2023. március 25., szombatMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Magyar sikerek az alpesisí-vb árnyékában

Hirdetés

Magyar sikerek az alpesisí-vb árnyékában

Dübörögnek az alpesisí-világbajnokság eseményei, olyan klasszisok vannak eddig aranyérem nélkül, mint az amerikai Mikaela Shiffrin vagy vőlegénye, a norvég Aleksander Aamodt Kilde

A második hét, a technikai számok előtt nézzük, hol tartanak a magyarok, elsősorban azok a honfitársaink, akiktől a legjobb eredményeket remélhetjük. Biztató, hogy mindannyian még csak ifjúsági korúak. Furcsa kettősség uralkodik a magyar sísport háza táján. Miközben egyik siker a másik után követi egymást az alpesi síelőknél – természetesen minden viszonylagos, hiszen szűk tíz éve Miklós Edit fénykorában még dobogós is volt világkupaversenyen –, a Magyar Síszövetség égisze alá tartozó többi sportág (síugrás, freestyle sí, sífutás, biatlon) inkább csak vegetál. Eközben az alpesi sí újra szárnyal, de legalábbis bontogatja szárnyait.

 

Hirdetés

Az emelkedő üzemanyagárak, elértéktelenedő forint mellett, elsősorban még mindig családi és egyesületi költségvetésből, bár szövetségi forrásból is, zajlanak az edzések, és utaznak a különböző versenyekre a magyar fiatalok.

Talán a legtöbbet Trunk Tamás invesztálja a felkészülésébe, mivel a szezont Finnországban kezdte, most pedig éppen Dél-Koreában próbált javítani a pontjain. A finnországi körút mutatkozik eddig a legsikeresebbnek, hiszen onnan a műlesiklás pontjait megjavítva érkezett vissza még a szezon elején, és azóta őrzi a 36,42-es pontszámát, ami jelenleg a 384. helyet jelenti a világranglistán.

Tóth Zita is műlesiklásban javította meg a pontszámát jelentősen, ő elsősorban Németországban, Ausztriában és Olaszországban indul komolyabb versenyeken, 24,17-es átlagpontja a 92. helyre minősíti a húszéves lányt a jelenlegi világranglistán.

Több versenyt is nyert, illetve lett ezeken helyezett a 18 éves Hozmann Rudolf és a nála egy évvel idősebb Úry Bálint az elmúlt napokban. Rudolf 45,86-ra javította a FIS pontjait a jelenlegi eredményeivel, míg Úry Bálint műlesiklásban áttörte a 40 pontos határt, 37,2 átlagponttal, óriás-műlesiklásban pedig a 30 pontos határt 28,3 FIS-ponttal.

A két, még ifjúsági versenyző, Zita és Bálint eredményeire oda kell figyelnünk, már rég állt magyar versenyző ilyen előkelő helyen a világranglistán. Bálint ráadásul nem egyszámos versenyző, mind óriás-műlesiklásban, mind műlesiklásban kiemelkedő eredményeket tud felmutatni.

Talán a mai helyzetben szerencse, hogy a szövetség egyéni támogatásban részesítette az alpesisí szakágban legjobbnak tartott hat versenyzőjét. Néhányan tényleg éltek a lehetőséggel ebben a szezonban (Tóth Zita, Úry Bálint, Bányai Attila, Hozmann Rudolf és Hozmann Szonja).

A legsikeresebb versenyzőknek az egyesületükön vagy személyes kapcsolatokon keresztül sikerült olyan kis műhelyeket találniuk, amelyeken keresztül megkapják az esélyt ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a világ élvonalával, vagy legalábbis felzárkózzanak.

A 2022 2023-as szezonban sorra születnek az újabb és újabb magyar rekordok, amelyek a ma már izraeli színekben versenyző Szőllős testvérek korosztályos vagy akár jelenlegi sikereit is felülmúlják, lehetőséget teremtve a fiatal magyar generáció felzárkózására. Már sosem fogjuk megtudni, hogy a Szőllős testvérek árnyékában sikerült volna-e Tóth Zitának, Hozmann Szonjának és Rudolfnak vagy Trunk Tamásnak, Úry […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2023/02/13/alpesi-si-vilagbajnoksag-magyar-eredmenyek-sikerek-meribel-courchevel-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megfenyegették a Premier League-csapatot, a stadionjukat is bezáratták

Megfenyegették a Premier League-csapatot, a stadionjukat is bezáratták

A brit média pénteken arról számolt be, hogy a klub a közösségi médiában fenyegetéseket kapott, …