2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Magyar alpesi síző a világ élvonalában

Hirdetés

Magyar alpesi síző a világ élvonalában

A magyar sikerrel zárult EYOF-ot követően – Tarvisióban Bányai Attila nyerte meg a szuperóriás-műlesiklást – vasárnaptól csütörtökig rendezték az olaszországi Kronplatzban a magyar nemzetközi felnőtt és nyílt junior országos bajnokságot. A nyílt azt jelentette, hogy nemcsak az ifjúsági korú, hanem felnőtt versenyzők is rajthoz állhattak. Rendkívül erős mezőny gyűlt össze, csak a legfelkészültebbek tudtak világranglistás pontjaikon javítani. A három nap alatt öt versenyt bonyolítottak le, nagyon megterhelő volt ez a fiataloknak. Az ifjúsági vb-n jól szereplő Körtvélyessy Dóra öt nap folyamatos versenyzés után már nem vállalta az újabb három nap alatti öt versenyt. A szezon elején egy sérülés miatt öt hetet kihagyott, s ez még mindig érződik az erőnlétén. Jól teljesített az ifjúsági vb-t, majd az EYOF-ot követően a székelyudvarhelyi illetőségű Szabó-Szélyes Szilárd is.

Úry Bálint már az ifjúsági világbajnokságon is megmutatta, milyen nagyszerű formában van (svájci ellenfelével századra azonos eredményt ment a csapatversenyben), akkor a szerencse azonban még elkerülte. Hiszen a legjobb két versenyszámban kiesett.

A Fullsport SE versenyzője folytatta kiugróan jó szereplését, élete és a magyar férfi sísport eddigi legjobb FIS pontszámát érte el óriás-műlesiklásban, 30,25 FIS pontja a jelenlegi pontjához képest 25%-os javulást mutat. Az aznapi második versenyen nem sikerült megismételni a bravúrt, „csak” kicsit javított az aktuális pontjához képest, azonban a harmadik nap szinte megismételte a kiugró eredményét. A következő világranglistán már 30,58 FIS pontja lesz óriás-műlesiklásban, ami a világranglistán a 230. hely környékére repíti a fiatal tehetséget.

Hirdetés

Bálint megmutatta nagyszerű sítudását és az első két időmérő ellenőrző pontnál bízhattunk benne, hogy az első 30 versenyző között ér célba, benne lesz az un. 30-as fordításban, 25. helyen állt, amikor kiesett, így még várnunk kell arra, hogy Bálint újabb történelmet írjon a magyarok junior világbajnoki szereplésének históriájában.

Úry Bálint (k)

Úry Bálint (k)

Fotó: Szőllős Péter

Tarvisióban azonban élete legjobb világranglista-pontjait csúszta, műlesiklásban a jelenlegi minősítésénél 14%-kal jobb eredményt ért el, figyelemre méltó 40,60 FIS pontjával. Bányai Attila, a Callberg SE versenyzője 77-es rajtszámmal vágott neki a lejtőnek, és nagyon jó menettel 5.34 mp- e s hátránnyal várhatta a második futamot. Végül kisebb rontások után +10:38 másodperccel az 53. helyen fejezte be a szereplését.

A magyarok közül hátra volt még Szabó-Szélyes Szilárd (Fullsport SE), aki a 115. helyről indult. Szilárd végül 45 helyet javítva a 70. helyen zárta a versenyt!

Az U18-as kategóriában a másodéves Bányai Attila szerezte meg az előkelő negyedik helyet, míg az elsőéves Szabó-Szélyes Szilárd nyolcadikként zárta korosztályában az óriás-műlesiklást.

Az első versenynap eredményei :

Női műlesiklás, magyar nemzetközi bajnokság:

1. Tóth Zita (a nyílt versenyben 2.)

2. Hozmann Szonja (a nyílt versenyben 9.)

3. Szeghalmi Fanni (a nyílt versenyben 17.)

Itt egyikük sem tudott világranglista pontot javítani, bár Tóth Zita 33,75 FIS pontja kiemelendően jó eredménynek számít. (Polányi Lili, Júnia Brigitta és Majtényi Hanna nem fejezte be ezt a versenyszámot.)

Férfi műlesiklás, magyar nemzetközi bajnokság:

1. Bányai Attila (a nyílt versenyben 24.)

 2. Kékesi Márton (a nyílt versenyben 25.)

3. Vass Dániel (a nyílt versenyben 27.)

Ők sem tudtak világranglista-pontjukon javítani, Hozmann Rudolf, Szabó-Szélyes Szilárd, Nagy Bence és Úry Bálint nem fejezte be ezt a versenyszámot.

Női műlesiklás, magyar nemzetközi junior bajnokság:

1. Junia Brigitta (a nyílt versenyben 13.)
[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2023/02/03/magyar-alpesi-sizo-nemzetkozi-bajnoksag-ury-balint-kronplatz-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megtört a 40 éves átok, álomszerű magyar rajt az Eb-selejtezőben

Megtört a 40 éves átok, álomszerű magyar rajt az Eb-selejtezőben

Óriási esélyt kaptunk A Nemzetek Ligájában mutatott nagyszerű menetelés eredményeként sosem látott esélyként az első …