2021. január 28., csütörtökMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Angol labdarúgás / Marcus Rashford, 2020 legönzetlenebb futballistája

Hirdetés

Marcus Rashford, 2020 legönzetlenebb futballistája


„A példád miatt segítek másoknak, arra ösztönzöl, hogy jobb emberré váljak”
– írta levelében Marcus Rashfordnak, a Manchester United támadójának a hétéves Jack. A Tottenham fiatal szurkolója írását hivatalos Twitter-oldalán osztotta meg a labdarúgó. Bejegyzésében leszögezte, ebből is látszik, mégiscsak a kedvesség mozgatja a világot…

Jack mellett sokan megszerették az angolok üdvöskéjét, aki közösségi oldalán folytatott tavaszi kampányában kérte, hogy az iskolák zárva tartása miatt a rászorulóknak járó ételutalvány érvényességét hosszabbítsák meg a nyári szünetre (és használhassák a távoktatás idején is). Az óriási médiafigyelmet kapó akció hatására Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnök kötélnek állt, és támogatta a programot. Ám ne szaladjunk ennyire előre!

A Manchester United futballistája a koronavírus-járvány első hulláma alatt szövetkezett a FareShare nevű jótékonysági szervezettel, az összefogás eredményeként nélkülöző gyerekek és családjaik asztalára került étel.

„Ha a koronavírus-járvány tíz-tizenöt évvel ezelőtt szedte volna áldozatait, gyermekként engem is érintett volna  – nyilatkozta a manchesteri együttes 23 esztendős játékosa. – Már nyolcévesen láttam, anyának mekkora problémát jelent a nélkülözés, de azt is érzékeltem, mi mindent megtesz azért, hogy ne vegyem ezt észre. Ha egyetlen mód van arra, hogy segítsek felnőtteken és különösen a gyerekeken, akkor meg kell próbálnom. Még sok a tennivaló a gyermekszegénység elleni harcban, de idén bizonyítottuk, ha összefogunk, semmi sem lehetetlen.”

Eredetileg a Manchester körzetében élő mintegy 400 gyerek étkeztetésében segédkezett, de rádöbbent, háta mögött a média és a szurkolók támogatásával még többre képes. Június elején nyílt levélben fordult a brit parlamenti képviselőkhöz és Boris Johnson kormányfőhöz, s felhívta a figyelmet a gyerekszegénység elleni küzdelem fontosságára. Noha Nagy-Britannia a világ egyik leggazdagabb országa, minden tizedik háztartásban élő fia­tal nélkülözni kénytelen. Rashford közbenjárásának köszönhetően a brit kormány a költségvetésből száztízmillió fontot biztosított a szegény gyerekek nyári étkeztetésére. A problémák október 28-án kezdődtek, amikor a parlament leszavazta a kampány további támogatását. Ezzel párhuzamosan az angol válogatott csatára petíciót hozott nyilvánosságra, és több mint egymillió aláírást sikerült összegyűjtenie. Indítványozta, hogy jövő húsvétig hosszabbítsák meg az iskolákban az ingyenes étkeztetést. A Brit Munkáspárt kiállt a nemes ügy mellett, ám a konzervatív többség lesöpörte a javaslatot. Október végén több étterem, üzlet és magánvállalkozó biztosította a játékost a támogatásáról. Árulkodó, hogy a Manchester United két riválisa, a Liverpool és Leeds United is beszállt a küzdelembe.

Hirdetés

 A KIRÁLYNŐ IS KITÜNTETTE
 Állhatatos munkájáért elismerésben is részesült Marcus Rashford, a nyáron a Manchesteri Egyetemtől kapott díszdoktori címet. Majd miután Anglia egy emberként támogatta a 23 esztendős csatárt, II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom rendjének tagja (Member of the Order of the British Empire, MBE) címmel tüntette ki. Rashford a brit Vogue magazin szeptemberi címlapjára is felkerült. A lap inspiráló személyiségekről írt, a Manchester United csatára a modell Adwoa Aboah társaságában látható, aki a mentális egészség fenntartásáért kampányol hosszú ideje.

„Szomorúan látom, hogy a fiatal generáció mennyire szenved – fogalmazott Liam Cooper, a Leeds United csapatkapitánya a The Guardiannek. – Egyetlen gyereknek sem szabadna korgó gyomorral álomra hajtania a fejét, ezért egy percig nem gondolkodtam, amikor olvastam Marcus tervéről. Elképesztő munkát fektetett a kampányába, csak a legnagyobb tisztelettel lehet róla beszélni. Kiváló példaképe a fiataloknak a pályán és azon kívül is.”

Az összefogás hatására a brit kormány – a tavasszal történtekhez hasonlóan – novemberben is megváltoztatta döntését, és támogatásáról biztosította a rászorulókat. Mit jelent ez a számokban? A kormány százhetvenmillió fontos alapot hozott létre, amelynek nyolcvan százalékát élelmiszerre kell költeni december és jövő március között. Az étkezési program kétszázhúszmillió fontos csomaggal bővül, amely fedezi az iskolások ellátását 2021 végéig.

Marcus Rashford szerepvállalása valós párbeszédet indított el Angliában, erőfeszítéseinek köszönhetően 1.7 millió gyerek életét tette könnyebbé. Önzetlen kampányával bizonyította, a kedvesség mozgatja a világot.

 CIPŐSDOBOZOK ÉS KÖNYVEK
Tavaly decemberben is kitett magáért Marcus Rashford, akkor hajléktalanoknak próbált segíteni adománygyűjtő cipősdobozokkal. Az adakozók a példáját követve ruhákat és tisztálkodószereket ajánlottak fel a nélkülözőknek. A Manchester United támadója komolyan vette a feladatát, 300 cipősdobozt töltött meg értékes ajándékkal.
Idén novemberben pedig az olvasás fontosságára hívta fel a fiatalok figyelmét. A Macmillan Children’s Books (MCB) nevű céggel azon dolgozik, hogy helyzetbe hozza a sanyarú sorsú gyerekeket a művelődés különböző területein. A 23 éves labdarúgó a The Athleticnek elárulta, fiatalon kevés lehetősége volt a könyvek bújására, mivel családjának csupán az asztalra kerülő ételre jutott pénze (jószerével arra is alig). Az MCB elsősorban a sérülékeny csoportok, valamint a rászoruló családok gyerekeire fókuszál, és a Manchester United üdvöskéje lenne az első kiadás főszereplője (a képes szépirodalmi mű 2021 májusában jelenik meg). A könyv minden fejezete a futballsztár életéből vett történettel kezdődik, és tanmeseként szolgálna az oktatás fontosságáról, a pozitív gondolkodásról és a kultúra megismeréséről. Ezzel még nincs vége! A labdarúgó közreműködésével újabb két regény jelenik meg 2021-ben és 2022-ben, valamint a következő esztendőben a Marcus Rashford Könyvklub is útjára indul, amely az olvasóközönség minden korosztályának javasol érdekes olvasmányokat.

 
(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2020. december 19-i lapszámában jelent meg.)

 

Forrás:
http://www.nemzetisport.hu/angol_labdarugas/marcus-rashford-2020-legonzetlenebb-futballistaja-2801991

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ausztrália is tervezi olimpikonok beoltását

Ausztrália is tervezi olimpikonok beoltását

Jelezte, hogy megkapták az illetékes csoport ajánlását, amely szerint az oltási tervbe beleférnek az olimpikonok …