2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Milliók szeretik, pedig rossz példakép volt

Hirdetés

Milliók szeretik, pedig rossz példakép volt

Muhammad Ali 1942. január 17-én a Kentucky állambeli Louisville-ben született Cassius Marcellus Clay Jr. néven. Családja nehéz körülmények között élt, alkoholizmussal küzdő apja címfestőként, anyja háztartásbeliként dolgozott. Négy fiú- és egy lánytestvére volt, a család pedig nehezen találta meg számításait a déli államokban folyó faji diszkrimináció miatt. Ali tizenkét éves korában került kapcsolatba az ökölvívással: ekkor ugyanis ellopták a biciklijét, majd egy rendőr önvédelmi célból mutatott néhány alapmozdulatot a fiúnak, akinek végül annyira megtetszett a sportág és az edzőterem légköre, hogy tizenhat évesen otthagyta az iskolát, és onnantól kizárólag a bokszra koncentrált

Tehetsége hamar egyértelművé vált, később sorra nyerte az amatőr mérkőzéseket és versenyeket – amatőrkét száz megvívott mérkőzésből csupán öt alkalommal hagyta el vesztesen a ringet –, kétszer pedig első helyen végzett a Nemzeti Amatőr Bajnokságon, majd több ízben is elnyerte a Nemzeti és a Kentucky Aranykesztyűt; a valódi áttörés viszont csak ezután következett:

AZ EKKOR MÉG SZÜLETÉSI NEVÉN VERSENYZŐ ALI MINDÖSSZE 18 ÉVESEN ARANYÉRMET SZERZETT AZ 1960-AS RÓMAI OLIMPIÁN FÉLNEHÉZSÚLYBAN, AHOL A DÖNTŐBEN A LENGYEL ZBIGNIEW PIETRZYKOWSKIT GYŐZTE LE. 

Hirdetés

„Repkedj, mint egy lepke, szúrj, mint egy méh!”

Habár Ali büszke volt az Egyesült Államoknak szerzett olimpiai bajnoki címre, a játékokról hazatérve mégis azt tapasztalta, hogy bőrszíne miatt továbbra sem engedik be egyes éttermekbe, sőt bizonyos helyeken rasszista megjegyzésekkel illetik. Egy feltételezés szerint a rasszista támadások miatti felháborodásában az Ohio folyóba hajította olimpiai érmét. Az amatőr sikerek után szerződést kötött egy louisville-i szponzori csoporttal, amely mögött vagyonos fehér üzletemberek álltak, akik támogatásuk biztosítása mellett edzőt is szereztek az amatőröktől a hivatásosok közé igyekvő fiatal öklözőnek: 

ALI ÍGY MIAMIBA KERÜLT, AHOL ANGELO DUNDEE FELÜGYELTE AZ EDZÉSEIT, ÉS AKIVEL EGÉSZEN A VISSZAVONULÁSÁIG EGYÜTT DOLGOZOTT. 

Ali és Angelo Dundee 1963-ban

Ali és Angelo Dundee 1963-ban

Fotó: Keystone / Getty Images Hungary

Ali első profi mérkőzését 1960. október 29-én vívta Tunney Hunsaker ellen Louisville-ben, ahol egyhangú pontozással győzött. A debütáló mérkőzést sorrendben tizennyolc siker követte, amelyek közül tizenötöt kiütéssel nyert meg, beceneve a The Greatest, vagyis A Legnagyobb lett. Egy televíziós interjú során pedig taktikájáról vallott, az ott elhangzó szöveg onnantól kezdve a védjegyévé vált:

Repkedj, mint egy lepke, szúrj, mint egy méh!

1964 februárjában a tekintélyt parancsoló adottságokkal rendelkező, félelmetes ütőerejű Sonny Liston várt rá, akivel a Bokszvilágtanács (WBC) és a Bokszvilágszövetség (WBA) világbajnoki öveiért küzdött meg. A közvélemény jelentős része úgy gondolta, hogy Liston gond nélkül legyőzi Alit. 

A felkészülés ideje alatt Ali meg is zavarta ellenfelét edzés közben, „ronda medvének” nevezte, és a sajtón keresztül is üzengetett neki, miután egy felvétel alkalmával a riporter azt mondta, hogy találkozott Sonny Listonnal, Ali pedig a rá jellemző módon reagált minderre: 

Ugye milyen ronda? Túl ronda ahhoz, hogy világbajnok legyen. Egy világbajnok csak szép lehet. Mint én! 

A mérkőzés előtti mérlegelés igazi show-műsorrá változott. Ali szinte leállíthatatlan volt, sorra záporoztak a kommunikációjára jellemző, rímekkel és költői képekkel felduzzasztott piszkálódások Listonra, aki meg volt győződve róla, hogy tíz évvel fiatalabb ellenfelénél mentális gondok lehetnek, legalábbis is erre következtetett a bokszolóktól nem éppen megszokott viselkedésből. A helyszínen lévő sportorvos megállapította, hogy a magából teljesen kivetkőző Ali vérnyomása és pulzusszáma is jóval magasabb az optimálisnál. 

A MÉRLEGELÉSEN TÖRTÉNTEK MIATT AZ IS FELvetődött, HOGY ELHALASZTJÁK A MÉRKŐZÉST.

Az összecsapásra február 24-én került sor Miami Beachen, a Convention Centerben. Ali magasabb volt riválisánál, és már az elejétől kezdve ő irányított, Liston nehezen boldogult a sokat mozgó ellenféllel, csak kevés tiszta ütést volt képes bevinni. A harmadik menetben Ali egy kettős kombinációval kezdett, nem sokkal később duzzanatok jelentek meg Liston szemei alatt, az egyik ezek közül fel is szakadt. A vérző Liston viszont nem adta fel, a sarokban pedig ravasz csaláshoz folyamodott:

AZT JAVASOLTA STÁBJÁNAK, HOGY LOCSOLJÁK LE A KESZTYŰJÉT A MARÓ HATÁSÚ VÉRZÉSCSILLAPÍTÓ FOLYADÉKKAL.

A gong után igyekezett közel húzni magához Alit, és valahogyan beledörzsölni a szemébe a folyadékot. Angelo Dundee látta, hogy tanítványa folyamatosan és erőteljesen pislog, ezért megpróbálta vízzel kimosni a szemét. Az ötödik menetre Ali úgy jött ki a sarokból, hogy gyakorlatilag semmit sem látott ellenfeléből. Liston igyekezett megsorozni őt, de így sem tudta kiütni a szinte vakon támolygó Alit.

Sonny Listont (balra) alaposan meglepte ellenfele szokatlan stílusa

Sonny Listont (balra) alaposan meglepte ellenfele szokatlan stílusa

Fotó: The Stanley Weston Archive / Getty Images Hungary

A hatodik menetben ismét Ali pillanatai következtek, Liston szinte egy ütéssel sem próbálkozott, így könnyű célponttá vált. Ali folyamatosan vitte be a pontos ütéseket, 

FIZIKÁLISAN ÉS FEJBEN IS ELLENFELE FÖLÉ NŐTT. SONNY LISTON NEM ÁLLT KI A HETEDIK MENETRE, AMI AZT JELENTETTE, HOGY MUHAMMAD ALI (CASSIUS CLAY) VILÁGBAJNOK LETT. 

A mérkőzés után voltak olyan hangok, amelyek szerint Sonny Liston valójában eladta a mérkőzést, és nem is igazán akart bokszolni Ali ellen. Angelo Dundee határozottan visszautasította a feltételezést, sőt azt is kijelentette, hogy versenyzője bármikor képes lett volna legyőzni Listont. Hogy mi a tényleges igazság, arról keveset tudni, de a két bokszoló 1965. május 25-én újra megmérkőzött, ahol Ali mindössze két perc után kiütéssel győzött. 

Névváltoztatás, megtagadott behívó, eltiltás

Már a Liston elleni mérkőzés alatt is nyílt titok volt, hogy Ali tagja az Elijah Muhammad által vezetett, Az iszlám nemzete nevű radikális afroamerikai szektának, amelynek egyik legismertebb alakja Malcolm X volt. A polgárjogi harcos szoros kapcsolatban állt a fiatal ökölvívóval, aki a szervezethez való csatlakozás után a nevét is megváltoztatta. 

A CASSIUS CLAY-T EGY XIX. SZÁZADI FEHÉR ABOLICIONISTÁRÓL KAPTA. MIUTÁN KAPCSOLATBA KERÜLT A FEKETÉK JOGAIÉRT KÜZDŐ SZERVEZETTEL, ELŐBB A CASSIUS X, MAJD A MUHAMMAD ALI NEVET VISELTE. UTÓBBI VÁLTOZAT AZTÁN EGÉSZ PÁLYAFUTÁSA ÉS HÁTRALÉVŐ ÉLETE ALATT VÉGIGKÍSÉRTE.

Elijah Muhammad szektavezér prédikáció közben, a hallgatóság tagjai közül Ali (balra) is figyelmesen hallgatja

Elijah Muhammad szektavezér prédikáció közben, a hallgatóság tagjai közül Ali (balra) is figyelmesen hallgatja

Fotó: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

1967 áprilisában Muhammad Ali is megkapta katonai behívóját a vietnami háborúba. Már az elején megtagadta a részvételt vallási okokra hivatkozva. Később mégis megjelent Houstonban a fegyveres erőkbe történő beosztása miatt. Háromszor is szólították név szerint, hogy lépjen előre, ő azonban mindannyiszor megtagadta a parancsot. Amikor negyedszerre is figyelmeztették, egy katona közölte vele, hogy bűncselekményt követ el, amiért akár öt év börtönt és tízezer dolláros pénzbírságot kaphat. Ali viszont továbbra sem volt hajlandó eleget tenni a felszólításnak, 

EZÉRT A HELYSZÍNEN LETARTÓZTATTÁK, ÉS MÉG AZNAP, ÁPRILIS 28-ÁN A NEW YORK-I BIZOTTSÁG HÁROM ÉVRE BEVONTA BOKSZENGEDÉLYÉT, A WBA PEDIG MEGFOSZTOTTA VILÁGBAJNOKI CÍMÉTŐL.

Noha a sportoló fellebbezett a döntés ellen, a Legfelsőbb Bíróság ítéletére és a hatályon kívül helyezésre három éven keresztül várnia kellett. Végül 1971-ben megszűnt Ali eltiltása, de 1967. március 22-től egészen 1970. október 26-ig, vagyis a csúcséveiben (25 és 29 éves kora között) inaktív volt. 

Újra a csúcson

Muhammad Ali pályafutása jó néhány, később legendássá váló összecsapást hozott, de az eltiltás lejártának érvénybe lépésekor talán még senki sem gondolta, hogy a boksztörténelem egyik legismertebb trilógiájának kezdetét jelenti majd, amikor a korábbi világbajnok 1971-ben kihívta honfitársát, Joe Fraziert egy címmérkőzésre.

Ali sokak számára ellenszenvessé vált a katonai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/06/03/muhammad-ali-boksz-portre-evfordulo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Igaz a hír: Nápolyból keresik Rossit, de csak a felesége és a gyerekei

Igaz a hír: Nápolyból keresik Rossit, de csak a felesége és a gyerekei

Rekkenő hőségben tartotta meg csütörtökön Telkiben búcsú-sajtóértekezletét Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Mielőtt …