2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Meglepetés meglepetés hátán: Szlovákia ellen a világ legjobb karmestere is tehetetlen volt

Hirdetés

Meglepetés meglepetés hátán: Szlovákia ellen a világ legjobb karmestere is tehetetlen volt

„Ha egészséges, nincs nála jobb karmester a világon. Bármelyik válogatottban bérelt helye lenne.”

Ezt nem én, hanem az egyik belga szurkoló jelentette ki fennhangon Kevin De Bruynéről miközben az S-Bahnunk a frankfurti fejpályaudvarról a hétfő délutáni mérkőzés helyszíne, az 51 500 néző befogadására alkalmas Frankfurt Aréna felé zakatolt. 

A mérkőzésre vonuló belga tábor tagjaiba teljesen spontán botlottam bele a központi vasútállomáson, ahol a német utazóközönség egyszer csak arra kaphatta fel a fejét, éktelen éneklés és kiabálás tölti be a teret, amint többtucat rendőr felvezetésével az egyik főkapun keresztül elkezdtek bevonulni, majd a 19-es vágány felé özönleni a többségében vörösbe öltözött (néhol vörösre is mázolt arcú és apró szarvacskákat is viselő – elvégre a Manchester Unitedhoz hasonlóan az ő becenevük is „vörös ördögök”) emberek. Én pedig gondoltam, mi baj lehet, ha két rendőr között beslisszolok a tömegbe, elvégre ők csak tudják, mi a legbiztosabb út a helyszínre… Arról már nem is beszélve, hogy a rendezők által hangoztatott szlogen szerint a futball egységet és kapcsolatot teremt az emberek között, itt volt hát az ideje, hogy első kézből gyűjtsek tapasztalatot a belga labdarúgásról és De Bruynéék fanatikusairól.

Egy klasszis maradt az aranygenerációból 

Beszélgettünk az állítólagos aranygenerációról, amelynek szerintük igazán a 2018-as vb-n volt reális esélye legalább egy döntőt játszani, emiatt aztán mai napig keserű szájízzel idézik fel a Franciaország ellen 1–0-ra elvesztett elődöntőt.

Hirdetés

Sem előtte, sem utána nem állt össze annyira egységes csapat, amelyben ráadásul sorjáztak a posztjukon világklasszisnak számító játékosok: a kapuban Thibaut Courtois, a védelemben Vincent Kompany, a középpályás Kevin De Bruyne és Eden Hazard, a csatársorban pedig Romelu Lukaku. Mára ezen játékosok egy része kiöregedett, másik elhalványult, vagy épp sérüléssel küzdött a közelmúltban. Mellettük pedig a drukkerek leírása szerint inkább sztárocskáik vannak, mint igazi klasszisaik: Jérémy Doku, Leandro Trossard, Timothy Castagne is kiváló futballista, de arra azért nem lehet esetükben számítani, hogy egyszemélyben megnyerjenek egy meccset a belgáknak, akkor is, ha csapat szinten nem megy az adott napon. 

Ilyen játékos egyedül De Bruyne maradt a keretben az elmondásuk szerint. Direkt visszakérdeztem Lukakura. Csupán elfelejtették-e említeni, vagy valóban nem tartják már olyan jó csatárnak? Mire az a válasz jött, nézzem csak meg, mire ment a Rómában, főleg a 2024-es naptári évben. (Megnéztem: tizenhét bajnokin mindössze négy gól jött össze a belga tanknak, ami valóban ritka pocsék gól/perc mutatót eredményez a pályafutása korábbi szakaszaival összevetve.)

A meccs kezdete előtt még azt gondoltam, a belgák érzésre egészen reálisan nézik a dolgokat: a favoritnak kikiáltott Anglia, Franciaország páros alá, valahová a németekkel, a portugálokkal, a spanyolokkal és az olaszokkal egy szintre, minimálisan talán a generációváltáson átesett hollandok fölé pozícionálják válogatottjukat. Amolyan 5-6. erőként a kontinenstornán. 

Taking over Frankfurt. ???????????? #EURO2024 pic.twitter.com/OvxPZI1OX9

— Belgian Red Devils (@BelRedDevils) June 17, 2024

Ezek után már meg sem lepődtem azon, hogy a stadionban is De Bruyne kapta messze a legnagyobb ovációt. Direkt figyeltem: őt még a szlovákok többsége is megtapsolta – ugyanezt nem mondhatom el a belga kerettagok többségéről. 

Kezdés előtt a belgák amúgy jóval tovább kinn maradtak, kihasználva az utolsó pillanatokat is a bemelegítésre. Már rég kiírták a központi eredményjelzőre, hogy lejárt az erre szánt idő, amikor a Manchester City klasszisa még nekiállt egy sor szabadrúgást és beadást elgyakorolni. Hiába, talán ez a hozzáállás is tette őt a világ – a belgák szerint mindenképpen – egyik legjobb futballistájává mostanra. 

Lukaku bizonyít – a szurkolók igazát

A másik oldalon Szlovákia immár a nemzeti ikon Marek Hamsík nélkül készült arra, hogy önálló története harmadik Eb-szereplésén valahogy továbbverekedje magát a csoportjából. Abból a csoportból, amely a németországi torna eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatta már hétfőn azzal, hogy Románia 3–0-ra kiütötte az előzetesen esélyesebbnek vélt Ukrajnát a másik párharcban. A remélt siker egyik fő letéteményesét ezúttal nem a pályán, hanem a kispadon kellett keresni: az északi szomszédainkat irányító Francesco Calzonát – aki tavasszal a Napolit irányította beugrósként az olasz élvonalban – a szakírók többsége egyértelműen magasabb polcra helyezi, mint az általa edzett válogatottat. A honfitárs, Domenico Tedesco elleni taktikai csatában akár ezt is bizonyíthatta… 

Bár érzésre a városban belgából lehetett többet látni, a stadionban egészen kiegyenlítettnek tűnt a szurkolói létszám. Minimálisan talán a szlovákok felé billent a mérleg nyelve, ám kezdéskor így is a sem ők érződtek a hangosabbnak.  

Lukaku már a harmadik percben tanújelét adta annak, miért nem sorolják a belga drukkerek sem a világklasszisok közé napjainkban: Doku jobb oldali elfutása, majd De Bruyne közbeszúrása után öt méterről a kiszolgáltatott helyzetben a vonalon álló Martin Dúbravkába lőtte a labdát. Mint kiderült, lesen sem volt, azaz, ha picit tudja helyezni a lövést, máris megszerezhette volna a vezetést a vörös-feketéknek. Két perccel később ismét a 191 centis csatár volt a főszereplő, ziccerben hosszan tolva el a labdát a kimozduló kapus mellett, így az érkező Trossard-nak már nem maradt esélye éles szögből azonnal az üres kapu felé tekerni azt.

A szlovák Ondrej Duda és a belga Leandro Trossard küzd a labdáért 2024. június 17-én Frankfurtban

A szlovák Ondrej Duda és a belga Leandro Trossard küzd a labdáért 2024. június 17-én Frankfurtban

Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

A kihagyott helyzeteket gyorsan megbosszulta az első percekben csakis a kontralehetőségre váró Szlovákia: a 7. percben Ivan Schranz sarkazta a második hullámban érkező veterán, a 37 esztendős Juraj Kucka elé a labdát, az ő lövését Koen Casteels még bravúrral védte, de a kipattanónál Schranz ismétlésével már nem tudott mit kezdeni (0–1). 

A meccs alakulása rögvest meghozta a szlovákok hangját a lelátón is. A belga drukkerek lelkét érezhetően megülte a korán kapott gól, és érzésre valamelyest a játékosaikét is. Tedesco a fiai […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/eb/2024/06/17/e-csoport-belgium-szlovakia-frankfurt-helyszini-beszamolo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gulácsi Péter a Nemzeti Kézilabda Akadémián edz

A NEKA csütörtökön a közösségi oldalán számolt be róla, hogy Gulácsi a Balatonnál tölt néhány …