2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Negyven éves, de szebb, mint új korában

Hirdetés

Negyven éves, de szebb, mint új korában

Bár a Maty-ér már a történelem előtti időkben is itt csörgedezett a későbbi Szeged határában, valójában a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évtized elején ismerte meg az ország – és később a világ – ezt a földrajzi nevet, aminek manapság Gróf Széchenyi István Evezős és Kajak-Kenu Pálya, vagy még hivatalosabban Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ a neve. 

De ha le akarjuk fordítani köznyelvre, akkor ez a világelső magyar kajak-kenu sport aranykovács-műhelye, egyszersmind további sportágak – az evezés, a nyílt vízi úszás és a horgászat – otthona.

Mármost, a Maty-éri sportközpont negyven éves, ebből az alkalomból tartottak közös ünnepséget a rokon sportágak vezetői és nagy bajnokai a Szeged melletti létesítményben, az alkalomhoz illő verőfényes, szép őszi időben.

Hirdetés

Felütésként az összegyűlt sportvezetők – köztük Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség és Pető Tibor, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, továbbá Kovács Norbert, a házigazda Nemzeti Sportközpontok főigazgatója, valamint Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára – megkoszorúzták a pálya tervezésében és építésében kiemelkedő szerepet játszó, időközben elhunyt szakemberek emléktábláját. 

Harmincöt nagy világverseny otthona ez a pálya, nem kevesebb mint harminc kajak-kenu világbajnoki aranyérem született itt, és akkor még nem beszéltem a nagy evezős és horgász eseményekről – hangsúlyozta Kovács Norbert. – Már 1983-ban, az első itteni nemzetközi viadalon, az Ifjúsági Barátság Versenyen arról beszélt a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Sergio Orsi, hogy lehetne itt világbajnokságot is rendezni. Erre tizenöt évet kellett várni, amikor 1998-ban megrendezték itt az első vb-t, amit a 2006-os, a 2011-es és a 2019-es követett, megannyi magyar diadallal. És közben épült, szépült a létesítmény, összesen több mint nyolcmilliárd forintos beruházással.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség első embere köszöntötte az ünnepségen megjelent olimpiai bajnokokat: Kovács Katalint, Kárász Annát, Storcz Botondot, Vajda Attilát, Kopasz Bálintot, Darnyi Tamást és Wladár Sándort.

Két évvel a pálya átadása után születtem, a kilencvenes évek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/10/19/negyven-eves-de-szebb-mint-uj-koraban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Bilbao ijesztgette a Real Madridot, de Benzema gólja mindent eldöntött

    SPANYOL LA LIGA9. FORDULÓ Real Madrid–Athletic Bilbao 1–0 (1–0)Madrid, Santiago Bernabéu Stadion. Vezette: Isidro Díaz de …