2022. július 4., hétfőMa Ulrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.04. Ulrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Milák Kristóf nem tud lassan úszni

Hirdetés

Milák Kristóf nem tud lassan úszni

Az esti program nyitányán megcsodálhattuk a románok Milákját. Igen, a 17 éves David Popovici úgy húzott el az utolsó ötvenen a mezőnytől a 200 méteres gyorsúszás döntőjében, ahogy Kristóf szokott pillangón; lazán, könnyedén, látszólag erőlködés nélkül, és ha most még nem is javította meg a német Paul Biedermann cápadresszben úszott 1:42,00-s szédületes világcsúcsát, de hogy előbb vagy utóbb meg fogja, ahhoz nem fér kétség. Így is junior világcsúcs – Popovici vitathatatlanul a budapesti vb egyik nagy alakjává lépett elő. Amikor beszélgetett a brit újságírókkal a vegyeszónában, az is kiderült, hogy perfekt angol, a 190 centijéhez és 205 centis fesztávolságához jó, ha 80 kiló, szóval tényleg olyan, mint Milák, csak öt évvel fiatalabb kiadásban. És hasonló talentum. Egy napja 1:44,40-nel már junior világrekordot állított fel, most abból faragott le egy másodpercet. Edzője Adrian Rădulescu, és Bukarestben él.

Kisgyermekkoromban éveken keresztül Michael Phelps pekingi olimpiai úszásait néztem a YouTube-ról, apámmal elemeztük minden mozdulatát, aztán Ian Thorpe lett a kedvencem, sokan azt mondják, a stílusom az övére hasonlít. Nem tudom, lehetséges – mondta Popovici a vegyeszónában, miközben többen is arra gondoltunk, hogy a világbajnokság egyik csúcspontja lehet az összecsapása Caeleb Dressellel a 100 méter gyorson.

A másik pedig Miláké a 100 pillangón, ugyancsak Dressellel. Alig várjuk. Mindkettőt. 

Aztán jött Popovici győzelmi sajtótájékoztatóra, amely előtt sikerült pár szót váltanunk a korához képest roppant éretten gondolkodó sráccal, aki elárulta, hogy kiváló angol nyelvtudását egy bukaresti magániskolában szerezte, ahová a szülei íratták be, pénzt nem kímélve. Aztán a sajtótájékoztató végén feltették neki a kérdést, mit szól ahhoz, hogy a FINA itt, Budapesten úgy döntött, hogy a férfiból nővé átoperált úszók – amennyiben ezt a műtétet 12 éves koruk, tehát a pubertás kezdete után hajtották végre rajtuk – nem versenyezhetnek transzneműként a nők között. 

Hirdetés

Helyeslem ezt a határozatot, mivel attól, hogy valaki férfinak született transznemű, még nem vesztette el azokat a biológiai előnyöket, amelyeket egy férfi a született nőkkel szemben élvez – mondta Popovici. 

Az 1500 méter női gyors döntője nagyon is egyértelmű, már-már unalmas volt, bár ezt azért mégsem mondhatjuk, mert akkor megsértenénk Katie Ledeckyt, napjaink legnagyobb úszóját, az immár tizenhatszoros világbajnokot. Az amerikai hölgy majdnem egy teljes uszodahosszal verte honfitársnőjét, Katie Grimest, bár tíz másodperccel elmaradt saját világcsúcsától.

100 háton is amerikai siker: a 20 éves Regan Smith megverte a szám kétszeres világbajnokát, a kanadai Kylie Masset. Jól megy a jenkiknek…

Jól, de nem annyira jól, hogy megakadályozhatták volna az olasz Thomas Ceccont abban, hogy megússza a vb első világcsúcsát, és megnyerje a 100 méteres hátúszást. Az olasz már az 50 méter pillangón is kitett magáért, de amit itt hétfő este előadott, arra nehéz szavakat találni. Amikor beért a célba, felült a kötélre, és konstatálta, hogy világcsúcsot úszott, olyan fintort vágott, mint aki azt mondja: hmmm, nem rossz…

És az sem olyan rossz, hogy a világrekordért 50 000 dollár üti a 21 éves olasz srác markát.


Thomas Ceccon


13

Thomas Ceccon Galéria: Vizes VB – 2022 06 20(Fotó: Papajcsik Péter / Index)

A régi rekordot éppen a most legyőzött Murphy tartotta 51,85-tel, a riói olimpia óta. Itt tartottunk, Ceccon már jó negyedórája adta az interjúkat, de nem jutott el hozzánk, magyar újságírókhoz.

Nem, mert egyszer csak hirtelen leült a székre, majd elsápadt, és úgy kellett kivinni a vegyeszónából.

A jelek szerint a világcsúcs minden erőtartalékát kiszívta belőle, vagy csak egyszerűen leesett a vércukorszintje. Tavaly ugyanez megtörtént itt Budapesten az orosz Kliment Kolesznyikovval. 

Aztán végre megint magyarokért izgulhattunk, bár olyan nagyon nem kellett idegeskedni, hála istennek. A 200 méter pillangó első elődöntőjében Kenderesi Tamás óriásit hajrázott, bejött harmadiknak 1:54,79-cel. Milák Kristóf egy kicsit odatette magát, és a világ idei legjobbjával, minden idők kilencedik legerősebb idejével, 1:52,39 perces idővel tudatosította a mezőnyben: itt csak az ezüstéremért lehet küzdelem kedd este a szám fináléjában.

Szándékosan kezdtem kicsit lassabban, így legalább maradt erőm a hajrára, ez volt a tervem – mondta Kenderesi, a riói olimpia bronzérmese. – Jó lett volna az első kettő közé kerülni a futamomban, abban az esetben középen kaptam volna pályát, de így sincs baj.


Kenderesi Tamás


13

Kenderesi Tamás Galéria: Vizes VB – 2022 06 20(Fotó: Papajcsik Péter / Index)

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2022/fina_vizesvb_budapest/2022/06/20/milakkal-az-a-baj-hogy-nem-tud-lassan-uszni/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rapport Richárd remizett, riválisa lesz a vb-kihívó

Rapport Richárd remizett, riválisa lesz a vb-kihívó

A végig kiegyenlített partiban lépésismétléssel a 34. lépésben született döntetlen. A magyar sakkozónak egy győzelem …