2021. június 24., csütörtökMa Iván napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.24. Iván Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Mike Tyson is törzsvendég volt

Hirdetés

Mike Tyson is törzsvendég volt

2007-et írtunk, február közepén idehaza még tombolt vagy inkább csak tombolgatott a tél – végtére is már elkezdte áldásos tevékenységét a globális felmelegedés –, Las Vegasban azonban napközben 23 fok volt, és hozzá vakítóan tűzött a nap. Munkaügyben jártam a kaszinóvárosban, beteljesült Oscar Goodman polgármester álma, aki 1999-es megválasztásakor elhatározta, ha már egyszer nincs NBA-csapata a városnak, legalább az All Star-gálát odacsábítja a sivatagba. És lőn, 2007. február 18-án a Thomas & Mack Centerben megmérkőztek Kelet és Nyugat legjobb kosarasai, Nyugat 153–132-re elagyabugyálta Keletet, szegény néhai Kobe Bryantet választották meg a meccs legjobbjának. 

Vendéglátóm Las Vegasban

Mielőtt kiutaztam – még a Nemzeti Sport tudósítójaként –, bevillant, mintha Las Vegasban élne és dolgozna a Cirque du Soleil társulatában Lengyel Imre, a kilencvenes évek végének műugróklasszisa, akivel rengeteget hülyültünk akkori második otthonunkban, a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda nyitott medencéjének partján, bámulva a csajokat és osztva az észt a hihetetlen sztorikat szájtátva hallgató közönségnek. 

Tizennégy évvel ezelőtt már bőven volt internet, néhány kattintással utolértem a valóban Las Vegas-i lakos Lengyel Imrét, aki a város szélén éldegélt egy tágas, lakályos házban, ahol számomra is akadt egy üres ágy két éjszakára. (Mellékvágány, nem tartozik történetünkhöz, de az egyik kaszinóban találkoztunk Jancsika Károllyal, a Fradi egykori sziklakemény hátvédjével, aki dealerként – magyarul krupié – kereste a kenyerét akkoriban, de még az sem kizárt, hogy mindmáig.)

Ennek már tizennégy éve, az eltelt időben nem sokat hallottam Lengyelről, mígnem pár napja megcsörrent a telefonom.

Hirdetés

Szia, András! Itthon vagyok, mi lenne, ha összefutnánk?

Persze hogy összefutottunk. És nem bántam meg, mert egyebek között azt is megtudhattam, hogy van, aki még a Las Vegas-i paradicsomból is hazavágyik valami rejtélyes oknál fogva… 

Kezdjük az elején – vágott bele Lengyel. – Először akkor hallottam a Cirque du Soleilről, amikor Sydney-ben, az olimpia 3 méteres műugrószámának döntője után egy étteremben rendeztek egy kis vacsorát a finalistáknak, és ott a Cirque egyik scoutja, magyarul toborzója odalépett hozzám, és tett egy ajánlatot. Ennek az volt a lényege, hogy utazzak el Montrealba, a cirkusz központjába, ott vegyek részt egy kiképzésen, mert szeretnének alkalmazni artistaként a következő show-jukban. Valamiért tetszettem nekik, mert a döntő résztvevői közül egyedül engem kerestek meg, jóllehet nem lettem érmes, tizenegyedik helyen végeztem. 

DSC0253

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Visszautasíthatatlan ajánlat

Az akkor 23 esztendős Lengyel éppen félidős volt a University of Miami floridai tanintézményben, sportösztöndíjasként, már perfekt angoltudás birtokában és úton a pszichológia szakos diploma felé. Teljesen érthetően nem állt szándékában abbahagyni az egyetemet, ezért azt mondta a toborzónak, várjanak, amíg lediplomázik, aztán tárgyalhatnak érdemben is.

Nagyon rendesek voltak, tartották velem a kapcsolatot, folyton érdeklődtek, hogy megy a műugrás. Az athéni olimpia előtt, immár diplomával a zsebemben hazajöttem a felkészülésre. A görög fővárosban volt az utolsó kvalifikációs verseny, és amikor kiderült, hogy lemaradok Atlanta és Sydney után a harmadik olimpiámról, még onnan, Athénból felhívtam az emberemet, hogy most már készen állok a szerződés aláírására. És két hónap múlva már Montrealban voltam. Fél évet vett igénybe az edzés, a felkészülés a show-ra. Azt nem mondanám, hogy nehéz volt, inkább új, másféle, mint a műugróedzések. Négy és fél, öt és fél fordulatos szaltót is ugrottam, úgyhogy még szakmailag is tudtam fejlődni a cirkusznál.

Lengyel Imre roppantul élvezte ezt a szabad, kötetlen művészéletet, amely alapvetően különbözött a sokkal sótlanabb, kötöttebb élsportolói létformától.

Ahogy odaát mondják, igazi eye-opener élmény volt ez, kinyílt a szemem sok mindenre, amiről azelőtt nem is tudtam. Bár Montreal francia város, mi angolul beszéltünk, az volt a cirkusz soknemzetiségű dolgozóinak hivatalos nyelve. A társulat akkor, 2004-ben kilencvenfős volt, huszonöt-harminc országból érkeztünk mi, artisták. Amikor befejeződött a tréning, már szerződéssel a zsebemben hazajöttem Pestre két hónapra. Ez a két hónap életem legszebb időszaka volt, már megvolt a szerződésem, az élet császárának éreztem magam. Igaz, pénzem még nem volt, mert a Cirque-nél csak a munka után jár a fizetés, de két hónapig nyaraltam, élveztem az életet és készültem Las Vegasra. 

Az első show-nak, amelyikben Lengyel szerepelt, O, azaz Víz volt a címe. Amit eau-nak vagy eaux-nak írnak, de hosszú ó-val, Ó-nak ejtenek.

Amikor 2007-ben kinn voltatok Vegasban, azt láttátok, arra szereztem nektek jegyet. Hét évig szerepeltem benne – mellesleg még mindig megy… –, aztán egy kicsit besokalltam, hiszen fizikailag és mentálisan is nagyon megterhelő volt. Kiléptem – közli a sokkoló információt.

cirquedusoleil o barge01

Fotó: Tomasz Rossa / Cirque du Soleil

Che Guevara nyomában 

Igaz, nem végleg, csak kivett egy féléves fizetés nélküli szabadságot, és nekivágott Dél-Amerikának.

Felmentem a hegyekbe, megnéztem Peruban a Machu Picchut, a kötelező látványosságokat kipipáltam. Buenos Airesben szállt le a repülőgépem, és onnan vágtam neki a kontinensnek északi irányban. Olyan volt ez a kalandozás, mint a Che Guevara-film, A motoros naplója. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/06/11/mike-tyson-is-torzsvendege-volt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Portugál–francia rangadó a Puskás Arénában - Budapesten csap össze a világ- és az Európa-bajnok.

Portugál–francia rangadó a Puskás Arénában – Budapesten csap össze a világ- és az Európa-bajnok.

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/sport/futball/2021/eb/2021/06/23/portugalia-franciaorszag-csoportkor-harmadik-fordulo-elo-kozvetites/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …