2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Meghalt Soponyai Géza, a balatoni vitorlázás egyik legjelesebb alakja

Hirdetés

Meghalt Soponyai Géza, a balatoni vitorlázás egyik legjelesebb alakja

Hétfőn hajnalban, 70 éves korában meghalt Soponyai Géza – vagy ahogy a vitorlázás szerelmesei hívták, Sopi –, a Balaton és a balatoni vitorlázás meghatározó személyisége. A sportmúltja és hajóépítő munkája miatt sokak számára volt példakép, megújuló és alkalmazkodóképessége ösztönzött másokat. Soponyai nélkül szegényebb lenne a balatoni nagyhajós versenyzés, ennek képviselőjeként több kiválóan működő versenyosztályt szervezett és alapított. Fantasztikus hajói nemcsak másoknak hoztak sportsikereket, hanem ő maga is sokszor vehetett át versenykupákat, érmeket sikeres eredményeiért – tudatta sajtófőnöke szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Soponyai Géza 12 éves korában a Csepel SC evezős szakosztályában kezdte sportpályafutását, ahol egy életre elköteleződött a vizes sportok iránt. Az 1970-es években szörfgyártással, kölcsönzéssel, oktatással foglalkozott, a windsurf sport élvonalába került, bajnoki címet is nyert.

1985-ben barátjával közösen építették az első vitorláshajót üvegszálas műanyagból.

Hirdetés

Hajógyártóként és osztálykapitányként az első igazi nagy sikere a balatoni 50-es cirkáló nagy versenyosztállyá fejlesztése volt, amely a mai napig az egyik legnépesebb és legaktívabb versenyosztály a Balatonon. Az évek alatt saját brandet hozott létre, és a Nautic Boat sorra építette a versenyhajókat, a NAU 311-es, NAU 330-as és NAU 220-as Hornet modelleket.

Az állandó megújulás és fejlesztés reményében 2009-ben Hunor fiával együtt megépítette az első NAU 370 RUN-t, amely hajók azóta a Nautic Boat zászlóshajóivá váltak. Ez lett a legizgalmasabb jachtos versenyosztály, amely a vitorlázók számára ma is példaértékű a Balatonon. Néhány évvel ezelőtt újabb vitorlást épített, a legújabb […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/05/06/soponyai-geza-meghalt-elhunyt-vitorlazas-hajoepites-balaton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ilyen az igazi rangadó: végletekig kiélezett csata után ismét a Veszprém nyerte a Magyar Kupát

Ami az egymás elleni összecsapásokat illeti: az idei szezonban a Szegednek nem sikerült még meglepnie a …