2022. január 20., csütörtökMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
2022.01.20. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Megverték a ruszkikat, ’58 nyarán majdnem újból kirobbantották a forradalmat

Hirdetés

Megverték a ruszkikat, ’58 nyarán majdnem újból kirobbantották a forradalmat

Egy telefonhívás indította el a lavinát. Hétfőn hozták nyilvánosságra az Év sportolója-szavazáson a különböző kategóriákban az első három közé került sportolók, csapatok, edzők nevét. A szavazásnak útnak indítója, ötletgazdája Boskovics Jenő volt, az első, hagyományteremtő, 1958-as szavazáson Polyák Imre birkózó, Körmöczy Zsuzsa teniszező és a vízilabda-válogatott (akkor még nem kellett megkülönböztetni, hogy férfi, mert a nők 63 éve még nem pólóztak) diadalmaskodott, őket találták a legjobbnak az akkori kollégák. 

De vajon él-e még valaki a bő hat évtizeddel ezelőtti hősök közül? Polyák és Körmöczy már régen eltávozott közülünk, és a Margitszigeten Európa-bajnoki aranyérmet nyerő pólósaink közül sem biztos, hogy él még valaki. Ezért megkerestük Kemény Dénest, aki saját személyében, de még inkább édesapja révén összekötő kapocs a sportág jelene és múltja között. 

Ne viccelj, Váci Jóska biztos, hogy él, és Katona Andris is, ő apámmal együtt dolgozott a MÁV-nál közlekedésmérnökként. Ők ketten száz százalék, hogy élnek, Jóskára írjál rá a Facebookon, élénk életet él az interneten! – jelezte a háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány.

Egy perc alatt megtaláltuk Vácit a közösségi hálón, és öt perc múlva már a részletekről is egyeztettünk.

Hirdetés

Jó lesz, ha szerda délelőtt tizenegyre odacsődítem a két csibészt, Katona Andrist és Csillag Gabit a Komjádi bejáratához? – érdeklődött. 

Már negyedórával a megbeszélt időpont előtt ott szobroztam az uszoda előtt a szemerkélő esőben, de még el sem foglaltam az őrhelyemet, amikor látom, hogy egy nem éppen pólóstermetű, alacsony, idős úr siet felém – nordic walking üzemmódban, kezében két síbottal. Ez csak Váci Jóska lehet, és tényleg ő az, de alighogy beszédbe elegyedünk, ránk köszön egy arcmaszkos, sapkás úr. Őt is felismerem, dr. Katona András az, mert bizony akkoriban, hatvan évvel ezelőtt még szinte kötelező volt a doktori cím a vízilabdában. 

No de hol van Csillag Gábor, aki szintén doktor – mint később megtudom, jogász. Váci rátelefonál, kiderül, Csillag doktor odabent vár ránk, háromnegyed órája fejezte be az úszóedzést… Együtt az illusztris társaság, leülünk a büfé előtt, és elkezdődik a varázslatos múltidézés.

Hű, de nehéz volt bekerülni abba a válogatottba! – vág a közepébe Váci úr. – Még az öreg Szivós is kerettag volt, a Pista édesapja…

Nem sokáig várat magára a replika.

Ő volt a legjobb Szivós a három közül, micsoda keze volt, te jó ég! Parádésan csavart, és volt egy nagyon jó tulajdonsága: néha leadta a labdát, center létére volt szíve passzolni! – párásodik be Csillag doktor tekintete. 

Témánál vagyunk. Lemhényi „Butykó” volt annak az 1958-as válogatottnak a szövetségi kapitánya, és heroikus feladat várt rá, két évvel Melbourne, illetve a forradalom leverése után össze kellett rántania egy ütőképes válogatottat. Szóba kerül, hogy húsz-harminc válogatottsággal már legenda tudott lenni akkoriban bárki, jóval kevesebb lehetőség adódott a játékosok előtt, hiszen nem volt csere. Ahogy elkezdték a meccset, úgy is fejezték be.

Csillag Gábor

Csillag Gábor

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Olimpiai bajnokoknak harminc-negyven meccsük volt a válogatottban, később pedig simán eljutottak kétszáz válogatottságig a legjobbak, például Petőváry, Gyöngyösi „Tojás” vagy Vincze Balázs, pedig ők nem is nyertek olimpiát.

Úramatyám, mekkora pólós volt Vincze!  – jegyzi meg Csillag doktor, Váci pedig rákontráz: – Na és a Tojás? Ismertétek az apját, Tohonyát? A Hofi menedzsere volt…

Szóval, csere az nem volt…

Az ’58-as Európa-bajnokság fontos mérkőzéseit például a Boros – Molnár, Hevesi – Markovits – Kanizsa, Dömötör, Kárpáti összetételű alapcsapat játszotta végig, és a három veterán egyetért abban, hogy ők nem tartoztak a kulcsjátékosok közé.

„Én például csak a britek ellen játszottam, igaz, nekik lőttem is három gólt” – mondja Váci Jóska. Katona Andris a belga meccset játszotta végig, Csillag Gábor pedig a hollandok ellen szerepelt a csapatban. 

Különleges helyzet alakult ki akkoriban, ami megkönnyítette, hogy bekerüljünk a válogatottba – magyarázza Katona mérnök úr. – Nemcsak olyan világsztárok maradtak kint a melbourne-i olimpia után, mint Martin Miklós vagy Zádor Ervin, továbbá Gyarmati Dezső is disszidált, de a közvetlen utánpótlás legjobbjai is elhagyták az országot, elég csak Kiricsi, Jaskó István vagy Domján Árpád nevét említeni a Fradiból, utóbbinak Pubi volt a beceneve, és Szőke Kató férje lett odakint az emigrációban, miután elvált Markovits Kálmántól.

Váci Jóska elmosolyodik:

Emlékszem, rettegve figyeltem, hogy Gyarmati mikor bukkan fel a medence partján, mert azt tudtam, hogy Dezsőt nem lehet kihagyni a válogatottból! 

Nos, minden idők egyik legnagyszerűbb pólósa az ’58-as válogatottba még nem került be, csak 1959 végén rehabilitálták, és utána vitte ki Lemhényi Butykó a római olimpiára. 

Váci József

Váci József

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Csillag Gábornak is van egy sztorija Jaskóról.

1955-ben volt egy dubrovniki túránk, Laky Károly, a BVSC edzője, aki akkor a válogatottnak is a szövetségi kapitánya volt, négy fiatalt kivitt az Adria partjára: Domjánt, Jaskót, Dancsa Pistát és engem. Jöttünk befelé a mólóról Gyarmatival, és akkor Dezső azt mondta nekem: a négy fiatal közül csak én érdemeltem meg, hogy Laky kivitt a válogatottal. 

Szóval, csillagék nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/12/30/megvertek-a-ruszkikat-58-nyaran-majdnem-ujbol-kirobbantottak-a-forradalmat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Menesztették Ljubomir Vranjest a szlovén kéziválogatott éléről

A szlovén szövetség (RZS) honlapjának beszámolója szerint Franjo Bobinac elnök szerdán telefonon beszélt a szerb …