2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Mi történik a felülmúlhatatlan dobógép boszorkánykonyhájában?

Hirdetés

Mi történik a felülmúlhatatlan dobógép boszorkánykonyhájában?

A legújabb gyöngyszem: hétfő hajnalban 117-113-as győzelem a Sacramento Kings ellen, 37 Curry-pont, 11/21 mezőnyből, 7/14 hármasból, csak a büntetődobásai szokatlanul pontatlanok, miközben a szezonban 82 százalékkal céloz a történelem legjobb büntetőzője, most 11-ből hármat kihagy. Továbbá 7 lepattanó, 4 gólpassz, 1-1 labdaszerzés és blokk. (A hét eladott labdáról most nagyvonalúan feledkezzünk meg.) 

És hosszú idő után először 50 százalék fölé kerül a Warriors, 31 győzelem, 30 vereség a mérlege, megvan az esély a rájátszásba kerülésre a 72 fordulós rövidített szezonban.

Curry hét újabb triplájával 85 hárompontos kosarat szerzett már áprilisban, ami új NBA-rekord az egy hónapban elért triplák terén.

Hirdetés

És még ott van a keddi meccs a Dallas Mavericks ellen, ugyancsak a Chase Centerben, ahol legutóbb már 3252 néző volt, továbbá csütörtökön Minneapolisban, szóval, még két mérkőzésen szaporíthatja hárompontosai számát áprilisban.

Curry, aki borítékolhatóan beköltözik a Hall of Fame-be, ha majd egyszer szögre akasztja a csukáját, élete legfantasztikusabb szezonját futja. 31,2 pontos átlagával vezeti a pontszerzők mezőnyét, a közelmúltban 11 mérkőzésen szerzett legalább 30 pontot megszakítás nélkül, hat olyan meccse van ebben az idényben, amikor minimum 10 hárompontos kosarat szerzett – az NBA maradék része csak ötöt, összesen. Az első tíz áprilisi mérkőzésén 40,8 pontot átlagolt, ami pályafutása legmagasabb pontátlaga egy tízmeccses szakaszban.

Két szombattal ezelőtt 47 pontot szórt Bostonban, majd két napra rá 49-et Philadelphiában. Ezzel Michael Jordan óta ő lett az első 33 évesnél idősebb kosaras, aki két, egymást követő meccsen legalább 45 pontot dobott, Jordan mindezt húsz évvel ezelőtt vitte véghez. De nemcsak a pontmennyiség lenyűgöző, hanem az a virtuóz kivitelezés, ahogy Curry ezeket a kosarakat szerzi.

Nem tudom, láttam-e már életemben ahhoz foghatót, amilyen formában mostanában Curry kosarazik – tűnődött Doc Rivers, a Philadelphia 76ers edzője a múlt keddi meccs után. Pedig ő már negyven éve résztvevője az NBA csodálatos cirkuszának, eleinte játékosként, majd edzőként illetve csapatfőnökként. – Ez már nem sport, hanem művészet, amit ő csinál. Még az ellenfélnek is gyönyörűség nézni a játékát.

No de hogyan lehetséges az, hogy egy kétszeres MVP öt évvel a díjnyertes szezonja után, túl a harmincharmadik születésnapján jobb lesz, mint valaha?

Hát így:

1. Új és új trükköket talál ki a védők kijátszására, hogy tiszta dobóhelyzetbe kerülhessen, bárhol a felezővonalon túl.

2. Kigyúrja magát, hogy ne tudják elnyomni, hogy könnyebben eljusson a gyűrű közelébe, és így a korábbinál több alkalommal mehessen a büntetővonalra az ellene szükségszerűen elkövetett szabálytalanságok nyomán. Ez pedig szinte biztos két vagy három pont a történelem leghatékonyabb, szabaddobásait 91 százalékos pontossággal értékesítő büntetődobójának.

3. Mivel hosszú idő óta ez a leggyengébb Warriors, és nincs még egy pontgyáros a csapatban, mint amilyen korábban Kevin Durant vagy Klay Thompson volt, a kosárszerzés oroszlánrésze Curryre hárul, nincs riválisa a csapatban, aki elvenné előle a lehetőségeket. 

Legutóbbi, 2015-2016-os MVP-szezonja óta Curry erősebb és gyorsabb lett, ami szinte hihetetlen ebben az életkorban. Tovább finomította a játékát, apró nüánszokat, trükköket sajátított el. Egész egyszerűen manipulálja a védőket, belekényszerítve őket a faultokba. Minden fejmozdulat, minden keresztátütés (crossover), minden bemozdulás a vállával azt a célt szolgálja, hogy a számára legkedvezőbb pozícióba ügyeskedje magát. Íme egy példa a zsenialitására a az Oklahoma City elleni 42 pontos meccséről:

 Draymond Green hozza fel a labdát. Curry egy testcsellel lerázza őrzőjét, megkapja a labdát Greentől, fejével a gyűrű felé mutat, egy szemmozdulattal megugrasztja az előtte védekező ellenfelét, majd miután másfél másodperc leforgása alatt két védőt elküldött gyufáért, betör a palánk alá. Pánik az ellenfél soraiban, de már túl késő. Ketten is rázuhannak, de ő a jobb kezéből ugrás közben átvarázsolja a labdát a balba, hogy egy fordított ziccerdobással két pontot szerezzen.

Három másodperc az egész varázslat, látszólag pofonegyszerű, de nincs ember, aki utána tudná csinálni.

Még maga Curry is elégedett volna a mérkőzés után, hiszen így nyilatkozott:

Azt hiszem, sohasem voltam még ilyen jó formában. Fizikálisan mindenképpen, és a dobások ritmusát sem éreztem még ennyire, és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
http://index.hu/sport/2021/04/26/steph-curry-halhatatlansag-edzesek-harmasok-rekordok-felkeszules-varazslat-warriors/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elbúcsúztatták Igaly Diánát, Athén olimpiai bajnokát

Elbúcsúztatták Igaly Diánát, Athén olimpiai bajnokát

A szertartáson részt vett többek között Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kulcsár Krisztián, a Magyar …