy nincs szükség a szövetségi kapitányi pozícióra?

Maga a műkorcsolyasport négy szakágat ölel fel: az egyénit – ezen belül is a férfit és a nőit , a párost, a jégtáncot és a szinkronkorcsolyázást. Nagyon nehéz olyan szövetségi kapitányt találni, aki mind a négy sportágnak a magas szintű képviselője, szakembere. Ezért mondom, hogy vezetőedzőben gondolkodom, aki a különböző szakágakra tud koncentrálni. De azért ne felejtsük el, hogy a vezetőedző és az edzőbizottság szerepe, funkciója többé-kevésbé átfedi egymást. Ha azt látjuk, hogy akár a budapesti, akár a vidéki szakosztályok ellenőrzésére, felügyeletére, a szakmai tanácsadáshoz vezetőedzőre van szükség, akkor kijelöljük ezeket a személyeket. De ha a szakmai bizottságon keresztül biztosított a fejlődés, akkor csak azért nem hozzuk létre a vezetőedzői pozíciót, hogy legyen. Első körben az edzőbizottságokra kívánok támaszkodni.

Nagyon részletes szakmai önéletrajz jelent meg önről a szövetség honlapján, régi motoros, ha szabad így nevezni, nem a Marsról pottyant ide néhány napja. Tehát kellett tudnia azokról a toxikus folyamatokról, amelyek évek óta zajlottak a sportágban. Miért volt szükség a sajtó cikkáradatára ahhoz, hogy, úgymond, kiboruljon a bili?

Nézze, ezeket a botrányokat többféleképpen lehet kezelni, de úgy biztosan nem, hogy nem beszélünk róluk. Ami a kommunikációt illeti, akár a versenyzőkkel, akár az edzőkkel, akár a sajtóval, én mindig a nyitott ajtók híve voltam. És mindent el fogok követni, hogy ez az elv érvényesüljön. Jobb egy problémát azonnal megbeszélni és kezelni, mint megvárni azt, hogy ez legyen a vége, mint most. Azt, hogy mi vezetett idáig, mi volt az indoka annak, hogy az ágazat nem foglalkozott ezekkel a kérdésekkel, arra nem tudok válaszolni. Az egészen biztos, ha a jövőben ugyanilyen eseményeket észlelek, akkor azonnal lépni is fogok. Mi több, ez a kötelességem is. A jelenlegi ügyek kezelése már folyamatban van, a Sebestyén Júlia és a Galambos Rita elleni fegyelmi eljárásokat a MOKSZ etikai és fegyelmi bizottsága folytatja le. Most várjuk a független bizottság döntését.

Bálint Csaba

Bálint Csaba

Fotó: Németh Kata / Index

Meghallgatnak tanúkat is?

Úgy tudom, igen. De nekem ebbe nincs beleszólásom, a fegyelmi bizottság önjáró, független testület. Az elnöknek és a tagoknak nincs beszámolási kötelezettségük az ágazat felé. A folyamatra nincs rálátásom.

Az igaz, hogy a két, fegyelmi alá vont edző, Sebestyén és Galambos tanítványai nem használhatják a Vasas káposztásmegyeri csarnokának jégfelületét?

Amikor kirobbant az ügy, az ágazat vezetősége megszüntette a MOKSZ által finanszírozott jégfelület, az úgynevezett keretjég használatát a Vasas csarnokában. Amikor engem kineveztek sportigazgatónak, újra engedélyeztem a keretjég használatát azzal a feltétellel, hogy azok az edzők, akik ellen fegyelmi eljárás van folyamatban, nem látogathatják a létesítményt. 

Tehát az edzők, jelen esetben Sebestyén és Galambos, nem pedig a versenyzőik.

Nem, ők nyugodtan edzhetnek. De egészen addig, amíg folyik az eljárás, a két edző nem látogathatja a Vasas csarnokában az edzéseket.

Amúgy mi a sportigazgató munkaköri leírása, mi tartozik az ön hatáskörébe?

Mivel roppant faramuci helyzet alakult ki az ágazatban, inkább saját magam definiálnám, mire kell odafigyelnem. Az első és legfontosabb feladatom az, hogy az indulatokat, amelyek elég rendesen felkorbácsolódtak, annyira le kellene csillapítani, hogy az érdemi szakmai munka elkezdődhessen. Mindenképpen javítani kell a kommunikációt, és legalább ennyire fontos az edző számára a továbbképzés beindítása, hogy a megfelelő színvonalon folyjon az utánpótlás-nevelés, és annak a megoldása, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2023/05/31/balint-csaba-sportigazgato-mukorcsolya-valtozasok-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Nézi vagy csinálja, profi vagy amatőr – a Sport Forumon a helye

Nézi vagy csinálja, profi vagy amatőr – a Sport Forumon a helye

Dudás Hunor, a the path sportmanagament ügynökség ügyvezetője emlékeztetett: a rendezvényre tavaly az adta az …