2021. október 19., keddMa Nándor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.10.19. Nándor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Miért fekete bárány hazájában a világbajnok?

Hirdetés

Miért fekete bárány hazájában a világbajnok?

A szeptember 26-i Anthony Joshua–Olekszandr Uszik nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzés a londoni White Hart Lane stadion 67 ezer nézője előtt a profiboksz ünnepe volt, az egész világon – hazánkban is – közvetítették a meccset. Kivéve a győztes Uszik hazájában, Ukrajnában.

Aki ott akarta nézni a hatalmas érdeklődéssel várt összecsapást, annak az orosz állami televízióra kellett kapcsolnia, vagy valamelyik fizetős csatornára.

Hirdetés

Mert hiába döngette a mellét büszkén Volodimir Zelenszkij ukrán köztársasági elnök a meccs után („Ukrajna megszerezte azt, ami az övé!”), utalva arra, hogy a Klicsko fivéreknek köszönhetően hosszú éveken keresztül ukrán bunyós őrizte a királykategória legértékesebb világbajnoki öveit, az országban nem mindenki tekinti nemzeti hősnek Uszikot.

(Magyar kapcsolat: tavalyig az újpesti Madárfészek Akadémián dolgozott Anatolij Gavrilov, aki az amatőr Uszik egyik edzője volt.)

A skizofrén állapotnak az az oka, hogy a 2012-es londoni olimpia nehézsúlyú bajnoka Szimferopolban született, márpedig a város a Krím félszigeten van, amit Oroszország annektált. Mi több, Uszik családja – orosz származású felesége, Jekatyerina és a házaspár három gyermeke – is Szimferopolban él, maga Uszik is oroszul beszél, és rendre kibújik a válasz alól, amikor az újságírók megkérdezik tőle, szerinte a Krím félsziget hová tartozik. Ilyenkor mindig azt feleli: „A Jóistenhez!” Uszik ugyanis hívő ortodox, a Joshua elleni győzelme után így nyilatkozott: „Jézus Krisztus dicsőségére szereztem meg a világbajnoki öveket.”

Nem könnyű Uszik helyzete. Identitása ugyanis kettős, és egyiket sem akarja megtagadni. A Joshua elleni meccsen egyik kesztyűjére az Ukrajna, a másikra a Szimferopol szó volt felírva, és amikor ünnepelte a győzelmét, hatalmas kék-sárga ukrán nemzeti zászlóval futotta a tiszteletköröket a szorítóban.

Mi több, a tradicionális ukrán népi táncot, a hopakot adta elő a közönség nagy örömére:

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/10/03/miert-fekete-barany-hazajaban-a-vilagbajnok-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Két zárt kapus meccset kaptak büntetésül az angolok

Két zárt kapus meccset kaptak büntetésül az angolok

Az angol labdarúgó-válogatottnak soron következő két, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) égisze alatt játszott otthoni mérkőzését …