2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Angol labdarúgás / Már karácsonykor a feltámadásra fókuszálnak: Eddie Howe és a Newcastle

Hirdetés

Már karácsonykor a feltámadásra fókuszálnak: Eddie Howe és a Newcastle

 

Tudja ön, hogy hányszor fordult elő a Newcastle Uniteddel, hogy kieső helyen töltse a karácsonyt a Premier League-ben?

Egészen eddig az idényig egyszer sem.

S persze mondhatjuk, hogy még fél távhoz sem értünk az angol élvonal 2021–2022-es kiírásában. Hogy olyan ez, mint a tanév közepén, a félévi bizonyítványba beírt elégtelen kémiából – a végén még bőven lehet egy erős hármas. És így vállalható teljesítmény – a „szarkák” esetében viszonylag kényelmes bennmaradás. Ezt erősíti az a tény is, hogy a Newcastle-nek elég lehet egyetlen győzelem is ahhoz, hogy pikk-pakk háta mögött hagyja a kiesőzónát (még ha riválisai kevesebb meccset is játszottak). De attól még a pillanatnyi helyzet közel sem biztató. Főleg úgy nem, hogy a 19. forduló egyetlen, nem a Boxing Dayre, azaz december 26-ára eső mérkőzésén a top négybe vágyó Manchester Unitedet fogadja Eddie Howe együttese.

Hirdetés

S főleg nem annak tükrében, hogy Európa – s talán az egész világ – leggazdagabb klubjáról beszélünk. Igaz, ez az állapot új keletű: az új, keleti tőke hivatalosan október 7-ével, a szaúdi állami befektetési alap (PIF) 80 százalékos tulajdonrész-vásárlásával érkezett meg a csapat mögé.

EDDIE HOWE SZÍNRE LÉP

Az új tulajdonosi kör nem sokat teketóriázott, mindössze 13 nappal a klub felvásárlása után, a Tottenham elleni 3–2-es vereséget követően menesztették Steve Bruce-t a menedzseri székből. A 60 éves angol tréner sorsa alighanem az új befektetők érkezése nélkül is megpecsételődött volna rövid időn belül. A csapat nyolc fordulót követően a tabella 19. helyén állt nyeretlenül, s nehéz volt olyan játékelemet találni, amelyben ne tartozott volna a sereghajtók közé. A helyzete kilátástalanságát talán a PPDA-mutatója jellemezte a legjobban – ez a szám mutatja meg, hogy egy együttes átlagosan hány passzt enged az ellenfeleinek támadásépítés közben, mielőtt meg tudná akasztani a folyamatot. 22.6-tal a „szarkáké” volt messze a leggyengébb mutató – az akkor 19. Arsenalé 17.2 volt. A Newcastle kezdte a második legmélyebben a védekező akcióit, átlagosan 37.5 méterre a kapujától találkozott a labdás ellenféllel, a labdaszerzési kísérleteinek pedig csupán a 9 százaléka esett a támadóharmadba, miközben a ligaátlag 17.2 százalék volt (a Newastle-é az előző idényben pedig 18.9). A mutatóban legjobb Manchester City 29 százalékon állt ekkor.

A gárda irányítását ideiglenesen a nyári Eb-n még az angol labdarúgó-válogatott szakmai stábjában dolgozó Graeme Jones vette át, aki a neki jutó három meccsen (Brighton, Chelsea, Crystal Palace) ugyan szerzett két pontot, de csodát tenni nem tudott – a Newcastle továbbra is pocsék mutatókkal a 19. helyen állt, amikor bejelentették a több mint egy éve parlagon heverő Eddie Howe menedzseri kinevezését.

A 44 éves Howe legutóbb a Bournemouth kispadján ült, egész edzői karrierjében csupán két klubnál, 2008 és 2011, valamint 2012 és 2020 között a „Cherriesnél”, a kettő közt pedig 86 meccsen át a Burnleynél dolgozott. Karrierjére jellemző volt, hogy rendre meg tudta lepni a nagy csapatokat: taktikai mesterműveként a 2018 januárjában 3–0-ra megnyert, Chelsea elleni bajnokit szokták emlegetni, mottójaként pedig az „egyéni fejlesztés mindenek felett” jellemezhetné (a tökéletes példa erre a hogy, hogy nem most épp Newcastle-ben futballozó Callum Wilson, Ryan Fraser kettős).

Howe Bournemouthjára jellemző volt, hogy igyekezett tartani a labdát, nem beszorulni a térfelére, ezzel együtt többnyire a kontrákból volt eredményes egy érdekes, papíron 4–4–2-es, de a gyakorlatban sokszor inkább 4–4–1–1-nek/4–2–3–1-nek ható hadrenddel, ahol a Wilson (lényegében Howe kezei alatt lett stabil Premier League-játékos) melletti támadó jóval mélyebbről indult. Az már az első meccsek alapján egyértelmű, hogy hasonló rendszerrel próbálkozik a Newcastle-nél is. Ez a csapat szempontjából lényegi változás, mivel Bruce általában három középső védővel és két szárnyvédővel játszatta.

POZITÍV MOMENTUMOK A BRENTFORD ELLEN

Howe ugyan több mint egy éven át nem ült kispadon, mégsem tétlenkedett. Hónapokat töltött el Diego Simeone és az Atlético Madrid elemzésével (fókuszban a kontrajáték hatékonysága és az átmenetek), megfigyelésével, többször is Madridba látogatva, illetve az argentin trénerrel személyesen is találkozva, míg a 2021–2022-es évad elején egy hónapon keresztül Jürgen Klopp (gegenpresszing) munkáját tanulmányozhatta közvetlen közelről Liverpoolban. „Jobb edzőként ülök most itt, mint ültem volna egy évvel ezelőtt” – jelentette ki, amikor megérkezett a St. James Parkba.

 

„Megtanultam már, hogy nem szabad nagyon távolra nézni. Persze kellenek a távlati elképzelések, de a fókuszban mindig a következő meccsnek kell lennie. Hogy mi a célom? Minden héten javulni. Szervezettebbnek lenni, erőszakosabbnak lenni, eredményesebbnek lenni, mint az előző meccsen voltunk. Fejlődnünk kell, és jönni fog a győzelem” – mondta newcastle-i székfoglalójában Howe, aki nagy pechjére az első munkahetén rögvest pozitív koronavírustesztet produkált, így úgy mutatkozott be a csapat kispadján, hogy valójában ott sem volt. Csak két valóban megtartott edzéssel, ezt követően a csapattal és szakmai stábjával videón tartva a kapcsolatot igyekezett bátrabbá, erőszakosabbá, szervezettebbé tenni a csapatot.

A Brentford elleni bajnoki ütközet 3–3-as döntetlent és összességében az addigi idény egyik legélvezetesebb Newcastle-meccsét hozta, amely rögvest több pozitív mutatóval is előállt. A csapat a legtöbb gólszerzési kísérlettel (23), kaput eltaláló lövéssel (9), tizenhatoson belüli lövéssel/fejessel (16), büntetőterületen belülre irányuló passzal (41) és a tizenhatoson belüli labdaérintéssel (37) próbálkozott a 12 forduló alatt. Az idényben mindössze másodszor sikerült 50 százalék feletti labdabirtoklással zárniuk egy mérkőzést (52.2), és a 90 percre összesített helyzetminőség-mutatójuk (xG) a harmadik legmagasabb, 1.72 volt az addig lejátszott találkozóik közül.

Ahogyan az egyik volt Newcastle-játékos a The Athleticnek fogalmazott, „elindultak a káoszból a konstruált káosz irányába”.

AZ ELSŐ HÉT MECCS TAPASZTALATAI

Pozitív momentumok?! – kérdezheti ezen a ponton bárki a tabellára nézve, még akkor is, ha a Burnley legyőzésével a „szarkák” legalább az idénybeli első győzelmükön túl vannak. Ámde a csapat továbbra is utolsó előtti, messze a legtöbb gólt kapta (41), és csupán jobb gólkülönbségével (ami így is a második legrosszabb a ligában, –23) előzi meg a sereghajtó Norwich Cityt.

A Newcastle főbb mutatói azonban egyértelműen azt mutatják, hogy a csapat jóval közelebb került Howe-val a Premier League mezőnyéhez (és a mezőny átlagához), mint amilyen messze Bruce-szal volt. A PPDA-mutatóját már említettük, a klub 17 forduló után is utolsó, ám már közel sincs úgy leszakadva a többiektől (17.3). A többi mutatója is javult védekezésben, jó egy méterrel magasabban találkoznak a játékosok a labdát felhozó ellenféllel, a támadóharmadba eső presszió a 11. fordulóban 11 százalékon állt, most 13.5 százalék fölött van (úgy, hogy a karácsony előtti két meccs, a Liverpool elleni idegenbeli 1–3-as és a Manchester City elleni hazai 0–4-es bajnoki nem épp az átlagjavításról szólt). Howe előtt mind a támadóharmadban megszerzett labdák számában, mind a passzok számában tök utolsók voltak, most előbbiben a 19., utóbbiban a 18. helyen állnak. Megint csak nem eget rengető előrelépés a többi klubhoz képest – de biztató elmozdulás.

Tizenegy meccs után a Newcastle-é volt a legtöbb kapott gól (24, 2.18/meccs), és az ellenfelei hozták össze a második legnagyobb várható gólszámot (xGA). Helyzetminőségük alapján 22.14 találatot kellett volna szerezniük az észak-angliaiak ellen, ami meccsenként 2.01-es átlagot jelent. Az új szakvezetéssel hét meccsen 17 kapott gólnál járnak, ami rosszabb, 2.42-es átlagot jelent, míg az xGA-juk a 11. forduló óta 14.84 (2.17/meccs). Elsőre kicsit sem hízelgő számsor.

A valódi trendekről sokkal tisztább képet kapunk, ha kivesszük a csapat három dobogós, a Chelsea (0–3, még Howe előtt), a Liverpool és a Manchester City elleni meccseit a statisztikákból. Így azt látjuk, hogy Bruce és Jones irányításával 10 meccsen 1.92-es xGA-n (19. hely a ligában) álltak, míg Howe-val öt meccsen már csak 1.65-ös az átlaguk, amely a 14. „legjobb” a 20 élvonalbeli klub közül. Vagyis a Newcastle a jelen helyzetében valódi riválisnak számító ellenfelekkel szemben (az első három az idény első részében jelentősen kiemelkedett a mezőnyből, még akkor is, ha a Chelsea az elmúlt három hétben visszaesést mutat) sokkal jobb teljesítményre képes védekezésben az új menedzser irányítása alatt.

Az előkészületek alapján Newcastle-ben tényleg kiemelt várakozással tekintenek a januári időszakra. A csapat a Celtic és a Reading korábbi sportigazgatóját, Nick Hammondot bízta meg azzal, hogy segítsen a transzfertárgyalásoknál. Hammond döntései kulcsfontosságúak lehetnek, már csak amiatt is, mert a csapatnak továbbra sincs állandó sportigazgatója Lee Charnley novemberi leköszönése óta. Sajtóhírek szerint egyébként nem véletlen a kivárás: a Liverpool sikereiben oroszlánrészt vállaló, a klubtól a 2021–2022-es idény végén már biztosan távozó Michael Edwardst szeretnék szerződtetni a posztra. Edwards érzelmes liverpooli búcsúlevelében azt írta, új kihívásra vágyik – a Tyne-folyó partján biztos találna néhányat. Addig is – ha januárban beválik – Hammond lehet a tűzoltó sportigazgató, aki később speciális feladatkörrel maradhat a klub kötelékében.

A vásárlás mellett a saját tehetségek kinevelése, felkutatása is fontos kérdés, ha a jövőépítésről van szó. A szaúdi befektetők állítólag már a tárgyalás korai szakaszában eldöntötték és megígérték, hogy infrastruktúrájában a csapat teljes edzőközpontja és utánpótlásbázisa megújul. Ehhez pedig a szellemi megújulás is hozzátartozik… Sajtóhírek szerint Howe megbízása az első csapat felkészítése mellett a megfigyelőhálózat átszervezésére is szól. A scoutinghálózat feje, Steve Nickson ugyanakkor egyelőre még a posztján van. Ő és Howe felelnek azért is, hogy egy minden posztra A-, B- és C-opciót tartalmazó, csupa fiatal tehetségből álló listát összeállítsanak. Velük próbálnák meg feltölteni az utánpótlást, abban a reményben, hogy januárban akár 6-8 fiatalt is megszerezhetnek, akik közül rövid időn belül többen kopogtathatnak az első csapat kapuján is.

Ez viszont önmagában még mindig nem elég: azonnali erősítések szükségesek. Az angol sajtóban többször végigvették a témát, és a legtöbb cikk és szakértő arra jutott, hogy két középső védő és egy szűrő középpályás mindenképpen kellene a Newcastle helyzetének stabilizálásához. A sérülések miatt viszont egy szélső védőt, lehetőleg olyat, aki jobbra és balra is be tud szállni, valamint egy Wilson mellé játékstílusban jól illeszkedő csatárt/árnyékéket is emlegetnek a klubbal kapcsolatban. A televíziós szakértőként és a The Athletic szerzőjeként is dolgozó Alan Shearer még tovább ment: hat új játékost, egy komplett védősort (négy ember), egy középső középpályást és egy új kapust kívánt egykori klubjának…

A védelembe a 37-szeres német válogatott Niklas Süle lehet a húzónév (2022 nyarán jár le a szerződése Münchenben, és sajtóhírek szerint már jelezte a bajor klubvezetőségnek, hosszabbítani nem szeretne, így januárban nyomott áron valóban piacra dobhatják), szélre Kieran Trippiert (az Atléticónál szóló szerződése vége: 2023. június) emlegetik. Trippier megszerzésében Howe személye is sokat számíthat: Burnleyben egykor ő adott neki lehetőséget.

S ha már Burnley… Erős húzás lenne a kiesés elleni harcban közvetlen riválisnak számító csapat „lerablása” – sajtóhírek szerint James Tarkowski és Ben Mee párosát egy az egyben vásárolnák meg a „szarkák”. Ötven-ötvenes középpályásként a Juventustól elvágyódó Aaron Ramseyt emlegetik. Míg a Manchester Unitedben ismét csak peremre szoruló Jesse Lingard hozhatna némi pluszkreativitást előre (korábbi meccsei alapján akár a Wilson mögötti összekötőember is lehetne). Szintén erre a posztra emlegetik a volt watfordi és manchesteri Odion Ighalót.

A szaúdi pénz azonban csak egy dolog, a Newcastle-nek meg kell birkóznia azzal a ténnyel, hogy a komolyabb erősítést jelentő játékosok jelentős pluszfizetés mellett sem biztos, hogy megkockáztatnák, hogy fél év múlva csupán az angol másodosztályban kergessék a labdát. Arról nem is beszélve, hogy a játékosok számára az Egyesült Királyságon belül aligha Észak-Anglia a legvonzóbb célpont.

A PREMIER LEAGUE ÁLLÁSA
1. Manchester City18142244–9+35 44
2. Liverpool18125150–15+35 41
3. Chelsea18115239–12+27 38
4. Arsenal18102627–23+4 32
5. West Ham1784528–21+7 28
6. Manchester United1683526–24+2 27
7. Tottenham1582518–19–1 26
8. Wolverhampton1874713–14–1 25
9. Leicester City1664627–27022
10. Aston Villa1771923–25–2 22
11. Crystal Palace1748524–24020
12. Brentford1655621–22–1 20
13. Brighton & Hove Albion1648414–17–3 20
14. Everton1754821–29–8 19
15. Southampton1738616–26–10 17
16. Leeds United1837818–36–18 16
17. Watford16411121–31–10 13
18. Burnley1518614–21–7 11
19. Newcastle18171018–41–23 10
20. Norwich City1724118–34–26 10

Forrás:
http://www.nemzetisport.hu/angol_labdarugas/mar-karacsonykor-a-feltamadasra-fokuszalnak-eddie-howe-es-a-newcastle-2867169

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Betis nyerte a félbeszakított sevillai derbit

A Betis nyerte a félbeszakított sevillai derbit

A találkozó szombat este a 39. percben szakadt félbe, mert Joan Jordánt, a Sevilla középpályását …