2020. október 29., csütörtökMa Nárcisz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 345,00 Ft
2020.10.29. Nárcisz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 345,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Németh Lászlótól tanulta a szakmát az NBA legjobb edzője

Németh Lászlótól tanulta a szakmát az NBA legjobb edzője

Nurse-ről nem mindenki tudja, hogy a kilencvenes években négy évig Németh László szövetségi kapitány másodedzője volt az angol kosárlabda-válogatottnál. Németh legendás alakja nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi kosárlabdázásnak is. Valaha a Honvédban, a TFSE-ben és a Csepel Autóban játszott, de edzőként ért el világra szóló sikereket. Az angol mellett az izlandi válogatottat is dirigálta a „Grün” becenéven idehaza jobban ismert szakember, akit 2006. május 29-én hatalmas meglepetésre a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnökének választott a tagság. De nem sokáig tudta gyakorolni a hatalmat, a gáncsoskodók, a retrográd erők összefogtak ellene, és ellehetetlenítették.

Mindegy, ez már történelem. Németh egykori másodedzője, tulajdonképpen tanítványa, Nick Nurse viszont pályája csúcsán van, nemrégiben hosszabbították meg a szerződését a Toronto Raptorsnál, és ő a szövetségi kapitánya a kanadai válogatottnak is. Nurse Németh közbenjárására interjút adott az Index.hu-nak.

Hogyan emlékszik vissza a Németh László jobbkezeként az angol válogatottnál töltött évekre?

Nagyon fiatal voltam, harminc körül jártam, tulajdonképpen kezdő edzőnek számítottam. László mellett tanultam ki igazából a szakmát, szinte mindent neki köszönhetek, amit a sportágban elértem. Hatalmas tudásanyag birtokosa ő, kisujjában van a szakma. Hogy mi az erőssége? Az alapokat (fundamentals – így mondja, a szerk.) remekül tanítja, az egyéni képzésben is nagyszerű, mellette kitanulhatod a szakmát.

Azt mondanám, hogy nem is annyira edző, mint inkább pedagógus ő, igazi professzora a kosárlabdának.

A mai napig nagyszerű a kapcsolatunk, örömmel vállaltam el ezt az interjút is az ő közbenjárására. Angliában egyébként nemcsak a válogatottnál dolgoztam, hanem a Birmingham Bullets és a Manchester Giants csapatánál is, a két gárdával összesen három angol bajnoki címet szereztem. Majd később már Chris Finch segítőjeként a 2012-es londoni olimpián, hazai közönség előtt irányítottam Nagy-Britannia válogatottját, hiszen az olimpián már nem Angliaként szerepeltünk.

Mindenki azt hiszi önről, hogy kanadai, pedig dehogy…

<img id="kep_szerkfoto_image_34735729" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2020/09/30/nemeth_laszlotol_tanulta_a_szakmat_az_nba_legjobb_edzoje/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A Barcelona győzelme után trollkodott a Juventusszal

A Barcelona győzelme után trollkodott a Juventusszal

szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, a katalánok örömüket pedig nem is rejtették véka …