2023. április 2., vasárnapMa Áron napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.02. Áron Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Meghalt Anna Czerwinska

Hirdetés

Meghalt Anna Czerwinska

73 éves korában meghalt a világhírű lengyel hegymászó,  Anna Czerwinska – jelentették a lengyel újságok a Himálajai Hegymászó Alapítványra hivatkozva. Összesen hat nyolcezres csúcs megmászása fűződik a nevéhez: járt – második lengyel nőként – a Mount Everesten, a Lhotsén, a Nanga Parbaton, a Cho Oyun, Gasherbrum II-n és a Makalu tetején is. 

Wanda Rutkiewicz után ő volt a második lengyel nő, akinek sikerült megmásznia a világ legmagasabb csúcsát. Akkoriban ő volt a legidősebb nő, aki feljutott az Everestre. 

Ezt, a 2000-ben történt mászását szinte minden interjúban felidézte:

Felveszem a maszkomat és megyek. Messze magam előtt egy sor lámpát látok. Végre eláll a szél. Az éjszaka gyönyörű, a hold világítja meg az utamat. Kicserélem a lemerülő elemet a fejlámpában, mert attól tartok, hogy az egyik sziklaképződmény eltakarja a holdfényt. Meghajlítom a vezetékeket, behelyezem a nagy téglalap alakú elemet, meghajlítom a vezetékeket, ráteszem a fedelet, mindezt nagy pontossággal, lehetetlen, hogy az ujjak minden másodpercben elzsibbadjanak. Egy fénynyaláb megvilágítja az ellenséges vadont és megvigasztal.

Hirdetés

Hajnali öt óra van. Megjelenik a nap első fénye. Az Erkélyen vagyok (8400 méter), ahogy az Everest gerincének ezt a ellaposodó részét hívjuk. Egyedül megyek. Pasang és Saeed, valamint a kísérő serpa Tsang Dordzse mögött. 20 km távolságból látom a hatalmas Makalu-hegységet, és egy pillanatra lenyűgözött. Megígérem magamnak, hogy egyszer megpróbálok feljutni.

Érzem az első élesebb széllökést, ahogy felmegyek a déli csúcsra (8750 m). 8:30 van. Kifogy az oxigénem. Az általam használt üveg majdnem üres, bár még félig tele kell lennie. Az egyik serpa biztosan használta éjszaka. Mit kellene tennem? Az áramlási sebességet percenként fél literre tudom beállítani. Ez a minimum, ettől kicsit jobban […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2023/02/01/meghalt-anna-czerwinska/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Győr kiütötte a Fradit, gyakorlatilag megnyerte a bajnokságot

A Győr kiütötte a Fradit, gyakorlatilag megnyerte a bajnokságot

A Ferencvároshoz hasonlóan Bajnokok Ligája-negyeddöntős hazaiak keretéből Kari Brattset, Jelena Despotovic, Veronica Kristiansen és Silje …