2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Nagy Viktor a csúcson fejezi be

Hirdetés

Nagy Viktor a csúcson fejezi be

A Garden Hotelnél alkalmasabb randihelyet keresve sem találhattunk volna Nagy Viktorral, az egy évszázadot átívelő, nagy magyar pólókapus-vonulat – Barta István, Jeney „Pierre”, Boros „Api”, Ambrus „Copák”, Molnár Endre, Cservenyák Tibor, Steinmetz János, Kósz Zoltán, Kuna Péter, Nemes Gábor, Szécsi Zoltán, Gergely István – augusztus nyolcadikán visszavonult legfiatalabb legendájával. A szolnoki Tiszaliget szívében, kőhajításnyira az uszodától és a kosárlabdacsarnoktól ez a város sportéletének emblematikus vendéglátóhelye, mondhatni, epicentruma. Nem is csoda, hogy miközben beszélgetünk, percenként áll meg valaki az asztalunknál lapogatni Viktor hátát vagy egy pillantást vetni az asztalra kitett súlyos – és kimondottan gyönyörű – olimpiai bronzéremre. Az egyik gratuláló, egy csinos hölgy megkérdi Viktort, hová megy nyaralni a családdal, kiderül, néhány napra elugranak Barcelonába. 

Hoppá! A 2013-as világbajnoki cím városa! Talán még a Bernat Picornell Uszodába is ellátogatnak? – csapok le a beszélgetés fülembe is eljutó foszlányára.

Igen, minden bizonnyal. Pályafutásom egyik legkedvesebb emléke a nyolc évvel ezelőtti világbajnoki arany, és természetesen az egyik kedvenc városom Barcelona. Mostanában sokan kérik, hogy rangsoroljam a sikereimet, ami persze meglehetősen közhelyes kérés, és nem is igazán lehet különbséget tenni, mert ahogy az ember változik, más-más életszakaszban éri el a különböző eredményeket. Barcelona azért szép, mert úgy istenigazából ott indult meg a… hogyan is fogalmazzak, a felnőtté válásom. Fura ezt mondanom, mert akkor már 29 éves voltam, de kapusként akkor váltam igazán felnőtté. Nekem mindig az volt az egyik legfőbb célom, hogy a magyar válogatott első számú kapusa legyek. És istenigazából ott, Barcelonában indultam el ezen az úton Benedek Tibornak köszönhetően. Maximális bizalmat szavazott nekem, ami korábban annyira nem volt meg. Vélhetően ezért jöttek ki belőlem azok a gesztusok, amelyek korábban is megvoltak – ezek a beszólások, mutogatások. 

Hirdetés

DSC3083

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Ezek tudatosak?

Abszolút spontánok, nem tudatosak. Aki ismer engem, és edzett már velem, az tudja, hogy ezek az én mindennapjaimnak a részei. De Barcelonában kirobbant belőlem, mint amikor a versenylovat visszafogják, majd aztán kiengedik az indítóbokszból. Ott egy ország előtt jött ki belőlem, és ezért innentől én lettem a beszólós, mutogatós, „ma nem” kapus. 

De már 2012-ben is ott volt az olimpián, csak Kemény Dénesnél nem ön volt az első számú kapus, ugye?

Sőt már a 2007-es melbourne-i világbajnokságon is játszottam, összesen hét vb-n védtem a kaput, már amikor védtem, mert csak 2013-ban Barcelonában kaptam meg a bizalmat ahhoz, hogy én legyek az első számú kapus. Dénesnél (Kemény Dénes – a szerk.) nem igazán kaptam ezt meg. Tibortól százszázalékos bizalmat kaptam, hogy én vagyok, és utánam van a csapat. A kapusposzt nagyon érdekes pozíció, egyéni sportoló vagyok egy csapatjátékban. Nekem nagyon fontos a csapat, hogy több emberrel tudjak együtt játszani, egymásra vagyunk utalva, ugyanakkor a kapus a pozíciójából adódóan teljesen más szellemiséggel és lélektannal bíró személy. 

Persze a blokkok miatt ki is van szolgáltatva a társaknak.

Így van, és ezt meg is szoktam hálálni. Mert amikor azt mondják, hogy megnyertem a meccset a jó védéseimmel, akkor mindig hozzáteszem, hogy a védelem nélkül ez nem lett volna lehetséges. De ez érvényes a futballra és a kézilabdára is. Lehet ziccereket védeni, de ezek csak akkor történhetnek meg, ha a védelem úgy szűri meg a lövéseket, hogy a kapus önbizalma a kellő szintre hágjon. 

A pekingi olimpiáról miért maradt le? Hiszen 24 évesen bőven belefért volna, pláne, hogy a 2007-es melbourne-i vb-n már védett is. Nem volt esélye?

Olyannyira volt, hogy benne is voltam a keretben, de a végén kiestem. 

Neheztelt ezért Keményre? Nagyon fájt?

Ez két különböző dolog. Ott mintha a lelkem egy része meghalt volna. Egy sportoló, aki az életét felteszi a sportra, és akinek csak az olimpia és ott is az aranyérem számít, mert Magyarországon szerencsére így szocializálódik a vízilabdázó. Nos, ez a sportoló ott áll a nagy álom kapujában, hogy kijuthat az olimpiára. Egy olyan csapattal, amely tényleg esélyes az aranyra. És az utolsó pillanatban, a keretszűkítéskor Dénes úgy érezte, hogy nem engem kell kivinnie Pekingbe. Őszinte leszek: nagyon rossz érzés volt, hatalmas üresség nehezedett rám, annyira megviselt, hogy sportpszichológus segítségét is kérnem kellett, hogy ki tudjak mászni ebből a gödörből. Nem szégyellem, sok sportoló került már ilyen helyzetbe, és nem mindenki tud ezzel megbirkózni. Ez az egyik kérdésre a válaszom. És hogy neheztelek-e Dénesre? Abszolút nem. Aranyéremmel jöttek haza, és a győzelmet nem kell megmagyarázni. Nem emiatt volt rossz érzésem Dénessel szemben, inkább azért, mert utána sem kaptam meg tőle azt a bizalmat, amit megígért. De el kell ismernem, hogy az a hat év, amit a keze alatt többé-kevésbé mellőzve töltöttem, lélekben megerősített, és annak köszönhetően is váltam azzá, ami vagyok. Megértettem, hogy dolgozni kell, még többet kell dolgozni. És lelkileg és testileg is erősebb lettem. Szerencsés alkat vagyok, minden rosszban megtalálom azt az egyszázaléknyi jót. A gyerekeimet is erre nevelem, hogy ne a rosszat erősítsék, ha valami nem sikerül, mert akkor még mélyebbre süllyed az ember a mocsárban. Inkább keressék és találják meg a jót, ha csak mákszemnyi is. 

DSC3089

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Szóval 2013-ban minden a helyére zökkent.

Igen, jöhetett az igazi, néha megőrülős Viktor, de érdekes módon a barcelonai világbajnokság után kaptam negatív kritikákat is. Hogy sportszerűtlen az, amit csináltam. És ez rosszul esett. Mert én mindig úgy ugrom a vízbe, hogy meg kell nyerni a meccset a gyerekeimért, a feleségemért és Magyarországért. Én ezt minden vízbe ugrás előtt elmondom. Én olyankor mindenkiért harcolok, és ez visz előre. És engem kicsit szíven ütött, hogy magyar emberek elkezdenek szidni azért, mert én mindent megtettem a hazáért. Most egyébként Tokió után nagyon aranyos kommenteket, nem is kommenteket, hanem egész leveleket kaptam, és ez nagyon jólesett. Többször előfordult a pályafutásomban, hogy felnőtt emberek nem mertek odajönni hozzám, merthogy annyira agresszív vagyok a vízben. És azt hitték, hogy civilben is ilyen vagyok. Pedig dehogy. A parton egy teljesen más Viktor van, mint a medencében. Odakint könnyen meg tudok hatódni. A vízben nem is nagyon tudok magamról. Sokszor nem is tudom visszaidézni magamban a meccs után, hogy mi történt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/08/22/nagy-viktor-a-csucson-fejezi-be/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint ezer kilométert futott le másfél hét alatt egy magyar ultrafutó

Több mint ezer kilométert futott le másfél hét alatt egy magyar ultrafutó

Ismét ámulatba ejtette a világot Barta László ultrafutó, aki több szupermaraton bajnoki címet tudhat már …