2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Michael Jordan, a 31 éves pályakezdő

Hirdetés

Michael Jordan, a 31 éves pályakezdő

Michael Jordan háromszoros NBA-bajnokként mindenkit sokkolt azzal, hogy 1993. október 6-án, egy hónappal az NBA-szezon kezdete előtt bejelentette, visszavonul a kosárlabdázástól. A hivatalos indoklás szerint elmúlt a játék iránti szenvedélye, de édesapja, James Jordan pár hónappal korábbi halála is közrejátszott a döntésében.

  • Miért kezdett Michael Jordan baseballkarrierbe a sorban három NBA-bajnoki címe után?
  • Egyáltalán, jó baseballozó volt?
  • Vagy mindegy is, mert egy óriási összeesküvés csak az 1994-es visszavonulása?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák.Támogass te is!


Hirdetés

Apja halála rettenetesen megviselte Jordant. Ahogy az a The Last Dance-ben is előkerül, gyerekként foggal-körömmel harcolt apja figyelméért, ez volt a bátyjával, Larryval való rivalizálásuk fő gyújtópontja. Apjáról ragadt rá, hogy koncentrálás közben kidugja a nyelvét, ami aztán Jordan védjegye lett. 

Jordan mindent elkövetett, hogy kivívja apja elismerését, de miközben NBA-legenda lett, csak részint sikerült: ugyan James Jordan a világon mindennél büszkébb volt fiára, de szíve mélyén azt szerette volna, ha Michael baseballozó lesz.

Az NBA-sikerek közben apja szinte mindenhova elkísérte, természetesen ott volt vele az első, 1991-ben megnyert bajnoki döntőben is. Az ikonikus képen, melyen Jordan sírva öleli a Larry O’Brien bajnoki trófeát, a fekete baseballsapkás alak mellette az apja. De mivel akkoriban Jordan már szupersztárnak számított, tulajdonképpen a mindennapjaik is összeforrtak, hiszen Jordan bárhova ment, ott tömeghisztéria tört ki. Ezért az idegenben játszott meccsei előtt és után általában a hotelszobájában gubbasztott, és az apjával kártyázott, beszélgetett vagy filmet nézett. 

Az első NBA-bajnoki címét ünneplő Michael Jordan, akit apja, James Jordan ölel

Az első NBA-bajnoki címét ünneplő Michael Jordan, akit apja, James Jordan ölel

Fotó: Andrew D. Bernstein / Getty Images Hungary

Az évek alatt legjobb barátokká váltak az apa-fiú kapcsolat mellett, így élete legfontosabb részét vesztette el, amikor 1993-ban megölték James Jordant. Az ügy ráadásul amiatt is megrázó volt, hogy James holtteste csak az eltűnése után két héttel került elő, addig teljes bizonytalanságban volt a család. Később kiderült, a vezetés közben megpihenő Jamest a kocsija miatt ölték meg, Daniel Green és Larry Martin Demery az egyedi, UNC 0023-as rendszámú Lexus luxusautót akarták – mindketten életfogytiglanit kaptak a rablógyilkosságért.

A második sokk

Jordan 1994 februárjában mindenkit meglepett, amikor bejelentette, hogy a visszavonulása után sportágat vált, és baseballozónak áll, a Chicago White Soxhoz szerződött. Hogy miért a White Soxra esett a választása, arra két egyszerű magyarázat volt.

Egyrészt a White Soxnak ugyanaz a Jerry Reinsdorf a tulajdonosa a mai napig, akié a Chicago Bulls is, vagyis ha már az NBA-t hátrahagyva elég nagy gondot okozott Reinsdorfnak, legalább azzal nem nehezítette a helyzetet, hogy valaki más csapatához ír alá. Másrészt pedig ekkorra már Jordan teljes családja Chicagóban élt jórészt, és így a közelükben maradhatott. Jordan és Reinsdorf kapcsolta egyébként a meghökkentő visszavonulás ellenére is jó maradt, abban az évben Reinsdorf továbbra is kiutalta Jordan NBA-fizetését, mondán, „egész pályafutásában alulfizetett volna, rengeteg pénzt keresett másoknak”.

Persze attól, hogy ő volt az NBA királya, az MLB nem esett hanyatt tőle, és a profik helyett a fiókligába küldték, ahogy aztán más tehetséggel is tették volna.

Így került Jordan 31 évesen az alabamai Birmingham Barons csapatához, az MLB alatti legmagasabb osztályba, a Double-A-be.

Jordan a baseballt választotta 1994-ben

Jordan a baseballt választotta 1994-ben

Fotó: Al Bello / Getty Images Hungary

A fura összeesküvés-elmélet

Egyesek szerint persze szaftosabb dolog állt a háttérben, minthogy apja és saját álmát szerette volna valóra váltani azzal, hogy belekóstolt a profi baseballba. Felmerült, sőt,

a mai napig tartja magát az összeesküvés-elmélet, hogy Jordan valójában nem is visszavonult az 1994-es szezonra, hanem eltiltották az egyre súlyosabb fogadási ügyei miatt.

Erre Jordan maga, illetve több megszólaló is kitér mind a The Last Dance-ben, mind az ESPN korábbi, Jordan baseballkarrierjéről szóló Jordan Rides the Bus (Jordan buszra ül) című dokumentumfilmjében is. A történetre általában az alábbi reakciók érkeznek: 

  • Jordan és mindenki, aki közelebbről érintett az ügyben, tagadja, hogy ez történt volna,
  • Jordan barátai és csapattársai elképesztőnek tartják még csak az ötletet is,
  • a szakmabeli kételkedők pedig hihetetlennek gondolják, hogy az NBA akkori ura, a 2020. január 1-én meghalt David Stern önként és dalolva vágta volna le az NBA aranytojást tojó tyúkját azzal, hogy bármivel is eltávolítja a kosárlabdától Jordant.

Az összeesküvés-elmélet hívői szeretik hangoztatni, hogy állítólag egy újságíró hallotta, hogy Stern mást is megfenyegetett, hogy eltiltja, ha nem viselkedik, ahogy Jordant is eltiltotta, de semmiféle bizonyíték, kiszivárgott papír, titkos jegyzet nem támasztja alá, hogy Stern miatt hagyta ki Jordan az 1994-es idényt. Erre jutott a már említett Jordan Rides the Bus rendezője, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2020/05/21/michael_jordan_baseball_palyafutas_chicago_white_sox_birmingham_barons/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Nikoloz Baszilasvilit családon belüli erőszakkal gyanúsítják

Nikoloz Baszilasvilit családon belüli erőszakkal gyanúsítják

Nikoloz Baszilasvilit családon belüli erőszakkal gyanúsítják Nikoloz Baszilasvili georgiai teniszezőt, a világranglista 27. helyezettjét családon …