2022. július 4., hétfőMa Ulrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.04. Ulrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Nincs érem, de van három döntős helyezés, soha rosszabbat!

Hirdetés

Nincs érem, de van három döntős helyezés, soha rosszabbat!

Délután fél hatkor Novák Katalin köztársasági elnök hivatalosan is megnyitotta a19. FINA-világbajnokságot. Gyorsan átrendezték a Duna Aréna 50-es medencéjének környékét, és minden készen állt az első napi döntőkre. Ezúttal nem foglalt helyet 12 000 néző a lelátón, mint 2017-ben, hiszen a „fékezett habzású” 2022-es világbajnokságot visszafogott, 27 milliárdos költségvetéssel rendezik meg.

Miközben sétáltam a gigantikus uszoda felé, találkoztam Gyurta Gergellyel, visszavonulófélben lévő klasszisunkkal, aki szuperlatívuszokban beszélt Holló Balázsról, aki a 400 méter vegyes előfutamában csaknem három másodpercet javított egyéni csúcsán, és akit képesnek tartott még akár a dobogóra is. Sós Csaba a televízióban arról értekezett, hogy Holló – ahogy ő fogalmazott: ez a „fickó” – a világ egyik legnagyobb hajrása, és bármire képes lehet. Milákról azt mondta, úgy érkezett reggel, mint a kisgyerek, amikor belép az édességboltba, óriási kedvvel úszott. A váltóról megjegyezte, a másodiktól a hatodik helyig bármi elképzelhető, és a felfogást, esetleg az összeállítást illetően meglepetés is várható. Nos, gyorsan kiderült, hogy a délelőtti sorrend változott, Milák lett a befutóember, és Németh kezdett Szabó helyett, azaz ilyen sorrendben ugrottak a vízbe: Németh, Szabó, Bohus, Milák. Selmeci Attila, az edzőbizottság elnöke, egyben a MÚSZ szakmai alelnöke döntőbe várta Hosszú Katinkát, ehhez azonban, ahogy mondta, 2:10 körüli időre volt szükség. 


Hosszú Katinka


14

Hirdetés

Hosszú KatinkaGaléria: Nincs érem, de van három döntős helyezés, soha rosszabbat!(Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Holló esetében az volt a nagy kérdés, hogy milyen gyorsan tud regenerálódni a délelőtti óriási úszása után. Nem tűnt könnyűnek…

Az esti programot a férfi 400 méter gyors döntősei nyitották meg. Felix Auboeck arra pályázott, hogy Ausztria első világbajnoka legyen az úszás sportágban, és erre minden esélye megvolt, hiszen a legjobb idővel, 3:43,83 perccel a négyes pályára került. A fináléban az ausztrál Elijah Winnington kezdett borzasztó erősen, Paul Biedermann 13 éves világcsúcsánál jóval gyorsabban haladt. Winnington győzött a derekasan küzdő német Lukas Mertens előtt, 3:41,22 perces ideje, ami óriási egyéni csúcs, nagyon közel volt Biedermann 3:40,07-es világrekordjához. Auboeck még a dobogóról is lemaradt, annyira maga alatt volt, hogy meg sem tudott szólalni a vegyeszónában. A 22 éves Winnington – aki minden idők ötödik legjobb eredményét úszta – egyre azt hajtogatta, hogy az úszás „mental game”, vagyis szellemi sport, de azért az sem árt, ha van egy kis fizikuma az embernek, márpedig Winningtonnak van. 

A női 100 pillangó elődöntőiben nem volt magyar – Sebestyén Dalma „dobta” ezt a számot –, a feleolyan hosszú férfiszámban viszont nagyon is volt: Szabó Szebasztián aktuális Európa-bajnokként ugrott a vízbe. Az amerikai Caeleb Dressel győzött 22,79-cel honfitársa, Michael Andrew (22,87) előtt, Szabó 22,91-gyel harmadik lett, csak egy századdal maradt el saját országos csúcsától. „Örülök, hogy meg tudtam közelíteni a rekordot” – lelkendezett a győri úszó. A második elődöntőt a brit Benjamin Proud nyerte 22,76-tal, Szabó az ötödik legjobb idővel benn volt a fináléban! Proud, Dressel, Ceccon és Andrew úszott csak jobbat nála. 

A 400 gyors eredményhirdetésén Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke adta át az érmeket Winningtonéknak, szóval a rendezők megadták a módját. 

A hölgyek hasonló számában csak az volt a kérdés, hogy az amerikai Katie Ledecky visszaveszi-e a világcsúcsot az ausztrál Ariarne Titmustól. Az amerikaiak hétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnoka dominált, de a 15 éves kanadai Summer McIntosh tapadt rá. 3:58,15-tel győzött Ledecky, a világcsúcs Titmusé maradt, McIntosh is bement 4 perc alá 3:59,39-cel. Harmadik az amerikai Leah Smith 4:02,08 perccel. Ledecky immár tizenhat világbajnoki aranyéremnél tart! Ehhez képest tök nyugodtan, már-már szenvtelenül nyilatkozgatott a vegyeszónában, persze ha valaki tizenhatodszor világbajnok, hová kapkodjon?!


Katie Ledecky


Férfi váltó


Elijah Winnington


14

Katie LedeckyGaléria: Nincs érem, de van három döntős helyezés, soha rosszabbat!(Fotó: Papajcsik Péter / Index)

És akkor Hosszú Katinka és a 200 női vegyes elődöntője még egy magyarral, Sebestyén Dalmával! Mindketten a második futamba kerültek, az elsőben láthattuk a délelőtti második legjobb időt teljesítő amerikai Leah Hayest, a 16 éves tinizsenit, akinek egy betegségből kifolyólag kihullott a haja, nem is visel úszósapkát. Féltávnál már Hayes […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2022/fina_vizesvb_budapest/2022/06/18/nincs-erem-de-van-harom-dontos-helyezes-soha-rosszabbat-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rapport Richárd remizett, riválisa lesz a vb-kihívó

Rapport Richárd remizett, riválisa lesz a vb-kihívó

A végig kiegyenlített partiban lépésismétléssel a 34. lépésben született döntetlen. A magyar sakkozónak egy győzelem …