2020. április 1., szerdaMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 327,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 327,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Mit jelent az olimpia elhalasztása a magyaroknak?

Hirdetés

Mit jelent az olimpia elhalasztása a magyaroknak?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a rendező Japánnal egyeztetve úgy döntött, hogy terjedő koronavírus-járvány miatt nem tartják meg idén a tokiói olimpiát és a paralimpiát. Az eredeti dátum július 24. augusztus 9. lett volna.

Azt azonban még egyelőre nem jelentették be, mikor kezdődik majd jövőre, csak azt, hogy legkésőbb a jövő nyárig meg kell rendezni. 33 sportággal kell egyeztetniük, az összes hely 57 százaléka kelt már el a világban, a többiért egyelőre nagy harc folyik, de már a kvalifikációs időszakot is jelentősen át kell tervezni, és persze az is nagy kérdés, a WHO mit javasol a NOB-nak a járvánnyal kapcsolatban. 

Ami magyar szempontból fontos, hogy

Eddig 75 magyar sportoló szerzett olimpiai kvótát.

Hirdetés

12 sportág képviselői jutottak ki eddig: asztalitenisz, birkózás, kajak-kenu, kerékpár, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, torna, úszás, vitorlázás, vívás, vízilabda. Az előző olimpián az úszás, kajak-kenu és a vívás hozta a nyolc aranyat – 3-3-2-es megoszlásban -, most is ebben a három sportágban számolhatunk a legjobb szerepléssel.

Az olimpia elhalasztása miatt a legspeciálisabb helyzetben talán Cseh László van, aki decemberben már 35 éves lesz, őt érzékenyen érintheti a döntés. Cseh 2015-ben világbajnok volt 200 pillangón, és az eddigi összes olimpiájáról éremmel tért haza. Az arany azonban még hiányzik neki, egy évig azonban nem könnyű kitartani, ráadásul pillangón rendkívüli a konkurencia, és valamennyien fiatalabbak nála.

Most úgy érzem, hogy én erre az évre, 2020-ra tettem fel mindent. Őszintén szólva nem tudom, hogy lenne-e lelki és fizikai erőm ahhoz, hogy még egy évet rátegyek ezzel az intenzitással, ilyen keményen, ennyi edzőtáborral. Nem tudom. Semmiképpen sem örülnék egy ilyen forgatókönyvnek.

– ezt Cseh a Magyar Nemzetnek mondta még február végén.

A győztes Cseh László mutatja aranyérmét, mellett edzője Plagányi Zsolt a 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 5-én.

A győztes Cseh László mutatja aranyérmét, mellett edzője Plagányi Zsolt a 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 5-én.

Fotó: Kovács Anikó / MTI

Kapás Boglárka tavaly világbajnok lett 200 pillangón, neki két másodpercet kellene javulnia, hogy legyen esélye éremszerzésre az olimpián.

„Készültünk már erre a hírre. Nem úgy fogom fel, hogy Bogi a halasztással öregebb lesz, hanem úgy, hogy jobb lesz. A kettő nagyon nem ugyanaz. Bogi egyetértett velem. És mivel csak két éve álltunk rá igazán a pillangóra, egészen biztos vagyok benne, hogy vannak még tartalékai. Ezt arra alapozom, hogy a második thaiföldi edzőtáborunk idején, március elején, jobb időket úszott, mint a tavalyi világbajnokág előtt, amelyiken nyert. Soha nem láttam még ilyen formában, és ezt a formát jövőre is fogjuk tudni hozni”

mondta az Indexnek az edzője, Virth Balázs. A versenyző és edzője is karanténban vannak, mert külföldről tértek haza, az első tesztjük negatív lett, mostanában várják a másodikat.

A budapesti Európa-bajnokságot májusról eltolta az európai szövetség (LEN), de kissé felelőtlenül egy augusztusi időpontot jelölt meg, ami persze még könnyen módosulhat. 

A Rióban háromszoros győztes Hosszú Katinka várhatóan jövőre is nagy favorit lesz mind 200 vegyesen, mind négyszázon. Még az előző olimpián, az amerikai kosaras, LeBron Jamest idézve mondta: „Kik találták ki ezeket a számokat, éveket? Ki, mikor a legjobb? Honnan tudják ezt, amikor minden ember más és más?”

Hosszú idén májusban 31 éves lesz, a kihívói fiatalabbak, velük kell felvennie a harcot.

A győztes Hosszú Katinka a 400 méteres vegyesúszás döntője után a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 4-én.

A győztes Hosszú Katinka a 400 méteres vegyesúszás döntője után a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 4-én.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A kajakosok közt az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta tavaly nem lett aranyérmes a szegedi világbajnokságon, 33 éves múlt januárban, de látva, hogy Kovács Katalin még 36 évesen is olimpiai bajnok lett, ez a sportág kevésbé érzékeny a korra. Akár Kökény Rolandot is említhetnénk, aki 2012-es olimpiai sikere idején alig volt fiatalabb a kapitánynál. Az más kérdés, hogy ez a sportág annyira erős a nőknél, hogy az itthoni jó szereplés nehezebb, mint egy olimpián elboldogulni. Csipes Tamara azt mondta, „jó döntés született, mert az utóbbi időben a felkészülés már demotiváló volt. Egy csonka olimpia rendezése vétek lett volna, ezt senki sem akarta.” Hozzátette, számára nem sok változást jelent, egy évvel később, ugyanúgy bizonyítana.

A 42 éves, hatodik olimpiájára készülő Kammerer Zoltán így reagált a halasztásra: „Mindentől függetlenül ugyanolyan lelkesedéssel és alázattal készülök nap, mint nap, mint tízévesen életem első versenyére. Biztos vagyok benne, hogy idén is lesz lehetőségünk megmutatni a tudásunkat, de most türelemre és összefogásra van szükségünk nekünk is és mindenkinek a világon.”

Vívásban a női tőrcsapat nagy hajrával kijutott, a rangidős, és a hazai ranglista második helyezettje, Mohamed Aida már 44 éves lesz idén.

A hetedik olimpiája lehetne Tokióban.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2020/03/25/olimpia_halasztas_magyar_hatasok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Londoni futballstadionokban állíthatnak fel járványkórházakat

Londoni futballstadionokban állíthatnak fel járványkórházakat

A főváros futballklubjainak a segítségét kérte a koronavírus-járvány elleni küzdelemben Sadiq Khan londoni polgármester. Khan …