2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Magyarország a top 10-ben, angol–francia versenyfutás az Európa-bajnoki aranyért

Hirdetés

Magyarország a top 10-ben, angol–francia versenyfutás az Európa-bajnoki aranyért

Az aranyéremért angol–francia versenyfutást várunk, de jó szereplést jósolunk a házigazdának, és kevésbé eredményeset a címvédőnek. Jönnek a résztvevők – ezúttal is fordított sorrendben.

24. Georgia/Grúzia 31 pont

A keret értéke: 161,15 millió euró

A mezőny debütánsa minden listán utolsó ötben végzett, tíz rangsorban lett sereghajtó, így nem meglepő módon összesítésben is csak a 24. helyen zárt.

A keret összértékét tekintve négyen is mögé szorulnának, ezt a tételt viszont alaposan megdobja a Napoli klasszisa, Hvicsa Kvarachelia, a klubidényben 11 gólt és kilenc gólpasszt jegyző szélső egymaga 80 millió euróval veszi ki a részét ebből. Rajta kívül még két ugyancsak 23 éves futballista, a Valencia kapuját erősítő Giorgi Mamardasvili (35) és a Metz támadója, Georges Mikautadze (15) emelendő ki.

Hirdetés

No meg az, hogy ugyan utolsó előttiként zártak a spanyol, skót, norvég, ciprusi ellenfelekkel kiegészült ötösben, de előbb a volt fehérvári és újpesti Budu Zivzivadze duplájával 2–0-ra legyőzték Luxemburgot a pótselejtező elődöntőjében, majd nagy meglepetésre gól nélküli 120 percet követően a 2004-es Európa-bajnok görögöket is felülmúlták.

23. Románia 56 pont

A keret értéke: 92,13 millió euró

Keleti szomszédunk keretértéke a legalacsonyabb az egész mezőnyből, egyedüliként még a százmillió eurós határtól is jócskán elmaradva, így nem sokkoló, hogy túl magasra nem értékeltük a válogatottat, bár két listán a legjobb 16-ba még éppen befért.

Azt sem állíthatjuk, hogy minden idők legerősebb selejtezős csoportjában szerepeltek volna, de a románok már elérték ott azt, amit mi az Eb-n szeretnénk: Svájc előtt végezni a táblázaton. Így vagy úgy, hat győzelemmel, négy döntetlennel és vereség nélkül lehozni tíz meccset mindenképpen szép teljesítmény.

22. Szlovénia 76 pont

A keret értéke: 141,3 millió euró

A csoportrivális Dániával azonos pontszámmal, egymás elleni eredménnyel viszont másodikként végezve kijutó gárda egyértelműen legnagyobb sztárja Jan Oblak. A 31 éves kapus tíz éve erősíti az Atlético Madridot, ahol azóta 446 tétmérkőzésből 207-et hozott le kapott gól nélkül.

Könnyen lehet, hogy ugyanakkor ez a helyzet a nem is túl távoli jövőben változni fog, ugyanis ebben az idényben berobbant a 21. születésnapját május utolsó napján ünneplő Benjamin Sesko, aki az RB Leipzighez igazolva 18 gólt szerzett, átlagosan 115 percenként vette be az ellenfelek hálóját.

21. Albánia 78 pont

A keret értéke: 111,6 millió euró

Szoros csatában előzik meg délnyugati szomszédunkat az albánok, akik „megnyerték” maguknak a halálcsoportot: hiába kvalifikáltak elsőként a második kalapba, az elsőből Spanyolország, a harmadikból Horvátország, a negyedikből pedig a címvédő Olaszország érkezett ellenfélül, így aligha várható csodaszereplés Armando Brojáéktól.

A Chelsea 22 millió eurós piaci értékű 22 éves csatára az idény 27 tétmeccsén ugyanúgy két gólig jutott, mint a magyar válogatott ellen a 2022-es világbajnokságot megelőző selejtezősorozat két 1–0-s meccsén összesen 36 játékperc alatt…

20. Szlovákia 85 pont

A keret értéke: 156,4 millió euró

Északi szomszédunk hatcsapatos selejtezőcsoportjából akár négyen(!) is kijuthattak volna az Eb-re, hiszen a 10 meccsét 36–2-es gólkülönbséggel megnyerő Portugália (30 pont) és Szlovákia (22) mögött Luxemburg (17), Izland (10) és Bosznia-Hercegovina (9) is mehetett a pótselejtezőre, igaz, utóbbi kettő azonos ágon, így csak az egyik örülhetett volna. Végül az ukránok mindkettő ellen fordítottak, így maradt az első kettő.

A szlovák válogatott a Luxemburg elleni hazai döntetlen és a portugáloktól elszenvedett két vereség után az utolsó három forduló győzelmével összességében magabiztosan kvalifikált a második helyre, és nem is teljesen esélytelen a csoportkörben, hiszen a mögé helyezett négy csapatból az egyik a rivális lesz, és egy másik sem jutott sokkal előrébb…

19. Skócia 117 pont

A keret értéke: 208,4 millió euró

Egy masszívabb ugrás a pontszámokat tekintve, ide futott be a magyar válogatott leggyengébbnek vélt ellenfele.

Az együttes a szeptember 8-i, ciprusi selejtezőig remekelt, hiszen a riválist másodjára is 3–0-ra verte meg, közte pedig Spanyolországot és az ugyancsak Eb-résztvevő Georgiát 2–0-ra, Norvégiát pedig 2–1-re győzte le – Scott McTominay egymaga hat gólt szerzett egy gólpassz mellett ezeken a találkozókon.

Scott McTominay még a spanyolok életét is megnehezítette

Scott McTominay még a spanyolok életét is megnehezítette

Fotó: Quality Sport Images / Getty Images Hungary

Aztán jött az angolok elleni felkészülési meccs (1–3), majd a spanyolok elleni selejtező (0–2), a franciák elleni barátságos meccs (1–4), és a grúzok (2–2) és a norvégok (3–3) elleni zárás. Az új évet egy hollandoktól kapott nagy pofonnal (0–4) indították, majd Észak-Írország is legyőzte Skóciát (0–1), a pocsék szériát pedig Gibraltár (2–0) felülmúlása törte csak meg. Az sem segíti a helyzetet, hogy McTominay sérülésből felépülve próbálhatja meg a rajtig visszanyerni a formáját.

18. Ukrajna 132 pont

A keret értéke: 379 millió euró

Ha csak a keretek összértékét vizsgálnánk, itt találhatnánk a legnagyobb negatív differenciát (igen, a kedves olvasó jól sejti már, hogy hol lesz a legnagyobb a pozitív különbség), hiszen az értéket tekintve az Eb 10. legjobb csapatát csak ide sikerült behoznunk.

Pedig még csak azt sem lehetne mondani, hogy gyenge lett volna a selejtezős szereplés, hiszen pontot szereztek Anglia és Olaszország ellen is, és utóbbival szemben csak az egymás elleni eredmények miatt szorult pótselejtezőt érő harmadik helyre. Az elődöntőben a bosnyákok ellen Zenicában a 85. percben még hátrányban voltak Artem Dovbikék, de ugyanúgy fordítani tudtak, meg az Izland elleni fináléban a második félidőben.

De ha már Dovbik szóbajött, a Girona támadója a La Ligában 24 góllal elhódította a mesterlövészeknek járó Pichichi-trófeát, amit előtte az elmúlt másfél évtizedben olyan sztárok kaparintottak meg, mint Lionel Messi (8), Cristiano Ronaldo (3), Diego Forlán, Luis Suárez, Karim Benzema vagy éppen Robert Lewandowski – nem egy rossz társaságba került tehát a 26 éves támadó.

16. Csehország 164 pont

A keret értéke: 185,9 millió euró

Akkora volt a csata a „nyolcaddöntős” helyért, hogy holtversenyt kell itt hirdetnünk.

Az ukránok „lehúzásához” képest a nem túl combos csoportban Albánia mögött gyengébb egymás elleni eredményekkel második helyen továbbjutó csehek teljesen simán kerültek eléjük, amire talán az lehet a magyarázat, hogy az együttes azért a kontinensviadalokon nem szokott rosszul szerepelni:

Csehszlovákia néven 1976-ban aranyérmes lett, 1960-ban és 1980-ban bronzot szerzett, 1996-ban független államként döntőzött, 2004-ben pedig újra bronzérmes lett.

Csupán három alkalommal rekedtek a csoportkörben, 2012-ben és a 2020-as kiírásban negyeddöntőig jutottak, utóbbiban Budapesten ejtették ki Hollandiát a legjobb 16 között.

16. Szerbia 164 pont

A keret értéke: 311,8 millió euró

Ahhoz képest, hogy a 2006-os névváltás óta négy világbajnokságból háromra is kijutott az együttes (és 2006-os viadalon is ott volt, még Szerbia és Montenegróként), meglepő módon Európa-bajnokságra először jutott ki, pedig már az előző két eseményre is 24 együttes mehetett, miközben a mundialra a legjobb 13-ba kellett bekerülni.

A 2016-os torna előtt Portugália, Albánia és Dánia mögött csak a negyedik helyre futott be a csapat, a 2020-as előtt pedig Ukrajna és Portugália mögött harmadikként a playoffba még bejutott, ott azonban a norvégok túlórás legyőzése után Skócia ellen büntetőpárbajban alulmaradt.

A mostani selejtezősorozat alighanem ismerős olvasóinknak, hiszen a G csoportban a mieinkkel egy ötösben voltak. Az eredményeket nem nagyon bonyolították: Montenegrót és Litvániát oda-vissza két góllal győzték le, a bolgárokkal mindkétszer ikszeltek, a magyar csapattól pedig mindkétszer 2–1-re kikaptak, így másodikként kvalifikáltak.

15. Ausztria 195 pont

A keret értéke: 235,5 millió euró

Egy másik szomszédunk így is fölényesen előtte zárt a rangsorban, a Belgiumot hatalmas csatára késztető, a svédeket, Azerbajdzsánt és Észtországot pedig oda-vissza két vállra fektető Ausztria futott be a 15. helyre.

A sógorok a felkészülés során Szlovákiát, Törökországot és Szerbiát is két vállra tudták fektetni, legértékesebb futballistái pedig a a Bayern Münchenben (Konrad Laimer), a BL-döntős Dortmundban (Marcel Sabitzer) vagy péládul az RB Leipzigben (Christoph Baumgartner, Nicolas Seiwald) szerepelnek.

A leginkább sokkoló, hogy bár az osztrákok a 15. pozícióig emelkedtek, ezzel együtt is a csoport utolsó helyére várjuk őket!

14. Törökország 201 pont

A keret értéke: 324,1 millió euró

A 2008-ban bronzérmes gárda a legutóbbi kiírásban az utolsó, 24. helyen zárta a kontinensviadalt (0 pont, 1–8-as gólkülönbség), így van mit bizonyítania a mostani tornán.

A kezdés mindesetre nem volt rossz, hiszen Törökország (17) Horvátországot (16) és Walest (12) is maga mögé utasította a csoportban, hogy aztán a mieinktől elszenvedett márciusi vereség után Ausztriában egy hatost kapjon (1–6)… Az olaszok elleni 0–0-val azért sikerült korrigálni az addig csúfos naptári teljesítményen.

13. Lengyelország 228 pont

A keret értéke: 210,3 millió euró

Ahhoz képest, hogy az együttes éppen csak, hogy kijutott, egészen a 13. helyig repült a listánkon. Az albánok és a csehek mögött leszerepelve a harmadik hely jött össze a csoportban, de a playoffkörben az A liga ágán összeszedte magát, és Észtországot 5–1-re elgázolva döntőbe jutott, ahol tizenegyesekkel kerekedett Wales fölé Cardiffban.

Robert Lewandowskit 35 évesen sem lehet fél vállról venni, a Barcelona csatárklasszisa 49 tétmérkőzésen 26 góllal és kilenc gólpasszal segítette az együttesét.

Robert Lewandowski 35 évesen is képes bármilyen meccset eldönteni

Robert Lewandowski 35 évesen is képes bármilyen meccset eldönteni

Fotó: PressFocus/MB Media / Getty Images Hungary

Erre most szükség is lesz, hiszen a helyezéseket tekintve mégsem a B tűnik a leghalálosabb négyesnek, hanem a D, ahol a lengyeleknek Ausztria mellett Franciaországgal és Hollandiával kell megküzdeni a továbbjutásért.

12. Svájc 255 pont

A keret értéke: 281,5 millió euró

És itt jön a magyar válogatott második csoportellenfele. A svájci gárda az első kalapból a kifejezetten kellemesen hangzó Izrael, Románia, Koszovó, Belarusz, Andorra ötöst kapta ellenfélül, ehhez képest kifejezetten elkeserítő lehet, hogy a tíz selejtezőből csak négyet tudott megnyerni. Jó, kikapni is csak egyszer, de a bukaresti zakóval el is szállt a csoportelsőség.

Azért leírni is balgaság lenne az együttest, hiszen a legértékesebb futballisták közül Manuel Akanji a Manchester Cityben 48 tétmeccsen lépett pályára az idényben, Gregor Kobel BL-döntőig segítette védéseivel a Dortmundot, Granit Xhaka pedig alapemberként vette ki a részét a Leverkusen történetének első bajnoki címéből.

És akkor a február óta az Egyesült Államokban légióskodó Xherdan Shaqirit se felejtsük el, aki bármikor képes a semmiből is hatalmas gólt szerezni.

11. Dánia 313 pont

A keret értéke: 415,5 millió euró

A C jelű kvartett egyetlen csapata, amelyik már nyert Európa-bajnokságot – pedig eredetileg ki sem jutott arra. Jugoszláviát ugyanis a háborús helyzet miatt kizárták, így a selejtezőben mögötte záró Dániát hívták be 1992-ben, és ha már elmentek, meg is nyerték a tornát Brian Laudrupék!

Az együttes legutóbb az elődöntő ráadásában bukott el, amire csak azért nem használjuk a csoda szót, mert azt meghagyjuk Christian Eriksen pályára történő visszatérésére, ő ugyanis a finnek elleni nyitányon összeesett a pályán, és többször is újra kellett éleszteni. A teljesen megrogyott csapat végül ki is kapott északi riválisától, majd a villámgól ellenére Belgiumtól is, de az oroszok finnek elleni sikerével még reménykedhettek a továbbjutásban. A záráson az akkor már Eriksen jobban létéről biztosított együttes 4–1-re kiütötte az oroszokat, így továbbjutott a hármas körbeverésnek köszönhetően, aztán Wales (4–0) és a hollandokat Budapesten búcsúztató Csehország (2–1) ellen is felülkerekedett, mielőtt a Wembley-ben az angolok ráadásban 2–1-re győztek.

A selejtezőben meglepő vereséget szenvedtek Kazahsztánban (pedig a 73. percben még 2–0-ra vezettek!) így aztán sokáig nyílt volt a csoport, de végül a szlovénokat jobb egymás elleni eredménnyel megelőzve elsőként jutottak ki.

10. Magyarország 328 pont

A keret értéke: 165,45 millió euró

Amit az ukrán csapatnál már felvetettünk, most csapjuk le. „Természetesen” a magyar válogatottat értékeltük leginkább felül, már ha csak a keret összértékét tekintjük. Hiszen ebben a rangsorban csupán a 19. helyre futna be Marco Rossi együttese, ezt leszámítva viszont sehol nem volt az első 14-en kívül, vagyis mindannyian azt várjuk, vagy talán még pontosabb, hogy abban bízunk, hogy továbbjutunk a csoportból – sőt, hárman még ezzel sem lennének maradéktalanul elégedettek, hiszen volt egy nyolcadik, egy hetedik, de még egy hatodik hely is!

Ebben nyilvánvalóan benne van a „szurkolói én” is, ami egy kicsit felfelé húzza a csapatot (olvasóink ezért aligha hibáztatnak, hiszen konkrétan Magyarország vezeti a szavazásunkat!), de tény, hogy a 14 meccses veretlenségi szériát sem a szél fújta össze.

A Nemzetek Ligájában (Anglia, Németország, Olaszország) és az Európa-bajnokságokon a legnagyobbakkal (Franciaország, Németország, Portugália) is felvette a versenyt a magyar csapat, amely favorithoz méltó játékkal harcolta ki helyét csoportelsőként a németországi viadalra.

Bár a szenzációs széria két óriási hiba (és nem kis pech) miatt Írországban megszakadt, Izrael ellen remélhetőleg sokáig élő új szériát indítottak Szoboszlai Dominikék, és külön örömteli, hogy Varga Barnabás újra megtalálta góllövő cipőjét – no meg az, hogy a válogatott csapatkapitánya sem sérült meg súlyosan.

9. Horvátország 380 pont

A keret értéke: 327,7 millió euró

Ez exjugoszláv szokás lehet, de a szerbek és a szlovénok után a horvátok is otthonosabban mozognak a világbajnokságokon, mint az Eb-ken. No, itt azért legalább nem arról van szó, hogy már arra sem emlékeznek, milyen egy kontinensviadal hangulata, de az 1996-os negyeddöntős debütálás után két csoportkörös szereplés között még egy negyeddöntő, a 24 csapatos tornákon pedig két nyolcaddöntő jött össze.

Ez önmagában persze nem lenne rossz eredmény, ugyanakkor ha azt nézzük, hogy a legutóbbi két világbajnokságon ezüst- és <a href="//index.hu/sport/futball/2022/vb/2022/12/17/katar-2022-vilagbajnoksag-horvatorszag-marokko-bronzmerkozes-helyszini-beszamolo/" id="hyperlink_bf37471876ab00e8a1f9ac75e7b58403" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/eb/2024/06/10/eb-2024-erosorrend-magyarorszag-anglia-belgium-franciaorszag-hollandia-nemetorszag-olaszorszag-portugalia-spanyolorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hetven éve nem látott pofonba szaladt bele a skót válogatott

Skócia az elmúlt hét évtized legsúlyosabb vereségét szenvedte el világversenyen, amióta az 1954-es világbajnokságon 7–0-ra …