2021. január 22., péntekMa Ágnes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.22. Ágnes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Nyelvbotlás miatt tilthatják el a legendás kapust

Hirdetés

Nyelvbotlás miatt tilthatják el a legendás kapust

Buffon maga is szinte istenségnek számít Itáliában.

Öt alkalommal (2003, 2004, 2006, 2007, 2017) választotta meg az IFFHS a világ legjobb kapusának, a 2006-ban világbajnokságot nyert olasz válogatott hőse és a vb legkiemelkedőbb kapusa volt, 653 alkalommal védett (a Parma és a Juventus színeiben) a Serie A-ban, ami rekord. A legendás Lev Jasin mellett őt tartják a világtörténelem valaha volt legjobb futballkapusának. Az olasz szurkolók szemében támadhatatlan, a „juventinók” pedig egyenesen bálványozzák, amiért akkor sem hagyta el a klubot, amikor a calciopoli botrány miatt a csapatot a 2006–07-es bajnokságban a másodosztályba száműzték. 

Hirdetés

De van egy hibája. Meglehetősen hirtelen haragú, és amikor feldühödik a pályán, sokszor nyomdafestéket nem tűrő szavak hagyják el a száját. Magyarul: káromkodik. És egy valamirevaló olasz káromkodásból nem hiányozhat a Dio (isten) szó. 

Pedig a szóban forgó olasz bajnoki Buffon első klubja, a Parma ellen még csak nem is volt izgalmas meccs. A Juve már 4–0-ra vezetett, amikor a kapus (akinek a neve, a buffon, egyébként annyit tesz, hogy bohóc) leteremtette a nem sokkal korábban beállt cserejátékost, Manolo Portanovát. Dio cane – ennyit mondott neki. 

Nagy ügy, mondhatnánk, csakhogy mióta zárt kapusak a mérkőzések a koronavírus-járvány miatt, 

még azt is lehet hallani, amikor egy labdaszedő gyerek köszörüli a torkát.

Persze, hogy rögzítették a mikrofonok Buffon kitörését. Ami az olasz törvények szerint istenkáromlás, bár 

1999 óta már nem bűncselekmény, „csak” szabálysértés.

És az olasz büntető törvénykönyv 724-es paragrafusa értelmében 51-től 309 euróig terjedő pénzbírsággal szankcionálandó.

A futballban pedig egy mérkőzésre szóló eltiltást von maga után.

Buffon különben visszaeső bűnös. 2011-ben egyszer már indítottak ellene eljárást, mert a Juventus–Udinese bajnokin védett egy hatalmasat, de a kipattanót bevágta az ellenfél csatára. Gigi felháborodott, amiért a védők nem vágták ki a labdát, és hosszas tiráda hagyta el a száját, aminek a lényege a „Dio porco!” káromkodás volt. Dio, ugye, istent jelent, a porco meg disznót, nem nehéz összerakni a kettőt. 

Be is indult az eljárás az olasz válogatott akkori csapatkapitánya ellen, amit azonban a furfangos Buffon – mi más várható el egy világklasszis kapustól – ekként hárított:

Nem azt mondtam, hogy dio, hanem azt, hogy zio!

A zio jelentése nagybáty, és a fegyelmi bizottság el is fogadta a nevetségesen átlátszó védekezést arra való hivatkozással, hogy a két szó hangzása nagyon hasonló, és ezért összetéveszthető. Azzal senki sem törődött, hogy olyan káromkodás, hogy „az istenit!” nagyon is gyakran hallható, viszont „a nagybátyját!” szövegű káromkodást még senki sem ejtett ki, amióta világ a világ…

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2020/12/30/eltiltas_fenyegeti_minden_idok_legjobb_kapusat_-_istenkaromlasert/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Börtönt is megjárt játékost igazolhat a Fiorentina

Börtönt is megjárt játékost igazolhat a Fiorentina

Az „átigazolási hírek pápája”, Fabrizio Romano a Twitter-oldalán írja, hogy Alekszandr Kokorin az olasz élvonalbeli …