2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Megvan a második aranyunk és Jakabos Zsuzsanna 26. Eb-érme!

Hirdetés

Megvan a második aranyunk és Jakabos Zsuzsanna 26. Eb-érme!

Még el sem hagytuk Budapestet, a népligeti buszpályaudvar várójában ücsörögtünk, várva a belgrádi járat fél kilences indulását, amikor egy hirtelen ötlet hatására felhívtuk Turi Györgyöt. Az apropó Késely Ajna keddi nyilatkozata volt, amikor a 800 m gyors megnyerése, élete első egyéni Európa-bajnoki címe után arról beszélt, hogy jelenlegi edzője, Kovács Ottó mellett korábbi mesterének, Turi Györgynek is hálás ezért az eredményért. 

Igen, olvastam – mondta Turi gyanúsan rekedt hangon. – Meg is hatódtam. Szép volt Ajnától, köszönöm neki, hogy nem felejtett el. De hát én mindig is igyekeztem nemcsak jó úszókat, hanem jó embereket is nevelni…

Sikerült.

Ha már itt tartunk, a fenti megállapítás Jackl Vivienre is igaz.

Hirdetés

A 15 éves tatabányai gimnazista, aki messze a legjobb idővel kvalifikált a 400 m vegyes szerdai döntőjére, még egy korábbi beszélgetésünk alkalmával arról beszélt, hogy idehaza semmi pénzért nem hagyná el edzőjét, Sirkóné Kocsis Mártát, aki a kezdetektől fogva foglalkozik vele, és ha egyszer máshol próbálna szerencsét, akkor az csakis az Arizona Egyetem lenne és Bob Bowman… Aki történetesen a világbajnok Kós Hubert jelenlegi edzője. 

Belgrádi hiénák

Belgrádba hatórás buszutat követően érkeztünk meg délután fél háromkor, és ahogy kiléptünk a buszból, rögvest hátratántorodtunk. A budapesti kánikula a belgrádihoz képest olyan, mintha a Spitzbergákról érkeztünk volna Kongóba. Egyszerűen elviselhetetlen, legalább 40 Celsius-fok van. Árnyékban…

A buszpályaudvarról első felindulásunkban taxival akartunk eljutni a Milan „Gale” Muskatirovicsról elnevezett uszodába, de amikor a kétméteres, 120 kilós sofőr elkezdte magyarázni, hogy 30 euró (12 000 forint) a tarifa, azonnal jeleztük, hogy ebben az esetben inkább gyalogolunk… A taxis gúnyosan elmosolyodott, érzékeltetve, hogy valószínűleg elment a józan eszünk, majd megjegyezte, hogy legalább öt kilométerre van az uszoda.

Ennek ellenére nekiindultunk a pokoli hőségben a görgős bőrönddel, és alig tettünk meg 50 métert, amikor a következő felirattal találtuk szembe magunkat: Gale Muskatirovics uszoda, 2,8 km. 

Ennyit az öt kilométerről.

Ez nem a Duna Aréna…

Utunk a Száva, majd a Duna partján vezetett, a nándorfehérvári vár alatt, festői környezetben. A Duna itt is kiöntött a medréből, számításaink szerint most ért ide az árhullám. Kaptunk a lehetőségen és belegázoltunk a vízbe, legalább 26 Celsius-fokos volt. 

Persze meleg van, de kit érdekel. Inkább sétálunk fél órát, mint hogy hagyjuk magunkat átverni egy belgrádi hiénától. 

Az Eb helyszíne nem olyan, mint a Duna Aréna, kicsit ütött-kopott, de hangulatos létesítmény. Mint egész Belgrád…

Az uszoda az 1991-es athéni Eb uszodájára emlékeztet minket, ott úszta Egerszegi Krisztina a 2:06.62 perces kozmikus világcsúcsát 200 m háton, az is nyitott volt, ott is perzselt a nap, a különbség csak annyi, hogy akkor Zemplényi Györgynek hívták a szövetségünk elnökét, nem Wladár Sándornak, és a magyar küldöttség a Hiltonban lakott.

Ábrahám Minna és az Azariah-póló

Csupán fél ház volt az uszodában, amikor elkezdődött a délutáni program. Viszont mindjárt bravúros magyar teljesítménnyel: Ábrahám Minna a 200 méter gyors elődöntőjében hatalmas egyéni csúcsot úszott, az 1:57.65 perc alig maradt el az olimpiai szinttől, az 1:57.26-tól. Magyarovits Zoltán tanítványa a legjobb idővel kvalifikált a döntőbe, ahová Ugrai Panna nem került be 1:59.63-as idejével. 

Ábrahám a vegyes zónában, miközben beszélgettünk vele, úgy fixírozta e sorok írójának Azahriah-pólóját, hogy felajánlást tettünk: amennyiben csütörtökön megnyeri a 200 m gyors döntőjét, és megússza az olimpiai szintet, akkor addigra kimossuk, és megkapja ajándékba.

Ez komoly? – visította. – Szerintem meglesz holnap az 1:57.26 is!. Nagyon örülök a mostani időmnek, igazából nem is számítottam rá.

A 200 méter férfi hát döntőjében a két magyar közül Kovács Benedeknek ment jobban, negyedik lett 1:56.13 perces idővel, Telegdy Ádám 2:01.30-cal nyolcadiknak ért célba, de nem szomorkodott, mert Kós Hubert mögött ő a második magyar, aki megy az olimpiára, ugyanis korábbról jobb ideje van, mint Kovácsnak… Győzött az ukrán Olekszandr Zseltjakov, aki az utolsó tempójával lenyúlta a végig vezető görög Aposztolosz Sziszkoszt.

Németh Nándor 2024. június 18-án

Németh Nándor 2024. június 18-án

Fotó: Derencsényi István / MTI

Popovici a király, Németh a trónörökös?

A királyszám, a férfi 100 méter gyors királyi időeredményt hozott. A román David Popovici, a két évvel ezelőtti, budapesti világbajnok, exvilágcsúcstartó 46.88 másodperccel győzött, ez alig két századdal gyengébb a saját korábbi világcsúcsánál, és 8 századdal a kínai Pan Csen-lo 46.80 mp-es világcsúcsánál!

De minket sokkal jobban érdekelt Németh Nándor, aki féltávnál vezetett, és bár a végén Popovici megelőzte, az ideje fantasztikus, a 47.49 mp csak két századdal marad el az országos csúcsától. Milák 48.41 mp-cel hatodik lett. 

Az edzéseredményeim alapján nem számítottam ilyen időre, sokat betegeskedtem, szóval, meglepett, hogy ilyen jól ment. A világbajnokságon bronzérmes voltam, most egy ezüst, aztán majd az olimpia… Mindenesetre megpróbálom, rámegyek az aranyra, aztán meglátjuk, mi lesz belőle – mondta Németh.

Popovici, aki régi ismerősünk, először lement a vegyes zónából edzőjéhez, Adrian Radulescuhoz, aki vért vett versenyzője ujjából, hogy megmérje a laktátszintjét. Aztán persze Popovici […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/parizs/2024/06/19/uszas-oszo-eb-europa-bajnoksag-abraham-minnabelgrad-2024-milak-kristof-nemeth-nandor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Babosék párosa három játszmában nyert, elődöntőbe jutott a budapesti tenisztornán

A szerdai játéknap utolsó találkozója volt a Római Teniszakadémián Babos Tímea és Ellen Perez párosának …