2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Sport / „Megöllek, te ribanc!” – elkezdődött Szilágyi Liliánáék pere

Hirdetés

„Megöllek, te ribanc!” – elkezdődött Szilágyi Liliánáék pere

Az Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, Szilágyi Liliána decemberben, az Elviszlek magammal című műsorban beszélt először azokról a testi és lelki borzalmakról, amelyek őt, édesanyját és húgát érték a korábbi olimpikon úszó édesapja által. 

Szilágyi később több interjúban és saját Instagram-oldalán is beszélt a bántalmazás hatásairól – mint fogalmazott, mindezt azért tette, hogy saját tragikus sorsán keresztül segíteni tudjon mindazoknak, akik hasonló cipőben járnak, járhatnak és hasonló bántalmazás áldozatai lehetnek kiállni önmagukért.

Sajtóhírek szerint az apa már a botrány kezdetekor jelezte, hogy jogi útra tereli az ügyet. A felek között még június elején lett volna egy békéltetőtárgyalás, ám itt nem jutottak dűlőre, Szilágyi Liliána kijelentette, nem akar és nem is fog békülni, így a peres eljárás elkerülhetetlen.

Az egyébként ügyvédként dolgozó, így a jogi térben kifejezetten rutinosan mozgó édesapa becsületsértés miatt fogta perbe lányát. A nyári bírósági szünetet követően péntek délután a Budapesti II. és III. kerületi bíróság épületében meg is kezdődött a tárgyalás a két főszereplő meghallgatásával.

Hirdetés

Az önmagát képviselő felperes a meghallgatás elején kérvényezte zárt tárgyalás elrendelését, ám ezt a felek érveinek meghallgatása után dr. Fülöp Natasa bíró elutasította. A felperes ezzel együtt nem adott lehetőséget arra, hogy a helyszínen megjelent újságírók és fotósok felismerhető módon szerepeltessék tudósításaikban.

A peranyag ismertetése után egyértelművé vált, amit eddig is sejteni lehetett, azaz, hogy elhúzódó ügy áll a felek előtt: a bírónő jelezte, a peranyag több része is közvádas, emiatt kiskorú veszélyeztetése és életellenes cselekedetek miatt feljelentést tesz majd a Szilágyi Liliána kárára korábbi állításai alapján elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt. Ebből következően azt is megjegyezte, ha ebből a feljelentésből nyomozás, majd per indul, jelen rágalmazási pert felfüggeszti, egészen addig, amíg a rendőrségi vizsgálat eredményre nem jut. Okfejtése szerint az így indítandó eljárás kivizsgálása önmagában választ kell adjon arra, a sportoló állításai jogosak voltak-e vagy sem, így pedig megalapozott lehet-e az apa rágalmazási keresete.

„A különböző fórumokon elhangzott állítások csak nagyon apró részletei a valóságnak” ­– jelentette ki Szilágyi Liliána, miután vállalta, hogy vallomást tesz a bíróság előtt az asztalra kihelyezett naplójára pillantva. Ügyvédje mindezt azzal egészítette ki, védence a korábbi nyilatkozataiban igyekezett azokra az emlékeire és élményeire fókuszálni, amelyeket akár közvetve, tanúk segítségével, de bizonyítani tud.

A felperes, Sz. Zoltán

A felperes, Sz. Zoltán

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Az ifjúsági olimpiai bajnok többször is elsírta magát, könnyekkel küszködve idézte fel, az első konkrét emléke két-három éves korából való, ami a lelki és fizikai abúzus köréhez köthető: ez az emlék egy családi veszekedésről szól, ahol gyermekfejjel igyekezett édesanyja védelmére kelni. „Emlékszem még, hogy anyám rengeteget sír, rengeteget tart az ölében és mondja, majd meg fogja oldani. Arra emlékszem, hogy nagyon sokszor félek, akkor még nem tudtam, mitől félek, és ez az érzelmi történet azóta is végigkíséri az életemet.”

Meztelen mérlegelés

„2005-ben elkezdte vizsgálgatni, nőiességemben változom-e, nő-e a cicim vagy a szeméremszőrzetem… Ránézett, kommentálta, volt, hogy megfogta, de ez már inkább a későbbiekben volt” – felelte a bírónő pontosítást kérő közbevetésére. Lealacsonyító, megalázó, fájdalmas – ezekkel a jelzőkkel illette emlékeit, felidézve, hogy gyermekkorában, amikor ritmikus gimnasztikázott, édesapja hétről hétre meztelenre vetkőztetve állította mérlegre, a súlyát ellenőrizve, testét tetőtől talpig végigelemezve, hol kellene még változnia, honnan fogyhatna. „Emlékeim szerint nagyon sokszor jeleztem neki, hogy nem akarom, hogy ezt csinálja” – mondta.

Az úszó elmondása szerint fizikai bántalmazást ritkábban szenvedett el, annál többször kellett végignéznie azt, ahogy édesapja édesanyját bántalmazza. „Hajtépés. Ökölütés. Hasba rúgás. Fojtogatás. Falra feltolás” – sorolta érezhetően újra meg újra elcsukló hangon.

Amikor Gerda (2003-ban született, még most is édesapjuknál élő húga – a szerk.) megszületett, megfogadtam, hogy mindent megfogok tenni azért, hogy ne érje bántalom. Hétéves voltam, és erőmhöz mérten mindent megtettem azért, hogy ne lássa, ne hallja, hogy a családunkban mi van. Annyi szerencsém volt, hogy ekkor kezdtem úszni, és édesapám figyelme annyira nem terjedt ki Gerdára. Bármikor, amikor veszekedés vagy tettlegesség volt, én megfogtam és elvittem olyan messzire, amennyire csak tudtam a lakáson belül. Feltettem a fejére egy fülhallgatót, elvontam a figyelmét, babáztam vele. Viszonylag sikeresen. Amit azért bánok most, mert nem lát tisztán a húgom, és rettenetesen sajnálom, hogy ilyen helyzetben van

– mondta arról, szándéka ellenére is segíthette azt, hogy édesapja jelenleg nagyobb befolyással lehet a testvérére, mint őrá tudott lenni.

Azt állította, apja többször is tudatosan megpróbálta ellennevelni anyai ági nagyszüleivel szemben. El is tiltotta tőlük, gyakorta becsmérelve a rokonait, kétszeres olimpiai bajnok nagyapját, Gyarmati Dezsőt jellemezve például: „Ávós b*zi besúgó, illetve a nagymamám egy román büdös kurva. Mindent, amit elértek, azért érték el, mert jól helyezkedtek. Ennek ellenére nagyapám rengeteget segített neki, hogy béke legyen otthon” – idézte fel.

MG 6550

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Szilágyi Liliána azt is elmesélte, a 2009-es EYOF-bronzérem után sem volt elégedett az édesapja, aki ekkorra rákapott arra, hogy ne a lányt, hanem az édesanyját bántalmazza, úgy, hogy azt Liliánának is végig kell néznie. „Az oka az volt, hogy fürdőruhában ne látszódjon rajtam” – tette hozzá, aki azt vallotta, rendszeres volt, hogy egy-egy gyengébbnek ítélt úszóteljesítménye miatt ilyen büntetésben részesült.

Testvére is a terror eszközévé válhatott

„Apámnak sok olyan megélése lehetett nagyon fiatalon, amitől ilyen lett – és ez nem felmentés –, szüksége lett volna segítségre nagyon fiatal korától kezdve. Szerintem sokszor ő sem értette, mit miért csinál.”

2009-ben jött meg az első menzesze, amit rosszul élt meg, mert édesapja már jó előre sokszor kifejezte, ez „kurválkodásra való indok”, emiatt aztán próbálta titokban tartani, hogy már menstruál. „Apám, emlékeim szerint, az első menstruációmból mintát vett vattával és eltette. S ez nagyon furcsa volt. (…) Nem tudom pontosan az idejét ennek, apám és anyám nem aludtak együtt, viszont én együtt aludtam apámmal viszonylag idős koromig.

Van egy olyan emlékem, ahol bejön a szobába, mindig átkarol, kiskifli–nagykiflibe fektet engem, és volt olyan, hogy arra keltem fel, hogy a megmerevedett nemi szerve hozzám nyomódik.

Azt a bírónő kérdésére sem tudta megmondani, hogy édesapja ébren volt-e ekkor, vagy aludt. „Nem mertem megmozdulni sem.”

„Egész kiskoromtól kezdve mondta, hogy neki nehéz, hogy szép vagyok, mert neki kell megvédenie a többi férfitól, akik biztos meg akarnak erőszakolni. Később, amikor már 15-16 éves voltam, volt egy liftes jelenet, magassarkúban voltam és ki voltam kenve, ketten voltunk a liftben megsimogatta az arcom és azt mondta, ha most egyidősek lennénk, szerelmes lenne. Azt éreztem, apám össze van zavarva. Azt gondolom, hogy vonzódott hozzám, amit nem tudott kezelni” – felelte a kérdésre, volt-e olyan […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/uszas/2022/09/16/sz-zoltan-szilagyi-liliana-per/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rangos elismerésben részesült Schmitt Pál

Rangos elismerésben részesült Schmitt Pál

A rangos elismerést távollétében a szervezet 42. szemináriumán a görögországi Olümpiában Bartha Csaba, a Magyar …